ZAJĘCIA PRAKTYCZNE 2022/2023


Wygląd ucznia odbywającego praktyczna naukę zawodu

Uczniowie klas drugich Technikum Gastronomicznego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz uczniowie klas drugich i trzeciej Branżowej Szkoły I Stopnia Nr 5 w zawodzie kucharz odbywają zajęcia praktyczne raz w tygodniu w wymiarze 7 lub 6 godzin dziennie w zakładach gastronomicznych na terenie trójmiasta.

PRAKTYKA ZAWODOWA W ROKU SZKOLNYM 2022/2023

Uczniowie klas drugich i trzecich Technikum Hotelarskiego w zawodzie technik hotelarstwa, technik organizacji turystyki ( druga klasa) i technik obsługi turystycznej ( klasa trzecia), oraz uczniowie trzecich klas Technikum Gastronomicznego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odbywają praktyki zawodowe w zakładach hotelarskich, gastronomicznych,biurach podróży i punktach informacji turystycznej.

Czas trwania praktyki zawodowej , wymiar godzinowy i dzienna ilość godzin podana jest w harmonogramie praktyki zawodowej w roku szkolnym 2020/21.

Przykładowe miejsca odbywania praktycznej nauki zawodu:

  • Unity Line Sp.z o.o Poland

www.unityline.pl

  • SHERATON Sopot Hotel Conference Center &SPA Sopot

www.sheraton.pl/sopot/

  • Sofitel GRAND Hotel Sopot

www.accorhotels.com/pl/hotel-3419-sofitel-grand-sopot/index.shtml

  • Hotel Courtyard by Marriott Waterfront Gdynia

http://www.marriott.com/hotels/travel/gdncy-courtyard-gdynia-waterfront/

  • Mercure Hotel Gdynia Centrum

http://www.mercure.com/pl/hotel-3417-mercure-gdynia-centrum/index.shtml

  • Centrum Rehabilitacji i Odnowy Biologicznej Hotel KURACYJNY Gdynia

http://www.hotelkuracyjny.pl/

  • Hotel Różany Gaj Gdynia

http://www.rozanygaj.pl/

HARMONOGRAM PRAKTYK ZAWODOWYCH W ROKU SZKOLNYM 2020220203

KLASA

Technikum Hotelarskie –TH/PTHzawód – technik hotelarstwa

Technikum Hotelarskie – TOT/PTOT zawód- technik organizacji turystyki

Technikum Gastronomiczne – TG/PTG

zawód -technik żywienia i usług gastronomicznych

12.09 - 05.10.22

IV PTOTB

18 dni –140 godz.-8 godz. dziennie

06.10 - 31.10.22

IV PTHA

18 dni-140godz.-8godz. dziennie

02.11.– 28.11.22

Oprócz: 11. 11

III PTGA

III PTGB18 dni.- 140godz – 8 godz. dziennie

30.01.- 22.02.23

IV PTHB,

18 dni -140 godz. – 8 godz. dziennie

27.02.- 22.03.23

IV PTOTA

18 dni –140 godz.-8 godz. dziennie

27.03.- 25.04.23

Oprócz: 06.- 11.04

IV PTGA

18 dni.- 140godz – 8 godz. dziennie

26.04 – 24.05.23

Oprócz: 01- 03..05

III PTOT

III PTH

18 dni -140 godz. – 8 godz. dziennie

25.05. – 22.06.23

Oprócz: 01.06, 02.06 i

08.06

IV PTGB

18 dni.- 140godz – 8 godz. dziennie


Praktykę zawodową na promie m/f Wolin firmy Unity Line Ltd Poland odbywają uczniowie pełnoletni z klas Technikum Hotelarskiego i Gastronomicznego

„W dniach 07.02-20.02.2016 r. odbyłyśmy praktyki zawodowe na promie mf WOLIN, który należy do Unity Line. Prom kursuje na trasie Świnoujście- Trelleborg (Szwecja). Praktyka odbywała się na działach: Cafeteria i Housekeeping oraz przeszłyśmy krótkie szkolenie na recepcji.

Od razu bardzo ciepło przyjęto nas na promie. Wszyscy byli do nas bardzo przyjacielsko nastawieni :) W razie problemu zawsze mogłyśmy podejść do członków załogi, która zawsze służyła pomocą w każdej sytuacji. Praktyka na morzu całkowicie różni się od praktyki odbytej w hotelu. Jest to całkowicie inne doświadczenie. Nabyłyśmy tam wiele umiejętności, które przydadzą się nam w dalszej pracy w hotelu.

Każda z nas z osobna zachęca do takiego typu praktyki. Nie tylko zdobędziesz doświadczenie, dużo się nauczysz i zaliczysz praktyki, ale i poznasz super ludzi :)

SZCZERZE POLECAMY! :)”

„Praktyka na statku była wielkim wyzwaniem przed jakim postawił nas los. Jak w każdym nowym miejscu pojawił się strach oraz chwilę zwątpienia. Jednakże już pierwszego dnia okazało się, iż całkiem niepotrzebnie. Szybko zaaklimatyzowaliśmy się ponieważ załoga przyjęła nas bardzo ciepło. Dzięki temu praca wraz z Nimi była dla nas czystą przyjemnością. Gdyby była możliwość ponownego dostania się na statek, myślę, że każdy z uczestników bez chwili zastanowienia wybrałby się tam ponownie”.