Treść na stronę
Witajcie,
Zima ustąpiła miejsca wiośnie, pełną parą rusza sezonrowerowy J
Przedstawiamy porady i ćwiczenia dotyczące tejwspaniałejidostępnejdyscypliny:
Przygotowanie do sezonu rowerowego
https://www.fit.pl/cwiczenia/przygotowanie-do-sezonu-rowerowego-cwiczenia/11357/
Ćwiczenia dla rowerzystów
https://www.fit.pl/cwiczenia/cwiczenia-dla-rowerzystow/11339/
Technika pedałowania, przygotowanie sprzętu
https://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,baba-radzi-pedalowanie
Jak schudnąć na rowerze- lepsze kardio czy interwał
https://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,273c4-jak-schudnac-na-rowerze-lepsze-kardio-czy-interwaly
Trenuj w drodze do szkoły/ pracy
https://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,7znkt-trenuj-w-drodze-do-pracy
Jak jeździć na korzeniach
https://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,pl2y2oy97l
Regeneracja
https://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,regeneracja-amatora
Zespół promujący Zdrowy Tryb Życia i Odżywiania
Przygotowała Ewa Arcisz
8 WSKAZÓWEK DLA DOBREGO ODŻYWIANIA
1. Opieraj swoje posiłki na węglowodanach skrobiowych o wyższej zawartości błonnika
Węglowodany skrobiowe powinny stanowić nieco ponad jedną trzecią spożywanych przez Ciebie pokarmów.
2. Jedz dużo owoców i warzyw
Zaleca się spożywanie co najmniej 5 porcji różnych owoców i warzyw każdego dnia. Mogą one być świeże,mrożone, w puszkach, suszone lub w postaci soku.
3. Jedz więcej ryb, w tym porcję tłustych ryb
Ryby są dobrym źródłem białka i zawierają wiele witamin i minerałów. Tłuste ryby są bogate w tłuszczeomega-3, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobom serca. Możesz wybierać spośród ryb świeżych, mrożonych i konserwowych, ale pamiętaj, że ryby konserwowe i wędzone mogą zawierać dużo soli.
4. Ograniczaj tłuszcze nasycone i cukier
Potrzebujesz tłuszczu w swojej diecie, ale ważne jest, aby zwracać uwagę na ilość i rodzaj tłuszczu,który spożywasz. Istnieją 2 główne rodzaje tłuszczu: nasycony i nienasycony.Zbyt duża ilość tłuszczów nasyconych może zwiększyć ilość cholesterolu we krwi,co zwiększa ryzyko rozwoju chorób serca. Staraj się ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych i wybieraj pokarmy zawierające tłuszcze nienasycone, takie jak oleje roślinne i tłuszcze do smarowania, tłuste ryby i awokado. Wszystkie rodzaje tłuszczu są wysokoenergetyczne, więc powinny być spożywane tylko w niewielkich ilościach.
Regularne spożywanie pokarmów i napojów o wysokiej zawartości cukru zwiększa ryzyko otyłości i próchnicy zębów.
5. Jedz mniej soli: nie więcej niż 6 g dziennie dla dorosłych
Spożywanie zbyt dużej ilości soli może podnieść ciśnienie krwi. Osoby z wysokim ciśnieniem krwi są bardziej narażone na choroby serca lub udar. Nawet jeśli nie dodajesz soli dojedzenia, nadal możesz spożywać jej za dużo. Około trzech czwartych soli, którą spożywasz, znajduje się już w produktach, które kupujesz, takich jak płatki śniadaniowe, zupy, pieczywo i sosy.
6. Bądź aktywny i zachowaj zdrową wagę
Oprócz zdrowego odżywiania się, regularne ćwiczenia fizyczne mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na poważne choroby. Jest to również ważne dla Twojego ogólnego zdrowia i dobrego samopoczucia.
7. Nie daj się pragnieniu
Musisz pić dużo płynów,aby nie dopuścić do odwodnienia. Zaleca się picie od 6 do 8 szklanek płynów dziennie. Jest to dodatek do płynów, które otrzymujesz z pożywienia, które jesz. Staraj się unikać słodzonych napojów bezalkoholowych i gazowanych, ponieważ są one wysokokaloryczne. Są one również szkodliwe dla zębów.
8. Nie pomijaj śniadania
Niektórzy ludzie pomijają śniadanie, ponieważ myślą, że to pomoże im schudnąć. Ale zdrowe śniadanie bogate w błonnik i ubogie w tłuszcz, cukier i sól może stanowić część zbilansowanej diety i pomóc Ci uzyskać składniki odżywcze, których potrzebujesz dla dobrego zdrowia.