W Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych odbywa się Etap Okręgowy Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej. W naszej szkole mieści się jeden z dziewięciu okręgów Olimpiady, której głównym organizatorem jest Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy. W eliminacjach bierze udział po dwóch przedstawicieli z kilkudziesięciu szkół hotelarskich, znajdujących się na terenie województw pomorskiego i warmińsko-mazurskiego.
Etap okręgowy polega na rozwiązaniu testu wyboru składającego się z 80 pytań branżowych.
Do centralnego (III) etapu Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej kwalifikuje się 30 osób z najlepszymi wynikami ze wszystkich okręgów Olimpiady. W III etapie uczestnicy zmagają się z zadaniami w dwóch częściach: pisemnej i praktycznej. Część I polega na rozwiązaniu w ciągu 60 minut testu składającego się ze 100 pytań, natomiast część II polega na wykonaniu zadania z obsługi konsumenta w sali restauracyjnej i obsługi gościa w recepcji w języku obcym.
Finaliści walczą o zaszczytny tytuł „Mistrza Wiedzy Hotelarskiej”.
Nasi uczestnicy uzyskiwali wysokie wyniki i kwalifikowali się do Centralnego Etapu OWH w siedmiu poprzednich edycjach Olimpiady.
Mamy nadzieję, że również w X edycji uczniowie naszej szkoły znajdą się w gronie finalistów, a może powtórzą sukces Oli Hinz, która została laureatką VII edycji Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej i otrzymała tytuł „Mistrza Wiedzy Hotelarskiej 2015”.
Szczegółowe informacje dotyczące OWH na stronie www.hotelarskaolimpiada.byd.pl
RYS HISTORYCZNY:
2016/17
W eliminacjach szkolnych ZSHG reprezentowały szkołędwie uczennice Technikum Hotelarskiego, które niestety nie zakwalifikowały się do etapu centralnego.
2015/16
W dniach 11-14 kwietnia 2016 roku odbył się Etap Centralny VIII Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej pod hasłem „historia hotelarstwa”. Po rozgrywkach etapu okręgowego, do finału zakwalifikowali się uczniowie z najlepszymi wynikami ze wszystkich okręgów w Polsce, wśród nich uczennica naszej szkoły Justyna Sierakowska z klasy IV Technikum Hotelarskiego. W wyniku zmagań w trzecim etapie, części pisemnej i praktycznej Justyna osiągnęła wysokie IV miejsce, ze stratą 0,6 punktu do punktacji wicemistrzów, jednocześnie zdobywając 100 % punktów z obsługi gościa w sali restauracyjnej po raz pierwszy w historii Olimpiady.
2014/15
VII Olimpiada Wiedzy Hotelarskiej odbyła się pod hasłem „usługi hotelarskie w środkach transportu”, do której przystąpiło 500 uczniów z 300 szkół w Polsce. Do Centralnego Etapu zakwalifikowały się dwie uczennice Technikum Hotelarskiego Aleksandra Hinz i Justyna Sierakowska. Po części pisemnej trzeciego etapu wśród „szczęśliwej piętnastki” znalazła się Ola, która po zmaganiach zadań praktycznych wywalczyła I miejsce. Aleksandra Hinz otrzymała tytuł „MISTRZA WIEDZY HOTELARSKIEJ 2015”.
2012/13
W dniach 16-19 kwietnia 2013 w Zespole Szkół Ekonomiczno-Hotelarskich im. E. Gierczak w Kołobrzegu odbył się Etap Centralny V Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej pod tytułem „funkcjonowanie gastronomii w hotelarstwie”. Po eliminacjach drugiego stopnia, ze wszystkich okręgów do finału zakwalifikowało się 33 uczniów. Wśród nich Daria Brzeska z klasy IV Technikum Hotelarskiego, reprezentowała okręg 1 oraz naszą szkołę.
2011/12
W dniach 17-20 kwietnia 2012roku odbył się III Etap IV Olimpiady Wiedzy Hotelarskiej .
Do Okręgowego Etapu zakwalifikowało się 316 uczniów, a do Centralnego 38 uczniów z najlepszymi wynikami, z 9 okręgów. Największą ilość punktów i 5 pozycję ze wszystkich uczestników zdobyła Magdalena Sulik z klasy IV Technikum Hotelarskiego i reprezentowała naszą szkołę.
W Centralnym Etapie Magda osiągnęła 5 miejsce uzyskując najwyższą ilość punktów ze wszystkich uczestników finałowej „piętnastki” : z testu -83 i zadania praktycznego z obsługi konsumenta w sali restauracyjnej- 23,50.
Olimpiada Wiedzy o Turystyce organizowana jest od 2013r. pod patronatem Instytutu geografii miast i turyzmu Uniwersytetu Łódzkiego. Każda edycja olimpiady realizowana jest pod innym hasłem przewodnim.
Rok 2013 I Olimpiada Wiedzy o Turystyce – „ Turystyka przepis
na sukces. ”
Rok 2014 II Olimpiada Wiedzy o Turystyce – „ Małe też może być piękne -potencjał turystyczny miejsc i obszarów.”
Rok 2015 III Olimpiada Wiedzy o Turystyce – „ Szlaki turystyczne – od pomysłu do realizacji. ”
W tym roku IV edycja Olimpiady realizowana pod hasłem „Turystyka – apetyt na region”, ma na celu zwrócenie uwagi na szlaki kulinarne i produkty regionalne jako produkty turystyczne.
Każda Olimpiada Wiedzy o Turystyce składa się z trzech etapów:
I etap – etap szkolny polega na rozwiązaniu testów z zakresu geografii turystycznej i krajoznawstwa. W tym etapie bierze udział dowolna liczba uczniów, z których wyłaniane są 2 najlepsze osoby.
II etap – etap okręgowy. W eliminacjach bierze udział po dwóch przedstawicieli z kilkudziesięciu szkół turystycznych i hotelarskich, znajdujących się na terenie województwa pomorskiego i ……..
Etap okręgowy polega na rozwiązaniu testu oraz zadania z zakresu organizacji imprez turystycznych.
III etap – etap centralny. Do trzeciego etapu olimpiady kwalifikuje się 30 osób z najlepszymi wynikami ze wszystkich okręgów olimpiady.
Centralny etap olimpiady wiedzy o turystyce rozgrywany jest w ośrodku szkoleniowym Uniwersytetu Łódzkiego w Spale. Wszyscy uczestnicy przystępują do rozwiązania testu z zakresu geografii turystycznej oraz organizacji imprez turystycznych. Następnie każdy zawodnik przedstawia przygotowaną przez siebie prezentacje multimedialną nawiązującą do tematu przewodniego olimpiady. Do ścisłego finału kwalifikuje się 15 zawodników. Osoby te uzyskują tytuł finalisty Olimpiady. Finaliści realizują zadanie polegające na zaprogramowaniu wycieczki uwzględniając preferencję zamawiającego. Praca z planem miasta, przewodnikiem turystycznym i informatorami przygotowanymi przez organizatorów
także w językach obcych jest dużym wyzwaniem dla zawodników. Uczniowie wykorzystując techniki prezentacji i sprzedaży produktu przedstawiają przed jury swoją propozycję co pozwala na wyłonienie najlepszych zawodników.
Nasza szkoła po raz kolejny będzie organizatorem etapu okręgowego dla 22 zakwalifikowanych osób.
Nasi uczniowie uzyskiwali wysokie wyniki i kwalifikowali się do centralnego etapu OWOT. W I olimpiadzie do etapu centralnego zakwalifikowała się Michalina Kantecka z klasy IV Technikum Hotelarskiego, a w zeszłym roku do 3 etapu (centralnego) olimpiady dostała się Magdalena Milczyńska z klasy III Technikum Hotelarskiego uzyskując tym samym indeks na wybrany kierunek Wydziału Geograficznego na Uniwersytecie Łódzkim.
W V Olimpiadzie Wiedzy o Turystyce organizowanej przez InstytutGeografii Miast i Turyzmu, Wydział Nauk Geograficznych Uniwersytetu Łódzkiegowzięło udział prawie 3 tysiące uczniów ze 134 szkół ponadgimnazjalnych,zawodowych i ogólnokształcących z całego kraju. Do etapu centralnego z ZSHG wGdyni zakwalifikowała się uczennica klasy 2 TOT Paulina Rutkowska. Tematprzewodni edycji brzmiał: „Turystyka folklorystyczna – barwy regionu”. Finałzawodów odbył się w dniach 4 – 7 kwietnia w Łodzi i Spale.
Uroczysteotwarcie etapu centralnego zorganizowano 4 kwietnia w nowej auli im. prof.Stanisława Liszewskiego na Wydziale Nauk Geograficznych Uniwersytetu Łódzkiego.Uczestników powitał przewodniczący Komitetu Głównego OWoT prof. BogdanWłodarczyk, dziekan Wydziału Nauk Geograficznych UŁ. Z finalistami spotkali siętakże przedstawiciele samorządu terytorialnego województwa, miasta Łodzi iościennych powiatów, Łódzki Kurator Oświaty oraz przedstawiciele stowarzyszeń iorganizacji działających na rzecz edukacji.
Wpierwszej części etapu centralnego uczniowie rozwiązywali test orazprzedstawiali prezentacje multimedialne poświęcone turystyce folklorystycznej. Paulina Rutkowska uzyskała w nim 60,57 punktów, co ostatecznie nie pozwoliło jej nauczestnictwo w ścisłym finale Olimpiady.
Wszyscyuczestnicy V Olimpiady Wiedzy o Turystyce w dniach 4-7 kwietnia 2018 roku mielizapewnione liczne atrakcje jak zwiedzanie Centrum Nauki i Techniki EC 1 wŁodzi, wybranych zabytków Łodzi, Areny Lodowej w Tomaszowie Mazowieckim, udziałw warsztatach rękodzielniczych w Skansenie Rzeki Pilicy „Od ziarenka…” orazwarsztatach folklorystycznych z przedstawicielkami Koła Gospodyń Wiejskich zKomornik k/Wolborza, a także zajęcia rekreacyjne w parku linowym w Spale.
OlimpiadaWiedzy o Turystyce została wpisana na listę olimpiad Ministerstwa EdukacjiNarodowej, co oznacza, że finaliści Olimpiady są zwolnieni z części pisemnejegzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie technik obsługi turystycznej.Finaliści i Laureaci Olimpiady decyzją senatów wyższych uczelni mogą byćprzyjmowani na studia wyższe z pominięciem postępowania rekrutacyjnego.
Więcej info na stronie: http://www.turyzm.edu.pl/olimpiada.php
Paulina Mikuła laureatką VI Olimpiady Wiedzy o Turystyce
W dniach 3.04 – 6.04.2019 r. na terenie Ośrodka Szkoleniowo - Wypoczynkowego ZHP w Załęczu Wielkim odbył się etap centralny VI Olimpiady Wiedzy o Turystyce pod honorowym patronatem Ministerstwa Edukacji Narodowej, Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz Polskiej Organizacji Turystycznej.
W finale uczestniczyło 30 najlepszych uczniów z całego kraju, którzy zostali wyłonieni w trakcie zmagań w eliminacjach okręgowych. Etap centralny Olimpiady podzielony został na 2 części. Pierwsza z nich składała się z dwóch etapów. Jako pierwszy został przeprowadzony test obejmujący treści i umiejętności z zakresu geografii, obsługi ruchu turystycznego oraz tematyki przewodniej Olimpiady. Etap drugi polegał na zaprezentowaniu swojego projektu zagospodarowania wybranego obszaru związanego z tematyką przewodnią Olimpiady – „Turystyka przyrodnicza”.
Komitet Główny Olimpiady, po podsumowaniu i ocenie prac I i II etapu wyłonił 15 laureatów Olimpiady. Wśród nich znalazła się uczennica Naszej Szkoły – Paulina Mikuła z klasy III TOT, która przystąpiła do zmagań finałowych. Finał etapu centralnego polegał na przygotowaniu i zaprezentowaniu, w oparciu o dostępne materiały kartograficzne, programu dwudniowej wycieczki po Kotlinie kłodzkiej i okolicach po czeskiej stronie.
Z satysfakcją informujemy, że Paulina, w ostatecznej rywalizacji VI OWoT zajęła 9 miejsce w kraju. Przygotowana została przez Karolinę Bieszk- Sałańską i Agnieszkę Dutkiewicz.1.Cel olimpiady
2.Warunki uczestnictwa
Zawody są trójstopniowe.
Etap I – szkolny – zawody I stopnia.
Etap II – okręgowy – zawody II stopnia.
Etap III – centralny – zawody III stopnia.
W I etapie szkolnym mogą brać udział wszyscy chętni uczniowie, spośród których wyłaniani są dwaj reprezentanci do II etapu, którzy uzyskali z testu szkolnego 80 % punktów możliwych do zdobycia.
Eliminacje okręgowe polegają na rozwiązaniu testu, na który składają się zadania z tematyki wiodącej i zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia.
Eliminacje centralne składają się z dwuetapowej części pisemnej . Pierwszy etap części pisemnej obejmuje rozwiązanie testu, na który składają się zadania z tematyki wiodącej i zadania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia .Drugi etap części pisemnej polega na opracowaniu projektu związanego z produkcją gastronomiczną, planowaniem i oceną żywienia oraz/lub obsługą konsumenta.
3.Osiągnięcia uczniów ZSHG.
Dnia 12.01.2018 odbyły się eliminacje do XXI Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności w Tczewie.
Tematyka wiodąca: Warzywa i owoce. Przetwórstwo i rolaw żywieniu człowieka.
W drugim etapie Okręgowej Olimpiady Wiedzy o Żywieniu iŻywności uczniowie ZSHG uzyskali następujące wyniki:
Lp. | Imię i nazwisko uczestnika | Klasa | Łączna ilość punktów | Miejsce w klasyfikacji |
1. | Szymon Dampc | 4 TGA | 61 | 7 |
2. | Ewelina Wrębiak | 2 TGA | 39 | 23 |
Minimalna liczba punktów decydująca o wpisaniu na listę kandydatów do XXII etapu centralnego to 63.
Ucznió wdo olimpiady przygotowała B. Chwyć oraz A.Jowsa.
Lp. | Imię i nazwisko | Klasa | Miejsce | Opiekun |
XXI Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności Rok szkolny 2016/2017 Temat: „Produkty zbożowe – technologia i rola w żywieniu” | ||||
1. | Agnieszka Kazubowska | IV TGb | 8 | Beata Chwyć |
2. | Julia Nowacka | II TGc | 37 | |
XX Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności Rok szkolny 2015/2016 Temat: „Ewolucja na talerzu” | ||||
1. | Agnieszka Kazubowska | III TGb | 22 | Beata Chwyć Ewa Rabenda-Kmita |
2. | Szymon Dampc | II TGa | 23 | |
XIX Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności Rok szkolny 2014/2015 Temat: „Bezpieczeństwo żywności i żywienia” | ||||
1. | Maciej Baran | IV TK | 49 | Ewa Rabenda-Kmita |
XVIII Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności Rok szkolny 2013/2014 Temat: „Żywienie u progu i schyłku życia” | ||||
1. | Dominika Krause | IV TGa | 17 | Magdalena Chudy |
2. | Aleksandra Samek | III TK | 29 | |
XVII Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności Rok szkolny 2012/2013 Temat: „Żywność tradycyjna i kuchnie narodowe” | ||||
1. | Magdalena Witkowska | II TG | 24 | Magdalena Chudy |
2. | Aleksandra Samek | II TK | 25 | |
XVI Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności Rok szkolny 2011/2012 Temat: „Normy i zalecenia żywieniowe a marketing żywności” | ||||
1. | Beata Słomkowska | 25 | Aleksandra Majkowska | |
2. | Marta Niedziałkowska | 30 |
V Wojewódzki Konkurs Nakrywania Stołów
"Jubileusz" 3. 04. 2019
Jubileuszowa,V edycja Wojewódzkiego Konkursu Nakrywania Stołów za nami.
Mały Jubileusz cieszył się dużym zainteresowaniemuczniów. Własną interpretację tematu przewodniego przedstawiło 17 dwuosobowychzespołów reprezentujących szkoły ponadgimnazjalne województwa pomorskiego oprofilu gastronomicznym i hotelarskim z: Kłanina, Rusocina, Rumi, Sierakowic,Somonina, Tczewa, Wejherowa, Władysławowa i Gdyni.
Uczestnicywykazali się niezwykłą kreatywnością, pomysłowością i wysublimowanym wyczuciempiękna.
Przygotowano nakrycia stołu z różnych jubileuszy:urodzin dziecka, rocznicy powstania firmy, spotkania koleżeńskiego po latach,rocznicy ślubu (papierowej, drewnianej, koronkowej, srebrnej, złotej). Było nambardzo przyjemnie, gdyż kilka ekip uhonorowało pięciolecie naszego konkursu.
Na stołach pojawiły się elementy występujące wstylach: rustykalnym, glamour, industrialnym i hampton. Sięgnięto też po design latsiedemdziesiątych.
Jury, składające się z przedstawicielitrójmiejskich hoteli, oceniając efekty zmagań uczniów, doceniając inwencję twórczą autorów, po długichobradach postanowiło przyznać następującenagrody:
GRANDPRIX - nagrodaspecjalna przedstawicieli trójmiejskich pracodawców, związanych z gastronomią ihotelarstwem.
Julia Szultka, Dominika Prena - Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach. Opiekun mgr Małgorzata Chobot
Imiejsce: Urszula Labuda, Martyna Pobłocka - Zespół SzkółPonadgimnazjalnych wSierakowicach. Opiekun mgr Małgorzata Chobot
II miejsce: MagdalenaDrawska, Julia Mogilska - Zespół Szkół Ekonomicznych im. ks. JanuszaSt. Pasierba w Tczewie . Opiekun mgr BarbaraAntoniuk.
III miejsce: Angelika Wyrwał, SebastianMischke -Powiatowy Zespół Szkół nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiegow Rumi. Opiekun mgr Małgorzata Więcek.
Zmagania konkursowe przyczyniły się dopogłębienia i aktualizacji umiejętności zawodowych związanych ze sztukąnakrycia stołu, kształtowania umiejętności organizacji pracy w zespole,nawiązania współpracy pomiędzy szkołami oraz integracji środowiska szkolnego zinstytucjami współpracującymi ze szkołą.
Uczestnikom,ich Opiekunom serdecznie dziękujemy i gratulujemy świetnych pomysłów !
Organizatorzy dziękują sponsorom konkursu: Prezydentowi Miasta GdyniWojciechowi Szczurkowi, przedstawicielom trójmiejskich hoteli: Courtyard by MarriottWaterfront Gdynia,
Hotel Hilton Gdańsk,Hotel Mercure Gdynia Centrum, Hotel Marriott Resort & SPA Sopot, HotelSofitel Grand Sopot, Hotel Sheraton Sopot, Hotel Kuracyjny Gdynia, WyższejSzkole Bankowej w Gdańsku za wsparcie i pomoc w organizacji V Wojewódzkiego Konkursu Nakrywania Stołów.Organizatorzy:Anna Pobłocka, Ewa Cielemęcka
IV Wojewódzki Konkurs Nakrywania Stołów
"Stół porą roku malowany"
18. 04. 2018r.
Czwarta edycja Wojewódzkiego Konkursu NakrywaniaStołów za nami. To zaszczyt i ogromnaprzyjemność gościć jego uczestników po raz kolejny w progach Zespołu SzkółHotelarsko - Gastronomicznych w Gdyn
Wkonkursie wzięło udział 12 dwuosobowych zespołów reprezentujących szkoły ponadgimnazjalnewojewództwa pomorskiego o profilu gastronomicznym i hotelarskim z: Rusocina,Rumi, Sierakowic, Somonina, Wejherowa i Gdyni.
Byliśmy przekonani, że paleta barw i nastrojówzwiązana z porami roku, pozwoli uczniom właściwe zinterpretować temat wiodący" Stół porą roku malowany" i bez problemu powiązać aranżację nakryciastołu oraz kartę menu z wiosną, latem, jesienią lub zimą.
Podczasprzygotowań do konkursu uczniowie mogli czerpać inspiracje nie tylko zezdobytych już doświadczeń zawodowych, ale i ze sztuki, zwłaszcza malarstwa orazz obserwacji natury.
Tradycyjnie oczekiwaliśmy na oryginalne, aczkolwiekzgodne z zasadami podejście do tematu przewodniego i po raz kolejny efektkońcowy oglądaliśmy z podziwem i przyjemnością.
Poziom konkursu z roku na rok jest coraz wyższy.Uczniowie z ogromnym zaangażowaniem,
z polotem, dobrym wyczuciem stylu i z uwzględnieniemwalorów estetycznych przygotowali autorskie aranżacje stołów.
Juryskładające się z przedstawicieli trójmiejskich hoteli oceniające efekty zmagań uczniów, doceniając wkład własny w przygotowania, po długichobradach postanowiło przyznaćnastępujące nagrody:
GRANDPRIX - nagrodaspecjalna przedstawicieli trójmiejskichpracodawców, związanych z gastronomią ihotelarstwem
I miejsce: Weronika Samol, Agnieszka Setzke - ZespółSzkół Hotelarsko- Gastronomicznych wGdyni. Opiekun mgr Maria Dawidczyk.
II miejsce: Weronika Labuda, Agata Reclaf - ZespółSzkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach. Opiekun mgr Małgorzata Chobot III miejsce: Julia Nowacka, OliwiaZielińska - Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Opiekunmgr Magdalena Chudy.WojewódzkiKonkurs Nakrywania Stołów jest świetną okazją do: integracji środowisk szkolnych,wymiany doświadczeń, pracy w zespole, komunikowania się i poznania zasadrywalizacji. To też możliwośćzaprezentowania własnych dokonań przed potencjalnympracodawcą i większym szerszą publicznością.
Uczestnikom,ich Opiekunom serdecznie dziękujemy i gratulujemy świetnych pomysłów
Organizatorzydziękują sponsorom konkursu:Prezydentowi Miasta Gdyni Wojciechowi Szczurkowi, przedstawicielomtrójmiejskich hoteli: Courtyard by Marriott Waterfront Gdynia,
Hotel Hilton Gdańsk,Hotel Mercure Gdynia Centrum, HotelMarriott Resort& SPA Sopot,
HotelKuracyjny oraz Carving-Art Paweł Sztenderski za wsparcie i pomocw organizacji IV Wojewódzkiego KonkursuNakrywania Stołów.
Jedną ze sztuk życia jest sposób nakrycia stołu, przy którym spotykamy się z okazji oficjalnych, rodzinnych lub po prostu, aby miło spędzić czas w gronie znajomych, przyjaciół.
Aby zachęcić uczniów do pogłębiana wiedzy i umiejętności w tej dziedzinie zorganizowałyśmy Konkurs Nakrywania Stołów. Pierwszy, szkolny odbył się w 2001 roku, ale już w 2002 roku zaprosiliśmy do uczestnictwa uczniów innych szkół, a w 2015 konkurs zyskał rangę wojewódzkiego.
III Wojewódzki Konkurs Nakrywania Stołów
"Kawa, herbata ...... stół pięknie nakryty"
05.04.2017r.
Już po raz trzeci mieliśmy ogromną przyjemność gościć w naszym Zespole Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni uczestników Wojewódzkiego Konkursu Nakrywania Stołów.
Tym razem postanowiliśmy zachęcić uczestników do autorskiego nakrycia stolików w kawiarni, proponując temat przewodni "Kawa, herbata ...... stół pięknie nakryty".
Byliśmy przekonani, że wiosna w pełnym rozkwicie daje duże możliwości w przygotowaniu aranżacji stołu i zachęci do poszukiwań niekonwencjonalnych rozwiązań zachowując jednocześnie zasady obowiązujące w nakryciu czy karcie menu.
W konkursie wzięło udział 14 dwuosobowych zespołów reprezentujących szkoły województwa pomorskiego o profilu gastronomiczno-hotelarskim z: Kłanina, Rusocina, Rumi, Sierakowic, Tczewa, Wejherowa, Gdańska i Gdyni.
Uczestnicy po raz kolejny stanęli na wysokości zadania i doskonale poradzili sobie z przygotowaniem stolików w kawiarni. Zaskoczyli pomysłowością, kreatywnością i umiejętnością łączenia poszczególnych elementów wpływających na efekt końcowy.
Sala konkursowa nie tylko rozkwitła i zapachniała wszystkimi urokami wiosny, ale też zamieniła się
w eleganckie kawiarenki, w których każdy z wielką przyjemnością chciałby delektować się napojami
z tematu przewodniego.
Jury składające się z przedstawicieli trójmiejskich hoteli oceniające efekty zmagań uczniów, po długich obradach postanowiło przyznać nagrody i wyróżnienia w następujących kategoriach:
GRAND PRIX
wyróżnienia:
Wojewódzki Konkurs Nakrywania Stołów to nie tylko zmagania, emocje, kreowanie ciekawych rozwiązań, ale wyjątkowa atmosfera integrująca uczniów szkół zawodowych. To również okazja do prezentowania własnych umiejętności w środowisku lokalnym i przed potencjalnym pracodawcą.
Wszystkim uczestnikom i ich opiekunom gratulujemy świetnych pomysłów zapraszając za rok na kolejną edycję konkursu.
Organizatorzy dziękują sponsorom konkursu: Wiceprezydentowi Miasta Gdyni Bartoszowi Bartoszewiczowi, przedstawicielom trójmiejskich hoteli: Courtyard by Marriott Waterfront Gdynia, Hotel Hilton Gdańsk, Hotel Mercure Gdynia Centrum, Sofitel Grand Hotel Sopot, Sheraton Hotel Sopot, Hotel Kuracyjny, Hotel Różany Gaj, Hotel Nadmorski oraz Firmie OCEANIC S.A. za wsparcie i pomoc w organizacji III Wojewódzkiego Konkursu Nakrywania Stołów.
II Wojewódzki Konkurs Nakrywania Stołów
„Wielkanoc w Gdyni mieście z morza i marzeń”
15.03.2016r.
Za nami II Wojewódzki Konkurs Nakrywania Stołów organizowany przez ZSHG, który
tym razem odbył się w gościnnych progach Centrum Konferencyjnego PPNT.
Temat przewodni „Wielkanoc w Gdyni mieście z morza i marzeń” znakomicie nawiązywał do jubileuszu 90-lecia nadania praw miejskich Gdyni.
Każdy z uczestniczących zespołów miał za zadanie przygotować aranżację stołu wielkanocnego z uwzględnieniem wydarzeń kulturalnych, artystycznych, sportowych związanych z miastem .
W konkursie wzięło udział 13 dwuosobowych zespołów reprezentujących szkoły województwa pomorskiego o profilu gastronomiczno-hotelarskim z: Kłanina, Pucka, Rumi, Sierakowic, Tczewa, Wejherowa, Gdyni.
Uczestnicy wykazali się niebywałą znajomością sztuki, jaką z całą pewnością jest nakrywanie stołu, kreatywnością, zaangażowaniem i umiejętnością eksponowania tematu przewodniego.
Uczniowie w ciekawych aranżacjach połączyli Wielkanoc z tematyką morską, a jedna grupa z Gdyńskim Festiwalem Filmowym.
Jury składające się z przedstawicieli trójmiejskich hoteli oraz artystki plastyk z Gdyni oceniające efekty zmagań uczniów po długich obradach postanowiło nie przyznać GRAND PRIX, a wyróżnić:
Martyna Hochszulc , Michalina Reszka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych
im. Stanisława Staszica w Kłaninie, opiekun Pani Ewelina Pilc Bojke - za estetykę
Weronika Byczkowska, Daria Mielewczyk z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych
im. Stanisława Staszica w Kłaninie, opiekun Pani Ewelina Pilc Bojke - za aranżację
Eliza Groenwald, Małgorzata Itrych z Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku, opiekun Pani Anna Zwierska- Dampc - za estetykę
Natalia Wilczewska, Bernadeta Perszon z Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku, opiekun Pani Anna Zwierska- Dampc - za estetykę
Emilia Klechowicz, Aneta Toruńczak z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumi, opiekun Pani Małgorzata Więcek - za zgodność z tematem
Julia Kąkol, Martyna Koralewska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego w Rumi, opiekun Pani Małgorzata Więcek - za estetykę
Dorota Kartuszyńska, Alicja Krupińska z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. ks. Janusza St. Pasierba w Tczewie, opiekun Pani Barbara Antoniuk - za artyzm i oryginalność
Kamila Markowska, Marzena Hinca z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach, opiekun Pani Małgorzata Chobot - za estetykę
Agata Reclaf, Weronika Labuda z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach, opiekun Pani Małgorzata Chobot - za zgodność z tematem
Martyna Grzelak , Weronika Troć z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. ks. Edmunda Roszczynialskiego w Wejherowie, opiekun Pani Ewelina Ciereszko - za zgodność z tematem
Adrianna Jaklińska, Agata Grota z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. ks. Edmunda Roszczynialskiego w Wejherowie, opiekun Pani Ewelina Ciereszko - za estetykę
Julia Nowacka, Błażej Wiczkowski z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, opiekun Pani Maria Dawidczyk - za artyzm i oryginalność
Karolina Szałek, Sylwia Jasińska z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, opiekun Pani Beata Chwyć - za aranżację
Konkurs nakrywania stołów jest doskonałą okazją do integracji środowisk szkolnych, wymiany doświadczeń, zdobywania wiedzy i umiejętności zawodowych, daje możliwość zaprezentowania swoich umiejętności przed potencjalnym pracodawcą i w środowisku lokalnym.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy wspaniałych pomysłów i zapraszamy na kolejne edycje zmagań konkursowych.
Organizatorzy dziękują sponsorom konkursu: Wiceprezydentowi Miasta Gdyni Bartoszowi Bartoszewiczowi, Centrum Nauki EXPERYMENT oraz przedstawicielom trójmiejskich hoteli: Hilton Hotel Gdańsk, Hotel Mercure Gdańsk, Hotel Sofitel Grand Sopot, Sheraton Sopot Hotel za wsparcie i pomoc w organizacji II Wojewódzkiego Konkursu Nakrywania Stołów.
I Wojewódzki Konkurs Nakrywania Stołów
„Wielkanoc na Pomorzu oczami artysty”
20.03.2015
W dniu 20.03.2015 roku w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni odbyła się
I edycja „ Wojewódzkiego Konkursu Nakrywania Stołów”.
Tematem wiodącym była „Wielkanoc na Pomorzu oczami artysty”.
Międzyszkolny Konkurs Nakrywania Stołów ma wieloletnią tradycję, odbywa się już od 2001 roku, a od tego roku uzyskał rangę wojewódzkiego.
Celem pierwszej edycji konkursu wojewódzkiej było zachęcenie uczniów do odkrywania dziedzictwa kulturowego Pomorza związanego z nakryciem stołu na Wielkanoc.
Każda z uczestniczących drużyn przedstawiła artystyczną aranżację stołu w powiązaniu
z elementami tradycyjnymi, uwzględniając nakrycie wstępne do zaplanowanego menu wielkanocnego.
W konkursie wzięło udział 14 dwuosobowych zespołów reprezentujących szkoły województwa pomorskiego o profilu gastronomiczno-hotelarskim z: Gdańska, Kłanina, Rumi, Rusocina, Sierakowic, Wejherowa, Władysławowa, Gdyni.
Efekty zmagań uczniów oceniało Jury składające się z przedstawicieli trójmiejskich hoteli oraz artystka plastyk z Gdyni przyznając:
GRAND PRIX dla Kamili Markowskiej i Marzeny Hinca z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach, opiekun Pani Małgorzata Chobot.
oraz nagrody w następujących kategoriach:
- aranżacja i estetyka stołu:
- estetyka stołu:
im. ks. Edmunda Roszczynialskiego w Wejherowie, opiekun Pani Ewelina Ciereszko,
im. ks. Edmunda Roszczynialskiego w Wejherowie, opiekun Mgr Ewelina Ciereszko,
- aranżacja stołu:
im. Stanisława Staszica w Kłaninie, opiekun: Pani Ewelina Pilc Bojke,
- zgodność z tematem:
Jury nie miało łatwego zadania, ponieważ aranżacje stołów były bardzo ciekawe, uczestnicy wykazali się dużą kreatywnością, zaangażowaniem i umiejętnie wyeksponowali przewodni temat konkursu.
Konkurs nakrywania stołów jest doskonałą okazją do integracji środowisk szkolnych, wymiany doświadczeń, zdobywania wiedzy i umiejętności zawodowych oraz daje możliwość zaprezentowania swoich umiejętności przed potencjalnym pracodawcą.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy wspaniałych pomysłów i zapraszamy na kolejne edycje zmagań konkursowych.
Organizatorzy dziękują sponsorom konkursu: Prezydentowi Miasta Gdynia oraz trójmiejskim hotelom: Hilton Hotel Gdańsk, Hotel Sofitel Grand Sopot, Sheraton Sopot Hotel za wsparcie finansowe i nagrody rzeczowe, od których również zależy powodzenie konkursu.
XI Międzyszkolnego Konkursu Nakrywania Stołów
„Gość z kraju Unii Europejskiej przy polskim, wielkanocnym stole”
09.04.2014
W dniu 09.04.2014 roku w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni odbyła się XI edycja „ Międzyszkolnego Konkursu Nakrywania Stołów”.
Ponieważ w bieżącym roku przypada 10-ta rocznica przystąpienia Polski do Unii Europejskiej temat wiodący konkursu to: „Gość z kraju Unii Europejskiej przy polskim, wielkanocnym stole”.
Zadaniem każdej z uczestniczących drużyn było przygotowanie aranżacji stołu z nakryciem wstępnym do zaplanowanego menu uwzględniającego polskie potrawy i przynajmniej jedną potrawę charakteryzującą ojczyznę Gościa.
W konkursie wzięło udział 10 dwuosobowych zespołów reprezentujących szkoły województwa pomorskiego o profilu gastronomiczno-hotelarskim.
L.p. | Szkoła | Skład zespołów | Opiekun |
1. | Zespół Szkół Gastronomiczno -Hotelarskich Gdańsk |
| Anna Bielecka -Ziuzia |
2. | Powiatowe Centrum Edukacyjne Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Lębork |
| Bożena Zanewycz |
| |||
3. | Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Rumia |
| Magdalena Blok-Krampa |
| |||
4. | Zespół Szkół Ekonomicznych im. Ks. Janusza Pasierba Tczew |
| Barbara Antoniuk |
5. | Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego Rusocin | 1. Kornelia Flis 2. Justyna Świeboda | Elżbieta Grabkowska |
6. | Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Sierakowice | 1. Karolina Domaszk 2. Kamila Kitowska | Mirosława Cyman |
7. | Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych Gdynia |
| Anna Pobłocka |
| Maria Dawidczyk |
Sponsorami imprezy byli:
- Prezydent Miasta Gdyni,
- Hotel Hilton Gdańsk,
- Sheraton Sopot Hotel ,
- Hotel Grand Sopot,
Efekty zmagań uczniów oceniało Jury , w składzie:
Przewodnicząca: Pani Magdalena Mucha , Dyrektor Hotelu Hilton
Członkowie: Pani Renata Konarzinska, Zastępca Dyrektora Hotelu Grand Sopot
Pani Joanna Wolny, Hotel Grand Sopot, Pani Żaneta Wlazło, Manager Sheraton Sopot Hotel
Pan Michał Gustyn, Manager Sheraton Sopot Hotel i przyznało po dwie równorzędne nagrody w następujących kategoriach :
- estetyka stołu;
- aranżacja stołu;
- atrakcyjność menu;
- poprawność nakrycia;
- sposób prezentacji;
Jury nie miało łatwego zadania, ponieważ aranżacje stołów były różnorodne, uczestnicy wykazali się dużą kreatywnością, zaangażowaniem i umiejętnie wyeksponowali przewodni temat konkursu. Uczniowie w ciekawy sposób prezentowali swoje prace .
Konkurs nakrywania stołów jest doskonałą okazją do integracji środowisk szkolnych, wymiany doświadczeń, zdobywania wiedzy i umiejętności zawodowych oraz daje możliwość zaprezentowania swoich umiejętności przed przyszłym, potencjalnym pracodawcą.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy wspaniałych pomysłów i zapraszamy na kolejne zmagania konkursowe.
Międzyszkolny Konkurs Nakrywania Stołów
„IMPROSTYL na wiosennym stole” już za nami
20.03.2012 r.
W dniu 20.03.2012 roku w Zespole Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni odbyła się kolejna edycja Międzyszkolnego Konkursu Nakrywania Stołów, którego motywem przewodnim był „Improstyl na wiosennym stole”.
Wzięło w nim udział 7 dwuosobowych zespołów reprezentujących szkoły o profilu gastronomiczno-hotelarskim: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Wejherowie, Zespół Szkół nr 1 we Władysławowie i Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni.
Sponsorem imprezy był: Prezydent Miasta Gdyni, który ufundował dla każdego uczestnika nagrody rzeczowe.
Nakrycie i dekorację stołów oceniało czteroosobowe Jury.
Kryteria oceny to przede wszystkim: dobór potraw i napojów w menu, poprawność nakrycia, kreatywność w doborze elementów dekoracyjnych i ogólne wrażenie estetyczne.
Jury nie miało łatwego zadania, ponieważ aranżacje stołów były różnorodne. Uczestnicy wykazali się dużą pomysłowością w nakrywaniu i nie mieli problemów z nowatorskim podejściem do nakrycia podstawowego, które jest wymagane w technice zwanej improstyl.
Jury przyznało następujące nagrody:
I miejsce:
Izabela Lubocka
Marta Kotłowska
z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni,
Opiekun mgr Ewa Cielemęcka
II miejsce:
Dorota Ebertowska
Beata Cholka
z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Wejherowie
Opiekun mgr Violetta Ginter
III miejsce:
Karolina Guzicka
Magdalena Jung
z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie
Opiekun mgr Ewelina Pilc-Bojke
Wszystkim uczestnikom gratulujemy wspaniałych pomysłów i zapraszamy na kolejne zmagania konkursowe.
Początkowo był to konkurs szkolny, od roku szkolnego 2011/2012 konkurs międzyszkolny, a od roku szkolnego 2014/2015 wojewódzki.
Tematem konkursu jest geografia i turystyka województwa pomorskiego,
a w szczególności: położenie geograficzne, rzeźba terenu, wody, klimat, gleby, roślinność, ochrona przyrody, najważniejsze obiekty turystyczne, gospodarka regionu.
Cele konkursu
Konkurs składa się z dwóch części: I część – eliminacje szkolne, II część – finał międzyszkolny. Eliminacje szkolne odbywają się we wszystkich zgłoszonych do konkursu szkołach ponadgimnazjalnych. W eliminacjach mogą wziąć udział uczniowie wszystkich klas, niezależnie od profilu szkoły. Eliminacje składają się z pisemnego testu z zakresu geografii i wiedzy o regionie, przesłanego przez Organizatora do szkół biorących udział w konkursie. Test składa się z 45 pytań. Uczeń może zdobyć maksymalnie 45 punktów. Czas trwania testu wynosi 45 minut. Do kolejnego etapu przechodzi 1 uczeń ze szkoły
z najwyższą liczbą punktów z testu. W przypadku tej samej liczby punktów szkoła przeprowadza dogrywkę w formie ustnej. Pytania do dogrywki przygotowuje Organizator. Do finału kwalifikuje się 10 uczniów, którzy uzyskali najwyższą liczbę punktów z testu. Zadaniem finalistów jest przygotowanie prezentacji multimedialnej na temat wybranego miejsca w województwie pomorskim. Uczestnicy konkursu, przy wykorzystaniu sprzętu multimedialnego, przedstawiają swoje prace w ZSHG w Gdyni. Przed prezentacją finaliści rozwiązują test wiedzy o województwie pomorskim. Test składa się z 20 pytań.
Czas trwania testu wynosi 20 minut.
W finale można uzyskać punkty za:
Zwycięzcami Konkursu „Wiedza o Regionie” zostają uczniowie, którzy otrzymają najwyższą liczbę punktów przyznanych przez niezależną Komisję Konkursową. Nagrodzone zostają trzy pierwsze miejsca.
12 kwietnia 2019 roku w Zespole Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni odbył się finał V Wojewódzkiego Konkursu „Wiedza o regionie” .Patronat honorowy sprawował Pomorski Kurator Oświaty, Polska Izba Turystyki w Gdańsku, Zrzeszenie Kaszubsko - Pomorskie Oddział Gdynia oraz Prezydent Miasta Gdyni.Konkurs został objęty patronatem naukowym Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku. W finale konkursu udział wzięło 8 z 10 zakwalifikowanych uczniów ze szkół ponadgimnazjalnych z województwa pomorskiego.
Podczas finału uczestnicy rozwiązywali test wiedzy o województwie pomorskim, a następnie przedstawiali w formie prezentacji multimedialnej wybrane miejsce w regionie.
Uczestników konkursu oceniało niezależne jury w składzie:
Przewodniczący:doc.drMariola Łuczak – rektor Wyższej Szkoły Turystki i Hotelarstwa w Gdańsku
Członkowie :p. Andrzej Busler - prezes Zrzeszenia Kaszubsko - Pomorskiego oddział Gdynia
p. Bogdan Donke - prezes Polskiej Izby Turystyki w Gdańsku
p. Zenon Roda - radny Miasta Gdynia
Spośród 8 finalistów jury wyłoniło 3 laureatów:
I miejsce – Dawid Miotk z Zespołu Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni
II miejsce – Marzena Krapkowska z I Liceum Ogólnokształcącego z Oddziałami
Dwujęzycznymi im. H. Derdowskiego w Kartuzach
III miejsce - Szymon Reinke z I Liceum Ogólnokształcącego w Wejherowie
Laureatom gratulujemy!
http://www.kaszubi.pl/o/gdynia/komunikat?id=3265
Sponsorami nagród w konkursie byli: Urząd Miasta Gdyni, Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie Oddział Gdynia, Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku, Polska Izba Turystyki w Gdańsku, Kaszubskie Forum Kultury w Gdyni oraz Księgarnia Kaszubsko - Pomorska CZEC.
Uczestników konkursu oceniało niezależne jury w składzie:
Przewodniczący:
dr Marcin Pasek – dziekan Europejskiej Szkoły Wyższej w Sopocie
Członkowie:
Jolanta Głodowska – nauczyciel historii i języka kaszubskiego w Szkole Podstawowej nr 26 w Gdyni
Marek Rusztyn – właściciel firmy MARK. Produkcja odzieży szkolnej
i korporacyjnej, absolwent Akademii Morskiej w Gdyni
Dawid Ochab – właściciel firmy DAOB – projektowanie stron www
Konkurs objęty został także patronatem naukowym Europejskiej Szkoły Wyższej
w Sopocie oraz patronatem honorowym Polskiej Izby Turystyki w Gdańsku.
Szkoła uzyskała zgodę marszałka województwa pana Mieczysława Struka na używanie
w materiałach promocyjnych konkursu herbu województwa pomorskiego – gryfa pomorskiego.
Na konkurs zaproszeni zostali przedstawiciele organu prowadzącego, organu nadzorującego, przedstawiciele ESW w Sopocie, Marszałek Województwa Pomorskiego pan Mieczysław Struk, prezes Zrzeszenia Kaszubsko – Pomorskiego oddział Gdynia –
pan Andrzej Busler, pani poseł Teresa Hoppe.
Sponsorami nagród byli: Wydział Edukacji Urzędu Miasta w Gdyni, Europejska Szkoła Wyższa w Sopocie, Zrzeszenie Kaszubsko – Pomorskie Oddział Gdynia, Biuro Poselskie pani poseł Teresy Hoppe.
Informacja o konkursie została przekazana do szkół ponadgimnazjalnych w województwie pomorskim drogą elektroniczną. Szkoły zakwalifikowane do finału otrzymały specjalne zaproszenia na konkurs oraz szczegółowy program imprezy. Na terenie szkoły rozwieszono plakaty informujące o konkursie.
Informacje o konkursie zostały przesłane do Ratusza oraz na portal trójmiasto.pl. Sprawozdanie wraz ze zdjęciami zamieszczono na stronie internetowej szkoły.
Część nagród miała na celu promowanie naszego regionu (kubki, smycze, podkładki, zakładki do książek ze wzorami kaszubskimi). Publiczność konkursu stanowili uczniowie klas pierwszych ZSHG. Mieli oni możliwość poznania ciekawych i często nieznanych zakątków województwa pomorskiego.
Ważnym elementem konkursu było przygotowanie płyty z prezentacjami uczestników. Każdy finalista otrzymał taką płytę.
Lista uczestników finału I Międzyszkolnego Konkursu „Wiedzy o Rergionie”
IMIĘ I NAZWISKO UCZESTNIKA | SZKOŁA | OPIEKUN |
Michał Szkutnik | XIV Liceum Ogólnokształcące | Alicja Rosiak |
Mateusz Grzelak | Zespół Szkół Handlowych w Sopocie | Monika Szymula |
Karol Gołąbek | IX Liceum Ogólnokształcące w Gdyni | Wiesława Krysztofowicz Iwona Peplińska |
Patrycja Deja | Zespół Szkół Morskich w Gdańsku | Wioletta Lis |
Anna Sowińska | XX Liceum Ogólnokształcące w Gdańsku | Daniel Łumianek |
Agnieszka Krause | Zespół Szkół Usługowych w Gdyni | Ewa Stasiak |
Marta Czerwionke | Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Wejherowie | Katarzyna Stawicka |
Michalina Kantecka | ZSHG | |
Zwycięzcą konkursu została uczennica Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Wejherowie - Marta Czerwionke. Drugie miejsce zajęła uczennica Zespołu Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni - Michalina Kantecka. Natomiast na trzeciej pozycji znalazła się uczennica XX Liceum Ogólnokształcącego w Gdańsku - Anna Sowińska.
W roku 2013/14 odbył się II Międzyszkolny Konkursu „Wiedzy o Regionie”.
Uczniowie, którzy zakwalifikowali się do Finału
II Międzyszkolnego Konkursu „Wiedza o Regionie”
Lp. | Imię i nazwisko uczestnika | Szkoła | Opiekun |
1. | Balbina Makurat | Państwowe Szkoły Budownictwa | Maria Góralska |
2. | Magdalena Sikora | Zespół Szkół Morskich w Gdańsku | Wioletta Lis |
3. | Mateusz Bańka | Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku | Ewa Laskowska |
4. | Aneta Toruńczak | Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rumi | Barbara Smolarek |
5. | Grzegorz Talar | IX Liceum Ogólnokształcące w Gdyni | Wiesława Krzysztowicz |
6. | Michalina Kantecka | Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni | |
7. | Maciej Kolmetz | Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych | Piotr Widerski |
8. | Sebastian Kmiecik | Zespół Szkół Usługowych w Gdyni | Ewa Stasiak |
9. | Rafał Malewski | Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Wejherowie | Katarzyna Stawicka |
10. | Patryk Przybylski | Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Rumi | Grażyna Górak |
Zwycięzcą konkursu została uczennica Państwowych Szkół Budownictwa w Gdańsku – Balbina Makurat. Drugie miejsce zajęła uczennica Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku – Mateusz Bańka. Natomiast na trzeciej pozycji znalazła się uczennica Zespółu Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni – Michalina Kantecka.
W roku szkolnym 2014/15 odbył się I Wojewódzki Konkurs „Wiedza o Regionie” pod naukowym patronatem Pomorskiego Kuratora Oświaty
Uczniowie, którzy zakwalifikowali się do Finału
I Wojewódzkiego Konkursu „Wiedza o Regionie”
Lp. | Imię i nazwisko uczestnika | Szkoła | Opiekun |
1. | Patrycja Rawdanowicz | Zespół Szkół Morskich | Joanna Wieczorek |
2. | Karol Kaczorowski | Zespół Szkół | Teresa Guzek |
3. | Kamil Zabłoński | Zespół Szkół | Katarzyna Kaprocka-Gral |
4. | Bartłomiej Graj | Zespół Szkół | Karolina |
5. | Patrycja Plata | IX Liceum Ogólnokształcące | Wiesława Krysztofowicz |
6. | Karolina Perzyńska | Zespół Szkół Usługowych | Ewa Stasiak |
7. | Brygida Lange | Zespół Szkół | Anna Kunz |
8. | Aleksander Ekiert | Zespół Szkół | Ewa Laskowska |
I miejsce zajęła Brygida Lange z Zespółu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 w Wejherowie,
II miejsce zajął Aleksander Ekiert z Zespółu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich
w Gdańsku,
III miejsce zajęła Karolina Perzyńska z Zespółu Szkół Usługowych w Gdyni.
W roku szkolnym 2015/16 odbył się II Wojewódzki Konkurs „Wiedza o Regionie” pod naukowym patronatem Pomorskiego Kuratora Oświaty
Lista uczestników:
Jędrzej Barzowski ze Szkół Okrętowych i Ogólnokształcących „Conradinum” w Gdańsku
Adrian Gojtowski z Zespołu Szkół Mechaniczno-Informatycznych w Lęborku
Marta Kędra z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 2 w Gdańsku
Natalia Kleinschmidt z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku
Karolina Kowalska z Zespołu Szkół Administracyjno - Ekonomicznych w Gdyni
Barbara Machalińska z Technikum TEB Edukacja w Gdyni
Jakub Meyer z Zespołu Szkół Chłodniczych i Elektronicznych w Gdyni
Karolina Miotke z Zespołu Szkół Usługowych w Gdyni
Marta Lidzbarska z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Wejherowie
Tomasz Netz z Zespołu Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni
Laureaci:
I miejsce Balbina Makurat z Państwowych Szkół Budownictwa w GdańskuDnia 11 kwietnia 2018 roku w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni odbyła się czwarta edycja Wojewódzkiego Konkursu „Wiedza o Regionie”, w której wzięło udział dziewięcioro uczniów szkół ponadgimnazjalnych z województwa pomorskiego:
1. Estera Janowska Zespół Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich w Tczewie
2. Karol Szarafiński Zespółu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
3. Orina Konicka Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Gniewie
4. Marta Lidzbarska I Liceum Ogólnokształcące im. Króla Jana III Sobieskiego w Wejherowie
5. Paweł Prętki Zespół Szkół Chłodniczych i Elektronicznych w Gdyni
6. Natalia Skrzypek II Liceum Ogólnokształcące im. Józefa Konrada Korzeniowskiego w Rumi
7. Katarzyna Wesółka Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach
8. Agata Bida Powiatowy Zespół Szkół nr 1 w Kościerzynie
9.Julia Wycichowska Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni
Po sprawdzeniu testu wiedzy o województwie pomorskim i zapoznaniu się z prezentacjami multimedialnymi zaprezentowanymi przez uczestników konkursu , jury w składzie:
Przewodniczący: doc. dr Mariola Łuczak - Rektor Wyższej Szkoły Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku
Członkowie:
p. Celina Kłodzińska - nauczyciel języka kaszubskiego w Szkole Podstawowej Nr 6 w Gdynip. Andrzej Busler - prezes gdyńskiego oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiegop. Dawid Ochab - projektant stron internetowycprzyznało:
I miejsce: Marta Lidzbarska I Liceum Ogólnokształcące im. Króla Jana III Sobieskiego w Wejherowie,
II miejsce: Katarzyna Wesółka Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach,
III miejsce: Karol Szarafiński z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.„Tylko jedząc doskonałe potrawy, jesteś w stanie takie przygotować”.
Jiro Ono, japoński mistrz sushi
Aby zachęcić uczniów do pogłębiana wiedzy i umiejętności w tej dziedzinie zorganizowałyśmy Konkurs Gastronomiczny. Pierwszy, szkolny odbył się w 2012 roku „Wiosna na talerzu”, od 2015 roku zaprosiliśmy do uczestnictwa uczniów innych szkół jako konkurs międzyszkolny , a w 2016 konkurs zyskał rangę wojewódzkiego.
Cele główne: pobudzenie i rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów. Prezentacja umiejętności praktycznych w przygotowaniu potraw. Prezentacja swoich umiejętności i łączenia nowoczesności z tradycją w przygotowaniu potraw. Prezentacja swoich umiejętności współpracy i autoprezentacji przed potencjalnym pracodawcą. Nawiązywanie współpracy pomiędzy szkołami o profilu gastronomicznym oraz umożliwienie wymiany umiejętności zawodowych. Porównanie wiedzy i umiejętności uczniów z różnych szkół. Poznanie i kultywowanie tradycji własnego regionu, kraju i innych krajów. Integracja środowisk szkolnych z instytucjami lokalnymi współpracującymi ze szkołą.Temat poszczególnych edycji konkursu jest dostosowany do terminu konkursu, zainteresowań młodzieży np. Zakąska wegetariańska i deser inspirowany wiosną. Konkurs przebiega jednoetapowo. Szkoły zainteresowane uczestnictwem w konkursie przesyłają zgłoszenie (szkoła może typować po dwa zespoły dwuosobowe) i na ich podstawie są kwalifikowane do finału. W dniu finału uczestnicy mają za zadanie przygotowanie 3 porcji zakąski fit oraz deseru inspirowanego wiosną (3 porcje)- dwie porcje dla jury, druga do prezentacji na stole bankietowym. Jury, oprócz sprawdzenia umiejętności kulinarnych, kreatywności i zdolności technicznych, poprosi o prezentację każdego dania z opracowaną nazwą i techniką wykonania.
II Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny
,,Zakąska inspirowana Wielkanocą i deser w barwach biało– czerwonych’’
Dnia 22.06.2018 roku w Zespole Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni odbył się II Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny ,,Wiosenne inspiracje’’.
Tegoroczny konkurs był o tematyce ,,Zakąska inspirowana Wielkanocą i deser w barwach biało– czerwonych’’. W konkursie brały udział następujące szkoły: Niepubliczna Szkoła Rzemiosła w Wejherowie, Powiatowe Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach, Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Gdańsku, Powiatowy Zespół nr.3 w Wejherowie, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr.1 w Słupsku, Zespół Szkół Ekonomicznych im. ks. Janusza St. Pasierba w Tczewie,Powiatowy Zespół Szkół nr.2 w Rumi oraz Zespół Szkół – Hotelarsko Gastronomicznych w Gdyni.
Zespół biorący udział w konkursie składał się z dwóch osób, które miał do przygotowania w ciągu 120 min trzy porcje zakąski oraz trzy porcje deseru.
W składzie jury, które oceniało zmagania uczestników znaleźli się: Jan Kilański Szef kuchni Restauracja,, Neon’’ w Gdyni dawana ,,Główna Osobowa”tegoroczny uczestnik TOP Chef, Jacek Majcherek Szef kuchni Hotel Smart Garnizon, Krzysztof Zdunek Szef kuchni Ban Glob Catering, Grzegorz Marzejon właściciel Kawiarni Sucre natural bakery w Rumi.
Tegoroczny konkurs wojewódzki sponsorowali: Inter Europol – Piekarnia Szwajcarska, OerlemansFoods Polska Sp. z o. o., KK Polska Sp. z o.o. Food & Non-Food Import, Kuchnie Świata S.A., Dajar Sp. z o.o.
W tegorocznym konkursie każdy uczestnik został wyróżniony i otrzymał nagrodę pocieszenia. Jednak na podium znaleźli się:
I miejsce: Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku: Malek Aleksandra, Formela Kamila
II miejsce: Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni: Rynio Artur |
Riedel Michelle
III miejsce: Niepubliczna Szkoła Rzemiosła w Wejherowie: Naczk Agnieszka, Boyka Paulina
I Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny
„ Zakąska wegetariańska i deser inspirowany wiosną”
14 kwietnia 2016 roku w ZSHG w Gdyni odbył się I Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny „Zakąska wegetariańska i deser inspirowane wiosną".
Głównymi celami konkursu było pobudzenie i rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów, prezentacja umiejętności praktycznych w przygotowaniu potraw, umiejętność łączenia nowoczesności z tradycją w przygotowaniu potraw, umiejętność współpracy i autoprezentacji, aktywizowanie współpracy międzyszkolnej szkół o profilu gastronomicznym, porównanie wiedzy i umiejętności uczniów z różnych szkół.
W rywalizacji wzięli udział uczniowie z 8 Szkól z Zespołu Szkół Ekonomicznych z Tczewa, z Powiatowego Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Pucku, z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Kościelca, z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Rumi, Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach, z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Lęborku, z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni, którzy w dwuosobowych zespołach mieli za zadanie przygotować zakąskę i deser inspirowane wiosną.
Naszą szkolę reprezentował zespół w składzie:
Kaczykowska Agata ,Frankiewicz Natalia do konkursu uczniów przygotowywała Pani Bożena Demytruk.
Uczestników konkursu oceniało jury w składzie: Pan Krzysztof Stempowski Szef kuchni „Dwie Zmiany‘’ w Sopocie, Pan Jacek Majcherek Szef kuchni restauracji „Crudo” w Sopocie Pan Krzysztof Zdunek członek Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, , Pan Piotr Sawczenko zastępca Szefa kuchni w Hotelu Mistral Sport w Gniewinie przyznało:
I miejsce: Kaczykowska Agata i Frankiewicz Natalia z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni
II miejsce: Formela Kamila i Roelle Radek z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku
III miejsce: Białk Wiktoria i Hinca Mateusz z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach
oraz wyróżnienia dla dwóch szkół:
Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Kościelcu dla uczniów Orzechowskiej Jagody i Nowaka Jarosława z Opiekunem Panią Barbarą Nawrocką
Powiatowe Centrum Edukacyjne- z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Lęborku dla uczniów Dziemiańczyk Agaty i Mierzwa Agaty z Opiekunem Panią Krystyną Wudniak –Styn.
Do konkursu zapraszani są przedstawiciele władz miasta Gdyni, uczelni Gdyńskich, pracodawców, a także gdyńskich przedstawicieli kultury.
Zasady konkursu
Zmagania konkursowe oceniają znani pomorscy kucharze.
https://www.youtube.com/watch?v=Yq0eiM9jvaQ
IV EDYCJA KONKURSU „ZANANI I LUBIANI GOTUJĄ Z UCZNIAMI” 13.04.2016
TEMAT KONKURSU: Kasza i mięso mielone w towarzystwie dodatków skrobiowych, witaminowych, sosów i elementów dekoracyjnych”.
Zaproszeni Goście:
2.p. Beata Szadziul – Wiceprzewodnicząca Rady Miasta Gdynia
3.p. Grażyna Pilarczyk – Naczelnik Wydziału Komunikacji Społecznej i Informacji
4.p. Andrzej Busler – Prezes Gdyńskiego Oddziału Zrzeszenia Pomorsko-Kaszubskiego
5.p. Jarosław Marczewski – Dyrektor MAXIMUS Gdynia
6.p. Krzysztof Jaszczak – Dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Gdyni
7.p. Mirosław Czechowski – Prorektor ds. nauki Akademii Morskiej w Gdyni
9.p. Edyta Sieradzka-Zięba – Wiceprzewodnicząca Zarządu Rady Dzielnicy Grabówek
10.p. Paweł Szary – przedstawiciel Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Gdyni
Uczniowie Technikum Gastronomicznego w Gdyni:
Natalia Frankiewicz | Klasa IV TGa | |
Krystian Buksza | Klasa IV TGa | |
Agata Kaczykowska | Klasa IV TGb | |
Karolina Szałek | Klasa III TGa | |
Piotr Walkusz | Klasa III TGa | |
Celina Muża | Klasa III TGa | |
Kacper Chodnicki | Klasa III TGa | |
Rafał Romejko | Klasa III TGb | |
Patryk Alicki | Klasa III TGb | |
Aleksandra Mielewczyk | Klasa II TG |
Efekty zmagań uczestników konkursu oceniało Jury w składzie:
2.p. Andrzej Ławniczak- Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pomorska Akademia Kulinarna
3.p. Zdzisław Senwicki – Właściciel Baru „U Senwickich”
Zmaganiom uczestników konkursu przyglądał się Pan Bartosz Bartosiewicz Wiceprezydent Miasta Gdyni.
W czasie oczekiwania na wyniki zaproszeni Goście obejrzeli pokaz barmański z napojów bezalkoholowych, przygotowany przez Pana Ryszarda Matusiaka – Mistrza Barmaństwa.
Jury oceniło wykonane prace przyznając:
I MIEJSCE zespołowi w składzie: p. Paweł Szary i uczennica Natalia Frankiewicz
II MIEJSCE zespołowi w składzie: p. Krzysztof Jaszczak i uczennica Agata Kaczykowska
III MIEJSCE zespołowi w składzie: p. Edyta Sieradzka-Zięba i Uczeń Kacper Chodnicki
Wszyscy uczestnicy konkursu zostali nagrodzeni upominkami i dyplomami.
Sponsorami nagród byli: Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, Firma MAXIMUS, Agencja Rynku Rolnego, Carving Gniech, J.J Darboven Akademia Kawy i Herbaty, Firma Mark-Mundurki.
III EDYCJA KONKURSU „ZANANI I LUBIANI GOTUJĄ Z UCZNIAMI” 20.03.2015
TEMAT KONKURSU: „Pstrąg w towarzystwie dodatków skrobiowych, witaminowych, sosów i elementów dekoracyjnych”.
Zaproszeni Goście:
Uczniowie Technikum Gastronomicznego w Gdyni:
Marcin Ruszczak | Klasa IV TG | |
Tomasz Grota | Klasa IV TK | |
Krystian Necel | Klasa IV TK | |
Agata Kaczykowska | Klasa III TGa | |
Krystian Buksza | Klasa III TGa | |
Damian Malinowski | Klasa III TGa | |
Mateusz Schellenberger | Klasa III TGa | |
Natalia Frankiewicz | Klasa III TGb | |
Kamil Domański | Klasa III TGb | |
Karolina Szałek | Klasa II TGa |
Efekty zmagań uczestników konkursu oceniało Jury w składzie:
Jury oceniło wykonane prace przyznając:
I MIEJSCE zespołowi w składzie: p. Krystyna Przyborowska i uczeń Tomasz Grota
II MIEJSCE zespołowi w składzie: p. Jerzy Zając i uczeń Krystian Buksza
III MIEJSCE zespołowi w składzie: p. Grzegorz Gzyl i uczeń Marcin Ruszczak
Wszyscy uczestnicy konkursu zostali nagrodzeni upominkami i dyplomami. Sponsorami nagród byli: Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, Firma MAXIMUS, Agencja Rynku Rolnego, Carving Gniech, J.J Darboven Akademia Kawy i Herbaty, Firma Mark-Mundurki.
II EDYCJA KONKURSU „ZANANI I LUBIANI GOTUJĄ Z UCZNIAMI” 09.04.2014
TEMAT KONKURSU: Danie zasadnicze składające się z polędwiczki wieprzowej, dodatku skrobiowego, warzywnego i sosu.
Zaproszeni Goście:
Uczniowie Technikum Gastronomicznego w Gdyni
Łukasz Dólny | Klasa IV TGa | |
Bartosz Lidzbarski | Klasa IV TGa | |
Michał Fedurek | Klasa IV TGb | |
Grzegorz Marzejon | Klasa IV TGb | |
Nikola Janiszewska | Klasa III TG | |
Magda Witkowska | Klasa III TG | |
Tomasz Grota | Klasa III TK | |
Daniel Kurecki | Klasa III TK | |
Krystian Necel | Klasa III TK | |
Kamil Domański | Klasa II TGb |
Nad częścią merytoryczną konkursu czuwało profesjonalne jury w składzie:
Jury oceniło wykonane prace przyznając:
I MIEJSCE dla zespołu w składzie: p. Jerzy Zając i uczeń Kamil Domański.
II MIEJSCE dla zespołu w składzie: p. Stanisław Wierycho i uczennica Nikola Janiszewska.
III MIEJSCE zespołowi w składzie: p. Teresa Kamińska i uczeń Daniel Kurecki.
Jurorzy przyznali również dwa wyróżnienia indywidualne dla najlepszych ich zdaniem uczniów: Magda Witkowska i Bartosz Lidzbarski. Uczniowie otrzymali wyjątkowe statuetki ufundowane przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz zaproszenie od firmy Polska Gastronomia do współpracy przy pokazach kulinarnych „live cooking” podczas najważniejszych wydarzeń na Gdańskiej PGE Arenie w strefie „Prestige”.
Wszyscy uczestnicy konkursu zostali nagrodzeni upominkami i dyplomami. Sponsorami nagród byli: Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, Firma MAXIMUS, Agencja Rynku Rolnego, Carving Gniech, J.J Darboven Akademia Kawy i Herbaty, Firma Mark-Mundurki.
I EDYCJA KONKURSU „ZANANI I LUBIANI GOTUJĄ Z UCZNIAMI” 17.04.2013
TEMAT KONKURSU: Danie zasadnicze składające się z piersi gęsiej, dodatku skrobiowego, warzywnego i sosu.
Zaproszeni Goście:
Uczniowie Technikum Gastronomicznego w Gdyni
| Karolina Wantoch-Rekowska | klasa IV TGb | |
| Sebastian Littwin | klasa IV TGb | |
| Krzysztof Michałowski | klasa III TGa | |
| Łukasz Dólny | klasa III TGa | |
| Michał Fedurek | klasa III TGb | |
| Jakub Krzesowski | klasa III TU | |
| Tomasz Grota | klasa II TK | |
| Paulina Brzozek | klasa II TG |
Nad częścią merytoryczną konkursu czuwało profesjonalne jury w składzie:
Jury oceniło wykonane prace przyznając:
I MIEJSCE dla zespołu w składzie : p. Ewa Łowkiel i ucznia Jakub Krzesowski.
II MIEJSCE dla zespołu w składzie: p. Krystyna Przyborowska i uczeń Krzysztof Michałowski.
III MIEJSCE zespołowi w składzie: p. Mirosław Czechowski i uczeń Tomasz Grota.
Wszyscy uczestnicy konkursu zostali nagrodzeni upominkami i dyplomami. Sponsorami nagród byli: Unilever Food Solutions, Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, Farm Frites, Restauracja „Walczyk Smaków” w Gdyni.
14 listopada 2018 roku w ZSHG wGdyni odbył się finał Wojewódzkiego Konkursu Historycznego „Droga do Polski Niepodległej1918”.
Konkurs został objęty patronatem honorowymprzez Marszałka Województwa Pomorskiego Mieczysława Struka, Prezydenta MiastaGdyni Wojciecha Szczurka, Dyrektora IPN Oddział w Gdańsku prof. dr hab.Mirosława Golona oraz Kuratorium Oświaty w Gdańsku.
Wyniki konkursu:
I miejsce- Oskar Pokrywka zPowiatowego Zespołu Szkół w Redzie
II miejsce- Szymon Topa z ZespołuSzkół Ekologiczno-Transportowych w Gdyni
III miejsce- MaksymilianGrzymkowski z Powiatowego Zespołu Szkół nr 2 w Rumi
Zwycięzcom gratulujemy!