ZAJĘCIA PRAKTYCZNE 2021/2022

DIEŃ

PONIEDZIAŁEK

WTOREK

ŚRODA

CZWARTEK

PIATEK

KLASA

III BK

cała klasa – 6 godz.

II P TGA

1 grupa – 6 godz.

.

II P TGB

1 grupa – 6 godz.

II PBK

cała klasa – 6 godz.

III PBK

cała klasa – 6 godz.

Wygląd ucznia odbywającego praktyczna naukę zawodu

Uczniowie klas drugich Technikum Gastronomicznego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz uczniowie klas drugich i trzeciej Branżowej Szkoły I Stopnia Nr 5 w zawodzie kucharz odbywają zajęcia praktyczne raz w tygodniu w wymiarze 7 lub 6 godzin dziennie w zakładach gastronomicznych na terenie trójmiasta.

PRAKTYKA ZAWODOWA W ROKU SZKOLNYM 2021/2022


KLASA

Technikum Hotelarskie –TH/PTHzawód – technik hotelarstwa

Technikum Hotelarskie – TOT/PTOT zawód- technik organizacji turystyki


Technikum Gastronomiczne – TG/PTG

zawód -technik żywienia i usług gastronomicznych

08.09 - 01.10.21

III TOTA

18 dni –140 godz.-8 godz. dziennie



04.10 - 26.10.21

Oprócz: 14.10

III TOTB

16 dni –130 godz.-8 godz. dziennie

04.10 - 28.10.21

Oprócz: 14.10

III PTGA18 dni.- 140godz – 8 godz. dziennie

02.11.– 26.11.21

Oprócz: 11. 11

III PTOTA

18 dni – 140 godz. – 8 godz. dziennie



29.11 – 20.12.21

III TH

16 dni – 130godz- 8 godz. dziennie



10.01.- 02.02.22

III PTOTB

18 dni-140godz.-8godz. dziennie

10.01.- 02.02.22

III PTGB

18 dni.- 140godz – 8 godz. dziennie

07.03.- 30.03.22

III PTHA,

18 dni -140 godz. – 8 godz. dziennie

07.03.- 28.04.22Oprócz: 14.04 – 19.04

III TGA

35 dni -280 godz. – 8 godz. dziennie

04.05.- 27.05.22

III PTHB

18 dni-140godz.-8godz. dziennie

04.05.- 22.06.22

Oprócz: 16.06

III TGB

35 dni -280 godz. – 8 godz. dziennie

Uczniowie klas drugich i trzecich Technikum Hotelarskiego w zawodzie technik hotelarstwa, technik organizacji turystyki ( druga klasa) i technik obsługi turystycznej ( klasa trzecia), oraz uczniowie trzecich klas Technikum Gastronomicznego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych odbywają praktyki zawodowe w zakładach hotelarskich, gastronomicznych,biurach podróży i punktach informacji turystycznej.

Czas trwania praktyki zawodowej , wymiar godzinowy i dzienna ilość godzin podana jest w harmonogramie praktyki zawodowej w roku szkolnym 2020/21.

Przykładowe miejsca odbywania praktycznej nauki zawodu:

  • Unity Line Sp.z o.o Poland

www.unityline.pl

  • Hotel HILTON Gdańsk

http://www.hiltongdansk.pl/index.html

  • Hotel SCANDIC Gdańsk

www.scandichotels.com/scandic-polska/scandic-gdans...

  • Hotel HAFFNER w Sopocie

www.hotelhaffner.pl/hotel-sopot/hotel

  • SHERATON Sopot Hotel Conference Center &SPA Sopot

www.sheraton.pl/sopot/

  • Sofitel GRAND Hotel Sopot

www.accorhotels.com/pl/hotel-3419-sofitel-grand-sopot/index.shtml

  • Hotel Courtyard by Marriott Waterfront Gdynia

http://www.marriott.com/hotels/travel/gdncy-courtyard-gdynia-waterfront/

  • Mercure Hotel Gdynia Centrum

http://www.mercure.com/pl/hotel-3417-mercure-gdynia-centrum/index.shtml

  • Hotel NADMORSKI Gdynia

http://nadmorski.pl/

  • Centrum Rehabilitacji i Odnowy Biologicznej Hotel KURACYJNY Gdynia

http://www.hotelkuracyjny.pl/

  • Hotel Różany Gaj Gdynia

http://www.rozanygaj.pl/

  • Faltom Rumia

http://www.hotel-faltom.com.pl/

  • Best Western Plus Business Hotel Faltom Gdynia

http://www.faltombusiness.pl/

  • Restauracja Bliżej Gdynia

www.blizej.gdynia.pl/

  • Fundacja PRO Caritate Gedanensis Bar Mleczny Gdynia

http://fundacja.fpcg.pl/fpcg/facility,3/bar-mleczny/o-barze-mlecznym/


HARMONOGRAM PRAKTYK ZAWODOWYCH W ROKU SZKOLNYM 2020/20201

TERMIN

KLASA

Technikum Hotelarskie –TH

zawód – technik hotelarstwa

Technikum Hotelarskie – TOT

zawód- technik organizacji turystyki( klasy drugie)

zawód –technik obsługi turystycznej( klasa trzecia)

Technikum Gastronomiczne - TG

zawód -technik żywienia i usług gastronomicznych

07.09 - 02.10.20

III TGA

20 dni.- 160godz. – 8 godz.

14.09 - 09.10.20

II TOTA

20 dni –140 godz. – 7 godz.

12.10 – 18.11.20

III THA

27 dni – 216 godz.- 8 godz.

09.11.– 07.12.20

III TGB

20 dni – 160godz. – 8 godz.

19.11.- 16.12.20

19.11. – 22.12.20

II THA20 dni – 140 godz.- 7 godz.

II PTOTA24 dni -140 godz. – 6 godz.

04.01.21- 29.01.21

II TOTB

20 dni –140 godz. – 7 godz.

15.02.- 18.03.21

24 dni -140 godz. – 6 godz.

II PTHA

II PTOTB

19.03.- 06.05.21

oprócz:01.04-06.04.21

III TOT

30 dni – 240 godz.- 8 godz.

10.5. – 16.06.21

III THB

27 dni – 216 godz.- 8 godz.

17.05. – 18.06.21

II PTHB24 dni -140 godz. – 6 godz.


Praktykę zawodową na promie m/f Wolin firmy Unity Line Ltd Poland odbywają uczniowie pełnoletni z klas Technikum Hotelarskiego i Gastronomicznego

„W dniach 07.02-20.02.2016 r. odbyłyśmy praktyki zawodowe na promie mf WOLIN, który należy do Unity Line. Prom kursuje na trasie Świnoujście- Trelleborg (Szwecja). Praktyka odbywała się na działach: Cafeteria i Housekeeping oraz przeszłyśmy krótkie szkolenie na recepcji.

Od razu bardzo ciepło przyjęto nas na promie. Wszyscy byli do nas bardzo przyjacielsko nastawieni :) W razie problemu zawsze mogłyśmy podejść do członków załogi, która zawsze służyła pomocą w każdej sytuacji. Praktyka na morzu całkowicie różni się od praktyki odbytej w hotelu. Jest to całkowicie inne doświadczenie. Nabyłyśmy tam wiele umiejętności, które przydadzą się nam w dalszej pracy w hotelu.

Każda z nas z osobna zachęca do takiego typu praktyki. Nie tylko zdobędziesz doświadczenie, dużo się nauczysz i zaliczysz praktyki, ale i poznasz super ludzi :)

SZCZERZE POLECAMY! :)”

Galeria zdjęć

„Praktyka na statku była wielkim wyzwaniem przed jakim postawił nas los. Jak w każdym nowym miejscu pojawił się strach oraz chwilę zwątpienia. Jednakże już pierwszego dnia okazało się, iż całkiem niepotrzebnie. Szybko zaaklimatyzowaliśmy się ponieważ załoga przyjęła nas bardzo ciepło. Dzięki temu praca wraz z Nimi była dla nas czystą przyjemnością. Gdyby była możliwość ponownego dostania się na statek, myślę, że każdy z uczestników bez chwili zastanowienia wybrałby się tam ponownie”.