Oferta edukacyjna



TECHNIKUM GASTRONOMICZNE - 5 letnie


Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych

wyodrębnione kwalifikacje:

K.1 Przygotowanie i wydawanie dań.

K.2 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych


Technik żywienia i usług gastronomicznych stworzony jest dla ludzi lubiących przygodę ze sztuką kulinarną, myślących o zdrowym odżywianiu i przedsiębiorczych. Kandydaci powinni legitymować się dobrym stanem zdrowia, umiejętnością pracy w zespole oraz dobrym wyczuciem smaku i estetyki. Mile widziana jest również bogata wyobraźnia i pomysłowość . W dzisiejszym czasach praca kucharza nie polega już tylko na gotowaniu, ale na eksperymentowaniu, łączeniu ze sobą różnych smaków i nadawaniu nowej wizji klasycznym przepisom.

Zawód ten kształtuje umiejętności związane z:

  • planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu otwartego i zamkniętego,
  • sporządzaniem potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i estetycznym ich podaniem,
  • prawidłową obsługą konsumenta,
  • stosowaniem nowoczesnych metod zarządzania i finansowania działalności gastronomicznej,
  • fachową i kompleksowa obsługą zleceniodawcy, organizowaniem przyjęć, projektowaniem i aranżowaniem wnętrza sal konsumenckich..

Zdobycie tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych umożliwia wykonywanie pracy kucharza, dietetyka,technologa żywienia w zakładach gastronomicznych. Umożliwia również pracę na stanowiskach kierowniczych w gastronomii i hotelach oraz promach.


Szkoła dysponuje bardzo dobrze wyposażonymi pracowniami technologicznymi i warsztatami szkolnymi oraz zapewnia odbywanie praktyk zawodowych w najlepszych hotelach Trójmiasta, m.in

  • Scandic w Gdańsku
  • Hilton w Gdańsku
  • Soffitel Grand w Sopocie
  • Rezydent w Sopocie
  • Sheraton Sopot Hotel
  • Hotel Haffner w Sopocie
  • Mercure Gdynia Centrum w Gdyni
  • Hotel Różany Gaj w Gdyni
  • Hotel Nadmorski w Gdyni
  • Hotel Kuracyjny w Gdyni
  • Hotel Quadrille Relais & Châteaux w Gdyni
  • Hotel Courtyard Gdynia Waterfront
  • Hotel Antares w Gdyni

Uczniowie naszej szkoły mają możliwość odbycia stażu w restauracji oraz zdobycia różnorodnych uprawnień zawodowych.
Szkoła zapewnia profesjonalną kadrę dydaktyczno-wychowawczą oraz profesjonalnie wyposażone pracownie zawodowe i językowe.
Na terenie szkoły funkcjonuje sala restauracyjna oraz kawiarenka oferujące smaczne zestawy obiadowe, wyroby garmażeryjne i cukiernicze przygotowane przez uczniów szkoły.


Zapewniamy:

  • miłą atmosferę,
  • szansę zdobycia atrakcyjnego zawodu
  • bezpieczeństwo.

Przyjdź do nas, nie pożałujesz. Do zobaczenia.

SZKOŁA BRANŻOWA i STOPNIA NR 5

zawód: kucharz

wyodrębniona kwalifikacja:

K.1 Przygotowanie i wydawanie dań

Kandydaci powinni legitymować się dobrym stanem zdrowia, umiejętnością pracy w zespole oraz dobrym wyczuciem smaku i estetyki. W dzisiejszym czasach praca kucharza nie polega już tylko nagotowaniu, ale na eksperymentowaniu, łączeniu ze sobą smaków i nadawaniu nowych wymiarów klasycznym przepisom. Dla tego u kandydata cenione są bogata wyobraźnia i pomysłowość, które umożliwiają wymyślanie i tworzenie nowych potraw, ich modyfikowanie, jak również nowatorskie dekorowanie.


W okresie trzech lat nauki w szkole uczniowie zdobywają wiedzę z następujących przedmiotów zawodowych:


Zajęcia praktyczne odbywają się w nowoczesnych, dobrze wyposażonym warsztacie szkolnym oraz u potencjalnych pracodawców (zakłady gastronomiczne i hotele). Szkoła posiada również bardzo dobrze wyposażone pracownie technologiczne.


Miejscami pracy dla kucharza mogą być: restauracje, hotele, publiczne miejsca żywienia,stołówki, ośrodki wypoczynkowe. Można także zająć się działalnością cateringowąi obsługiwać prywatne imprezy.


Uczniowie naszej szkoły mają możliwość odbycia stażu w restauracji oraz zdobycia różnorodnych uprawnień zawodowych.
Szkoła zapewnia profesjonalną kadrę dydaktyczno-wychowawczą oraz profesjonalnie wyposażone pracownie zawodowe i językowe.
Na terenie szkoły funkcjonuje sala restauracyjna oraz kawiarenka oferujące smaczne zestawy obiadowe, wyroby garmażeryjne i cukiernicze przygotowane przez uczniów szkoły.


Zapewniamy:

  • miłą atmosferę,
  • atrakcyjny zawód,
  • bezpieczeństwo.

Przyjdź do nas, nie pożałujesz. Do zobaczenia.


TECHNIKUM HOTELARSKIE - 5 letnie


Zawód: technik hotelarstwa

wyodrębnione kwalifikacje

K.1 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.

K.2 Realizacja usług w recepcji.


Technik hotelarstwa - daje możliwość pracy na wszystkich stanowiskach łącznie ze stanowiskami kierowniczymi w hotelach, pensjonatach, ośrodkach wczasowych, bazach promowych, lotnictwie
Kandydaci powinni legitymować się bardzo dobrymi wynikami w nauce, dobrym stanem zdrowia oraz zdolnościami do nawiązywania kontaktów z ludźmi.
W okresie nauki w szkole uczniowie zdobywają wiedzę z następujących przedmiotów:


Zawód: technik organizacji turystyki

wyodrębnione kwalifikacje:

K.1 Przygotowanie imprez i usług turystycznych.

K.2 Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych.

Technik organizacji turystyki to zawód, który nauczy Cię prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług turystycznych; przygotuje Cię do pracy w biurach podróży, agencjach turystycznych, ośrodkach informacji turystycznej, organach administracji samorządowej, organizacjach branżowych,stowarzyszeniach, obiektach noclegowych, na bazach promowych i lotniczych. Szkoła zapewni Ci praktyki zawodowe oraz zajęcia praktyczne w najlepszych hotelach i biurach podróży Trójmiasta oraz na promach Unity Line.


Szkoła zapewnia praktyki zawodowe w najlepszych hotelach Trójmiasta, m.in.:

  • Scandic w Gdańsku
  • Hilton w Gdańsku
  • Soffitel Grand w Sopocie
  • Rezydent w Sopocie
  • Sheraton Sopot Hotel
  • Hotel Haffner w Sopocie
  • Mercure Gdynia Centrum w Gdyni
  • Hotel Różany Gaj w Gdyni
  • Hotel Nadmorski w Gdyni
  • Hotel Kuracyjny w Gdyni
  • Hotel Quadrille Relais & Châteaux w Gdyni
  • Hotel Courtyard Gdynia Waterfront
  • Hotel Antares w Gdyni


Uczniowie naszej szkoły mają możliwość odbycia stażu w hotelu oraz zdobycia różnorodnych uprawnień zawodowych.
Szkoła zapewnia profesjonalną kadrę dydaktyczno-wychowawczą oraz profesjonalnie wyposażone pracownie zawodowe i językowe.
Na terenie szkoły funkcjonuje sala restauracyjna oraz kawiarenka oferujące smaczne zestawy obiadowe, wyroby garmażeryjne i cukiernicze przygotowane przez uczniów szkoły.

Zapewniamy:

- miłą atmosferę,
- szansę zdobycia atrakcyjnego zawodu,

- bezpieczeństwo.