Treść na stronę

Światowy Dzień Turystyki w ZSHG

W dniu 27.09.2017 r. miały miejsce w ZSHG szkolne obchody Światowego Dnia Turystyki, których głównym celem było:

· poszerzanie wiedzy z zakresu turystyki i geografii;

· uwrażliwianie uczniów na piękno otaczającej przyrody oraz architektury;

· popularyzowanie aktywnych sposobów spędzania wolnego czasu;

· rozwijanie zainteresowań pozalekcyjnych.

W trakcie długich przerw w sali nr 3 uczniowie klasy 2 TOT w strojach nawiązujących do różnych regionów świata, prowadzili zajęcia związane z turystyką: rebusy geograficzne, zagadki turystyczne, quiz dotyczący wymarzonych wakacji. Dodatkową atrakcją był zorganizowany przez tę klasę poczęstunek składający się potraw nawiązujących do tradycji kulinarnych wybranych krajów świata.

Głównym punktem obchodów Światowego Dnia Turystyki w ZSHG było rozstrzygnięcie szkolnego konkursu fotograficznego „Wspomnienia z wakacji” oraz ogłoszenie zwycięzców i wyróżnionych.

Zdjęcia wszystkich uczestników konkursu prezentowane były w formie pokazu multimedialnego w trakcie długich przerw w sali nr 3.

W ramach Światowego Dnia Turystyki swą działalność zainaugurowało również szkolne Biuro Turystyczne „Posmakuj świata”, które poprzez specjalnie przygotowane stanowisko, formowe koszulki, ulotki i informacje udzielane przez uczniów klasy 2 TOT zapoznawało nauczycieli oraz zainteresowanych uczniów z zakresem swojej działalności, zachęcając jednocześnie do współpracy przy organizacji wycieczek szkolnych oraz klasowych o różnym charakterze.

Opiekę nad organizacją Światowego Dnia Turystyki w szkole sprawowały: mgr Karolina Bieszk – Sałańska i mgr Katarzyna Thiel- Winkler

Wymiana polsko - francuska

Już po raz trzeci 20 uczniów ZSHG brało udział w wymianie międzynarodowej ze szkołą francuską w Hayange (15-21 X 2017r.).

Podczas pobytu zrealizowano program edukacyjny i turystyczny. Uczniowie mieli okazję degustacji specjałów kuchni francuskiej, uczestniczyli w warsztatach smaku, w czasie których uczono ich oceny wina, doboru win do potraw, sposobu podawania serów oraz degustowali potrawy regionalne. Wspólnie z uczniami francuskimi przygotowali bankiet wydany na cześć uczestników wymiany i rodzin, które gościły polskich uczniów. Uczniowie zwiedzili Luksemburg i Metz. Mieli również okazję zrobienia zakupów w centrum handlowym w Thionville.

W czasie pobytu we Francjiuczniowie mieli możliwość poznania codziennego życia rodziny francuskiej orazrozmowy w języku francuskim. Uczniowie udzielili wywiadu do prasy lokalnej.

Wszyscy wrócili zadowoleni,pełni wrażeń i już z niecierpliwością oczekują przyjazdu francuskich przyjaciółw maju 2018 r.

Le lycéeMaryse-Bastié à l’heure polonais

Warsztaty w Hotelu Hilton

W dniach 22 i 23listopada 2017 r. uczniowie klas pierwszych kształcących się w zawodzie technik hotelarstwa wzięli udział w warsztatach w Hotelu Hilton Gdańsk. Celem warsztatów było poznanie marki hotelowej Hilton, poznanie struktury organizacyjnej hotelu oraz praktyczne warsztaty związane z obsługą gości hotelowych. Ważny element stanowiło także poznanie obiektu jako jednego z największych obiektów konferencyjnych i eventowych w Gdańsku dysponującego pięcioma salami konferencyjnymi, a także poznanie istoty programu Blue Energy Hilton. Ciekawą prezentację historii sieci Hilton oraz standardów obsługi, którym podlegają pracownicy na różnych stanowiskach przedstawiła Pani Anna Huk - Training Manager HILTON GDAŃSK, która jest entuzjastką pracy w hotelarstwie i rzeczniczką sieci hoteli Hilton. W niezwykle profesjonalny sposób przedstawiła uczniom tajniki budowania kariery zawodowej i wszelkie wymogi stawiane potencjalnym pracownikom hotelu. Następnie uczestnicy spotkania mieli możliwość zwiedzenia części hotelowej. Zobaczyli część gastronomiczną, SPA & Wellness oraz kilka reprezentatywnych pokoi hotelowych. Uczniowie mieli możliwość degustacji wypieków hotelowej gastronomii.

Klasie 1 Ha towarzyszyły: Pani Aniela Deręgowska oraz Pani Karolina Bieszk – Sałańska. Klasie 1 Hb towarzyszyły: Pani Katarzyna Thiel-Winkler i Pani Monika Michalak –Wiśniewska.

Warsztaty cukiernicze z Mateuszem

Dnia 22.11.2017 roku odbyły się warsztaty cukiernicze z absolwentem naszej szkoły Mateuszem Radzikowskim. Jest on pracownikiem firmy Umam Patisserie. Na co dzień przygotowuje razem z zespołem cukierników słodkości, które powstają według tradycyjnych receptur, ale serwowane są w nowoczesnym, twórczym wydaniu.

Na warsztatach cukierniczych uczniowie klasy III TGb przygotowywali dwa desery inspirowane Japonią. Pan Mateusz dawał wskazówki i kierował warsztatami.

Pod jego okiem powstały wspaniałe desery, które na koniec zjedliśmy.

Dziękujemy za rozbudzenie w uczniach pasji do deserów.

Dzień Zdrowia w ZSHG

W dniu 16.02.2018 r. w naszej szkole odbył się „Dzień Zdrowia”.

Cele główne przeprowadzonej akcji:

- Zwiększenie wiedzy dotyczącej zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.

- Kształtowanie postawi zachowań w zakresie prawidłowego żywienia i uprawiania aktywności fizycznej.

- Propagowanie zdrowego stylu życia i odżywiania odbyło się poprzez:

Ø - Prelekcję pani dietetyk Wioletty Filipowicz - Lugowskiej na temat glutenu ( uczestniczyły klasy: I TG A, I TG B, I THA).

Ø - Pomiar wagi ciała oraz ciśnienia krwi dokonywany przez pielęgniarkę szkolną.

Ø - Analizę pomiarów, obliczanie wskaźnika BMI, udzielanie konsultacji w zakresie diety.

Ø - Udzielanie porad przez nauczyciela wychowania fizycznego panią Ewę Arcisz w zakresie doboru form ruchu i ćwiczeń w zależności od indywidualnych predyspozycji.

Ø - Prezentację Piramidy zdrowia dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym ułożoną ze świeżych produktów.

Ø - Prezentację gazetki informacyjnej opisują cej piramidę zdrowia.

Ø - Zorganizowanie quizu na temat odżywiania i zdrowego stylu życia.

Ø - Rozpowszechnianie ulotek na temat zasad zdrowego żywienia.

Ø - Przygotowanie i sprzedaż smacznych i zdrowych potraw, przekąsek i koktajli przygotowanych przez warsztaty szkolne.

Młodzież, nauczyciele i pracownicy szkoły chętnie brali udział w zaplanowanych przedsięwzięciach.

Efekty:

- Pogłębienie wiedzy na temat prawidłowego odżywiania młodzieży w wieku szkolnym.

- Dostrzeżenie konieczności spożywania różnych produktów co pozwoli na właściwe zbilansowanie diety.

- Zrozumienie potrzeby aktywnego wypoczynku jako źródła zdrowia.

- Aktywny udział w zorganizowanm quizie, utrwalającym zdobytą wiedzę.

- Możliwość zakupu zdrowych potraw, sałatek, surówek, koktajli i soków w sali konsumpcyjnej.

- Integracja środowiska szkolnego.