Sprawozdanieze spotkania ze sportowcem w ramach działań zespołu Propagowania Zdrowego Stylu Życia i Odżywiania
18lutego odbyło się jedno z cyklicznych spotkań z podróżnikami i sportowcami. Gośćmibyli Agnieszka i Tomasz Pyra- Rajdowi Samochodowi Mistrzowie Polski.
Na podstawie wspomnień i anegdot związanych z przygodą rajdową i startem w zawodach , rozmowa nawiązywała do wartości prozdrowotnych i zachowań fair play.
Na uwagę zasługuje fakt, że pani Agnieszka Pyra,jako bibliotekarka pracowała w naszej Szkole.
W spotkaniu uczestniczyły klasy: 4 TOT, 2 PTHa,1PBK, 1 PTOT gr.1 i 1PTGa gr.1 .
Ciekawefilmy-fragmenty rajdów, crash test:
· Rolka na Rajdzie Gdańsk Baltic Cup w 2017 roku minuta5:12
· Dzwon na Rajdzie Gdańsk Baltic Cup 2017, który w sumiewyeliminował nas z sezonu 2017 i 2018
· Rajd Śląska 2019 relacja zewnętrzna w min. 3:20 widać jakwypadamy, potem prześlę fajne zdjęcie z tego
· Tutaj fajny crash test po co jest klatka, a propos naszegodzwona na drzewie
„Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby”. (Hipokrates)
W dniu 24.02. 2020 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdyni w ramach zajęć z technologii gastronomicznej w klasie I PTGA odbyły się zajęcia o owocach w ramach dni witamin pod hasłem „Owocowa moc witamin”. W związku z tym dniem uczniowie w ramachpogłębienia swojej wiedzy teoretycznej i praktycznej uczestniczyli wwarsztatach przygotowanych przez nauczycieli technologii. W tym dniu wśróduczniów promowany był zdrowy sposób odżywiania poprzez:
- wprowadzenie nowych receptur gastronomicznych,
- dekorowanie potraw za pomocą owoców,
- ekspedycje sporządzonych potraw,
- omówienie zastosowania owoców w żywieniu.
- omówienie rodzajów i właściwości, bardzo ważnej roli wżywieniu człowieka,
- omówienie wartości odżywczej owoców,
- omówienie zawartości witamin w owocach,
- przygotowanie prezentacji multimedialnej na tematowoców egzotycznych,
- przygotowanie potraw z owoców
Potrawy zostały przygotowane przezuczniów klasy I PTGA pod kierunkiem Pani Janiny Wołosewicz , Pani BożenyDemytruk. Przygotowane potrawy z wykorzystaniem owoców to:
- grysik malinowo – pomarańczowy,
- kisiel truskawkowy,
- kisiel wiśniowy,
- kompot z owoców jasnych i ciemnych,
- kompot francuski,
- jabłka zapiekane po kruszonką.
Janina Wołosewicz
Bożena Demytruk
W dniach od 26.05.21 r. do 02.06.21 r. uczniowie z klas 2 TGA, 2TGB, 2 PTGA,2PTGB, 2 PBK przygotowali zestawy smakowitych potraw z różnych krajów, które są typowe dla kuchni Starego Kontynentu.
Kuchnia europejska jest niezwykle urozmaicona. Zachwyca w niej bogactwo smaków, aromatów i różnorodnych składników wykorzystywanych do przygotowywania dań, począwszy od świeżych,lokalnych warzyw, skończywszy na wymyślenie podawanych owocach morza. ...
Trudno więc w kilku słowach zdefiniować kuchnię europejską,w związku z tym, w naszej szkole nauczyciele technologii wraz z uczniami klas II Technikum Gastronomicznego i klas II Szkoły Branżowej I stopnia postanowili zorganizować w ramach zajęć technologii Festiwal Kuchni Europejskich.
Głównym celem przedsięwzięcia było :
· pobudzenie i rozwijanie zainteresowań zawodowych ;
· prezentacja umiejętności praktycznych w przygotowaniu potraw;
· umiejętność współpracy w zespołach;
· umiejętność autoprezentacji;
· rozpowszechnianie bogatej tradycji kuchni europejskiej;
· zapoznanie z nazwami potraw, zwyczajami i charakterystyką kuchni europejskich;
· integracja środowiska szkolnego współpracującego wzajemnie ze sobą;
· rozwijanie umiejętności planowania i organizowania własnej pracy;
· rozwijanie kreatywności;
Głównym zadaniem było zaplanowanie i wykonanie charakterystycznych potraw kuchni francuskiej,angielskiej, włoskiej, hiszpańskiej, greckiej, węgierskiej, rosyjskiej i skandynawskiej przez młodzież pod kierunkiem nauczycieli technologii B. Demytruk, J.Wołosewicz, A. Majkowskiej.
Oto kilka przykładów dań kuchni europejskiej wykonanych przez naszych uczniów:
I wiele innych cudownych smaków ukrytych w deserach takich jak: mus malinowy, krem z białej czekolady, tiramisu, panna cotta.
Dni Festiwalu Kuchni Europejskich wzbogaciły młodzież w doświadczenia kulinarne, tak potrzebne w przyszłej pracy zawodowej; będziemy chętnie kontynuować przedsięwzięcie w przyszłym roku szkolnym.