TECHNIKUM GASTRONOMICZNE - 4 letnie

zawód: technik organizacji usług gastronomicznych



Technik organizacji usług gastronomicznych - umożliwia pracę jako kucharz, dietetyk, technolog oraz na stanowiskach kierowniczych w gastronomii, w hotelach, na promach

Zawód przygotowuje uczniów do obsługi klientów w restauracjach, kawiarniach, barach, pubach i innych zakładach gastronomicznych, a także uczy obsługi gości na przyjęciach, bankietach, koktajlach. Uczy odpowiedzialności za dobry wizerunek miejsca, w którym pracuje kelner. Kandydaci powinni legitymować się bardzo dobrymi wynikami w nauce, dobrym stanem zdrowia oraz zdolnościami do nawiązywania kontaktów z ludźmi.
W okresie czterech lat nauki w szkole uczniowie zdobywają wiedzę z następujących przedmiotów: język polski, matematyka, wychowanie fizyczne, wiedza o społeczeństwie, historia, chemia, geografia, dwa języki obce, religia/etyka, wiedza o kulturze, fizyka i astronomia, biologia, podstawy przedsiębiorczości, technologia informacyjna, obsługa konsumenta, organizacja i ekonomika gastronomii, podstawy żywienia człowieka, bezpieczeństwo i higiena pracy, rachunkowość i finanse gastronomii, marketing w gastronomii, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, pracownia gastronomiczna, praktyka zawodowa.


Szkoła zapewnia praktyki zawodowe w najlepszych hotelach Trójmiasta, m.in.:

  • Orbis S.A. Hotel Mercure Hevlius w Gdańsku
  • Orbis S.A. Novotel Marina w Gdańsku
  • Scandic w Gdańsku
  • Hilton w Gdańsku
  • Radisson Blu w Gdańsku
  • Hotel Hanza w Gdańsku
  • Orbis S.A. Hotel Grand w Sopocie
  • Rezydent w Sopocie
  • Hotel Haffner w Sopocie
  • Orbis S.A. Hotel Gdynia w Gdyni
  • Hotton w Gdyni
  • Hotel Nadmorski w Gdyni
  • Blick w Gdyni
  • Hotel Faltom w Rumii
  • Hotel Dwór Oliwski w Gdańsku


Uczniowie naszej szkoły mają możliwość uzyskania uprawnień opiekuna wypoczynku oraz uprawnienia animatora czasu wolnego.
Dzięki współpracy ZSHG z Wyższą Szkołą Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku, Wyższą Szkołą Bezpieczeństwa w Gdańsku i z Europejską Szkołą Wyższą w Sopocie nasi absolwenci mają liczne przywileje przy rekrutacji do tych szkół.
Szkoła zapewnia profesjonalną kadrę dydaktyczno-wychowawczą. Dysponuje również bardzo dobrze wyposażoną pracownią komputerową
Na terenie szkoły funkcjonuje szkolny bufet z salą konsumpcyjną oferujący smaczne zestawy obiadowe, wyroby garmażeryjne i cukiernicze przygotowane przez uczniów szkoły.

Zapewniamy:

  • · miłą atmosferę,
  • · szansę zdobycia atrakcyjnego zawodu
  • · bezpieczeństwo.
WYSZUKAJ NA STRONIE