SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA NR 5 - 3 letnia
zawód: kucharz
wyodrębniona kwalifikacja:
K.1 Sporządzanie potraw i napojów / Przygotowanie i wydawanie dań (podstawa programowa 2019)
Kandydaci powinni legitymować się dobrym stanem zdrowia, umiejętnością pracy w zespole oraz dobrym wyczuciem smaku i estetyki. W dzisiejszym czasach praca kucharza nie polega już tylko na gotowaniu, ale na eksperymentowaniu, łączeniu ze sobą smaków i nadawaniu nowych wymiarów klasycznym przepisom. Dla tego u kandydata cenione są bogata wyobraźnia i pomysłowość, które umożliwiają wymyślanie i tworzenie nowych potraw, ich modyfikowanie, jak również nowatorskie dekorowanie.
W okresie trzech lat nauki w szkole uczniowie zdobywają wiedzę z następujących przedmiotów zawodowych : bezpieczeństwo i higiena pracy, język angielski zawodowy, technika pracy biurowej, wyposażenie techniczne, podstawy działalności gastronomicznej, technologia gastronomiczna, pracownia gastronomiczna, zajęcia praktyczne.
Zajęcia praktyczne odbywają się w nowoczesnych, dobrze wyposażonym warsztacie szkolnym oraz u potencjalnych pracodawców (zakłady gastronomiczne i hotele). Szkoła posiada również bardzo dobrze wyposażone pracownie technologiczne.
Nasz absolwent przygotowany jest do wykonywania następujących zadań zawodowych:
1) przechowywania żywności;
2) sporządzania potraw i napojów;
3) wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
Miejscami pracy dla kucharza mogą być: restauracje, hotele, publiczne miejsca żywienia, stołówki, ośrodki wypoczynkowe. Można także zająć się działalnością cateringową i obsługiwać prywatne imprezy.
Zapewniamy:
Przyjdź do nas, nie pożałujesz. Do zobaczenia.