Spotkanie ze sportowcem

Sprawozdanieze spotkania ze sportowcem w ramach działań zespołu Propagowania Zdrowego Stylu Życia i Odżywiania

18lutego odbyło się jedno z cyklicznych spotkań z podróżnikami i sportowcami. Gośćmibyli Agnieszka i Tomasz Pyra- Rajdowi Samochodowi Mistrzowie Polski.

Na podstawie wspomnień i anegdot związanych z przygodą rajdową i startem w zawodach , rozmowa nawiązywała do wartości prozdrowotnych i zachowań fair play.

Na uwagę zasługuje fakt, że pani Agnieszka Pyra,jako bibliotekarka pracowała w naszej Szkole.

W spotkaniu uczestniczyły klasy: 4 TOT, 2 PTHa,1PBK, 1 PTOT gr.1 i 1PTGa gr.1 .

Ciekawefilmy-fragmenty rajdów, crash test:

· Rolka na Rajdzie Gdańsk Baltic Cup w 2017 roku minuta5:12

· Dzwon na Rajdzie Gdańsk Baltic Cup 2017, który w sumiewyeliminował nas z sezonu 2017 i 2018

· Rajd Śląska 2019 relacja zewnętrzna w min. 3:20 widać jakwypadamy, potem prześlę fajne zdjęcie z tego

· Tutaj fajny crash test po co jest klatka, a propos naszegodzwona na drzewie

· System HANS, co to takiego


Owocowa moc witamin

„Mądry człowiek powinien wiedzieć, że zdrowie jest jego najcenniejszą własnością i powinien uczyć się, jak sam może leczyć swoje choroby”. (Hipokrates)

W dniu 24.02. 2020 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdyni w ramach zajęć z technologii gastronomicznej w klasie I PTGA odbyły się zajęcia o owocach w ramach dni witamin pod hasłem „Owocowa moc witamin”. W związku z tym dniem uczniowie w ramachpogłębienia swojej wiedzy teoretycznej i praktycznej uczestniczyli wwarsztatach przygotowanych przez nauczycieli technologii. W tym dniu wśróduczniów promowany był zdrowy sposób odżywiania poprzez:

- wprowadzenie nowych receptur gastronomicznych,

- dekorowanie potraw za pomocą owoców,

- ekspedycje sporządzonych potraw,

- omówienie zastosowania owoców w żywieniu.

- omówienie rodzajów i właściwości, bardzo ważnej roli wżywieniu człowieka,

- omówienie wartości odżywczej owoców,

- omówienie zawartości witamin w owocach,

- przygotowanie prezentacji multimedialnej na tematowoców egzotycznych,

- przygotowanie potraw z owoców

Potrawy zostały przygotowane przezuczniów klasy I PTGA pod kierunkiem Pani Janiny Wołosewicz , Pani BożenyDemytruk. Przygotowane potrawy z wykorzystaniem owoców to:

- grysik malinowo – pomarańczowy,

- kisiel truskawkowy,

- kisiel wiśniowy,

- kompot z owoców jasnych i ciemnych,

- kompot francuski,

- jabłka zapiekane po kruszonką.

Janina Wołosewicz

Bożena Demytruk



Festiwal kuchni europejskich

W dniach od 26.05.21 r. do 02.06.21 r. uczniowie z klas 2 TGA, 2TGB, 2 PTGA,2PTGB, 2 PBK przygotowali zestawy smakowitych potraw z różnych krajów, które są typowe dla kuchni Starego Kontynentu.

Kuchnia europejska jest niezwykle urozmaicona. Zachwyca w niej bogactwo smaków, aromatów i różnorodnych składników wykorzystywanych do przygotowywania dań, począwszy od świeżych,lokalnych warzyw, skończywszy na wymyślenie podawanych owocach morza. ...

Trudno więc w kilku słowach zdefiniować kuchnię europejską,w związku z tym, w naszej szkole nauczyciele technologii wraz z uczniami klas II Technikum Gastronomicznego i klas II Szkoły Branżowej I stopnia postanowili zorganizować w ramach zajęć technologii Festiwal Kuchni Europejskich.

Głównym celem przedsięwzięcia było :

· pobudzenie i rozwijanie zainteresowań zawodowych ;

· prezentacja umiejętności praktycznych w przygotowaniu potraw;

· umiejętność współpracy w zespołach;

· umiejętność autoprezentacji;

· rozpowszechnianie bogatej tradycji kuchni europejskiej;

· zapoznanie z nazwami potraw, zwyczajami i charakterystyką kuchni europejskich;

· integracja środowiska szkolnego współpracującego wzajemnie ze sobą;

· rozwijanie umiejętności planowania i organizowania własnej pracy;

· rozwijanie kreatywności;

Głównym zadaniem było zaplanowanie i wykonanie charakterystycznych potraw kuchni francuskiej,angielskiej, włoskiej, hiszpańskiej, greckiej, węgierskiej, rosyjskiej i skandynawskiej przez młodzież pod kierunkiem nauczycieli technologii B. Demytruk, J.Wołosewicz, A. Majkowskiej.

Oto kilka przykładów dań kuchni europejskiej wykonanych przez naszych uczniów:

  • Polskie pierogi. Zestawienie zaczniemy oczywiście od kuchni polskiej, która znana jest chyba na całym świecie ze swoich pierogów. Najpopularniejsze są oczywiście pierogi z serem, ale tak naprawdę delikatne ciasto może kryć w sobie różne nadzienie, m.in. z grzybów i kapusty, mięsa, grochu, soczewicy, a nawet owoców.
  • Hiszpańska paella. Podstawą jest ryż, który przyrządza się z dodatkiem szafranu. Oprócz tego w paelli występują owoce morza, ewentualnie mięso (np. drób lub królik) i warzywa. Podawane jest w charakterystycznej, metalowej patelni z uchwytami o nazwie paella. Danie spożywa się bezpośrednio z patelni, najlepiej na świeżym powietrzu i z lampką lokalnego wina.
  • Francuska zupa cebulowa z grzankami i tarta szpinakowa. Pierwsze danie jest wykwintna zupą, podawana w bulionówkach z bagietką zapiekaną z serem na złoty kolor.
  • Węgierski gulasz. Węgry słyną z gulaszu. Jest to danie składające się z mięsa, papryki i cebuli. Tradycyjnie podawane jest na płytkim talerzu jako drugie danie.

I wiele innych cudownych smaków ukrytych w deserach takich jak: mus malinowy, krem z białej czekolady, tiramisu, panna cotta.

Dni Festiwalu Kuchni Europejskich wzbogaciły młodzież w doświadczenia kulinarne, tak potrzebne w przyszłej pracy zawodowej; będziemy chętnie kontynuować przedsięwzięcie w przyszłym roku szkolnym.