logo
Struktura szkoły
W skład
Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych obecnie wchodzą:


Technikum Hotelarskie - 4 letnie:
dla absolwentów gimnazjum, przygotowuje do zawodu:
technik hotelarstwa
Absolwenci są zatrudniani w zakładach hotelarskich i biurach turystycznych, we flocie handlowej i pasażerskiej w kraju oraz na liniach zagranicznych bander całego świata.

Technikum Gastronomiczne - 4 letnie:
dla absolwentów gimnazjum, przygotowuje do zawodu:
technik
żywienia i usług gastronomicznych
kelner


Zasadnicza Szkoła Zawodowa nr 7 - 3 letnie:
dla absolwentów gimnazjum, przygotowuje do zawodu:
kucharz

 

Zespołem Szkół kieruje dyrektor - mgr Bogusława Flisykowska
wicedyrektor  - mgr inż. Anna Hopcia
wicedyrektor - mgr Katarzyna Thiel - Winkler
 

Dyrektor mgr Bogusława Flisykowska

przyjmuje we wtorki w godzinach 14.00 - 15.00

 

Kierownik szkolenia praktycznego mgr inż. Ewa Cielemęcka

przyjmuje w poniedziałki w godzinach 13.00 - 16.00

 

Kierownik warsztatów szkolnych mgr inż. Beata Hermann

przyjmuje w piątki w godzinach 12.00 - 15.00





Tech. Gastr. - 4 letnie

TECHNIKUM GASTRONOMICZNE - 4 letnie

zawód: technik organizacji usług gastronomicznych

zawód: k
elner


Technik organizacji usług gastronomicznych - umożliwia pracę jako kucharz, dietetyk, technolog oraz na stanowiskach kierowniczych w gastronomii, w hotelach, na promach

Kelner - Zawód przygotowuje uczniów do obsługi klientów w restauracjach, kawiarniach, barach, pubach i innych zakładach gastronomicznych, a także uczy obsługi gości na przyjęciach, bankietach, koktajlach. Uczy odpowiedzialności za dobry wizerunek miejsca, w którym pracuje kelner.


Zawód przygotowuje uczniów do obsługi klientów w restauracjach, kawiarniach, barach, pubach i innych zakładach gastronomicznych, a także uczy obsługi gości na przyjęciach, bankietach, koktajlach. Uczy odpowiedzialności za dobry wizerunek miejsca, w którym pracuje kelner
. Kandydaci powinni legitymować się bardzo dobrymi wynikami w nauce, dobrym stanem zdrowia oraz zdolnościami do nawiązywania kontaktów z ludźmi.
W okresie czterech lat nauki w szkole uczniowie zdobywają wiedzę z następujących przedmiotów: język polski, matematyka, przysposobienie obronne, wychowanie fizyczne, wiedza o społeczeństwie, historia, chemia, geografia, dwa języki obce, religia/etyka, wiedza o kulturze, fizyka i astronomia, biologia, podstawy przedsiębiorczości, technologia informacyjna, obsługa konsumenta, organizacja i ekonomika gastronomii, podstawy żywienia człowieka, bezpieczeństwo i higiena pracy, podstawy psychologii, rachunkowość i finanse gastronomii, marketing w gastronomii, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, pracownia gastronomiczna, praktyka zawodowa.


Szkoła zapewnia praktyki zawodowe w najlepszych hotelach Trójmiasta, m.in.:

  • Orbis S.A. Hotel Mercure Hevlius w Gdańsku
  • Orbis S.A. Novotel Marina w Gdańsku
  • Scandic w Gdańsku
  • Hilton w Gdańsku
  • Radisson Blu w Gdańsku
  • Hotel Hanza w Gdańsku
  • Orbis S.A. Hotel Grand w Sopocie
  • Rezydent w Sopocie
  • Hotel Haffner w Sopocie
  • Orbis S.A. Hotel Gdynia w Gdyni
  • Hotton w Gdyni
  • Hotel Nadmorski w Gdyni
  • Blick w Gdyni
  • Hotel Faltom w Rumii
  • Hotel Dwór Oliwski w Gdańsku


Uczniowie naszej szkoły mają możliwość  uzyskania uprawnień opiekuna wypoczynku oraz uprawnienia animatora czasu wolnego.
Dzięki współpracy ZSHG z Wyższą Szkołą Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku, Wyższą Szkołą Bezpieczeństwa w Gdańsku i z Europejską Szkołą Wyższą w Sopocie nasi absolwenci mają liczne przywileje przy rekrutacji do tych szkół.
Szkoła zapewnia profesjonalną kadrę dydaktyczno-wychowawczą. Dysponuje również bardzo dobrze wyposażoną pracownią komputerową
Na terenie szkoły funkcjonuje szkolny bufet z salą konsumpcyjną oferujący smaczne zestawy obiadowe, wyroby garmażeryjne i cukiernicze przygotowane przez uczniów szkoły.

Zapewniamy:

  • · miłą atmosferę,
  • · szansę zdobycia atrakcyjnego zawodu
  • · bezpieczeństwo.
 
Zas. Szk. Zawodowa nr 7

 
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA  nr 7 
 
zawód: kucharz
 

Kandydaci powinni legitymować się dobrymi wynikami w nauce, dobrym stanem zdrowia oraz zdolnościami do nawiązywania kontaktów z ludźmi.

W okresie trzech lat nauki w szkole uczniowie zdobywają wiedzę z następujących przedmiotów: język polski, język obcy-angielski, matematyka, wychowanie fizyczne, przysposobienie obronne, fizyka i astronomia, historia i wiedza o społeczeństwie, podstawy żywienia człowieka, wyposażenie techniczne, bezpieczeństwo i higiena pracy, podstawy przedsiębiorczości, podstawy rachunkowości gastronomicznej, geografia z ochroną środowiska, technologia informacyjna, technologia gastronomiczna z towaroznawstwem., zajęcia praktyczne, religia/etyka.

Praktyka zawodowa odbywa się w nowoczesnych, dobrze wyposażonych w maszyny i urządzenia warsztatach szkolnych. 

Zapewniamy: 
  • miłą atmosferę,
  • atrakcyjny zawód, 
  • bezpieczeństwo. 
 
Przyjdź do nas, nie pożałujesz. Do zobaczenia.
 

 

Tech Hotelarskie - 4 letnie
TECHNIKUM HOTELARSKIE - 4 letnie

zawód: technik hotelarstwa


Technik hotelarstwa - daje możliwość pracy na wszystkich stanowiskach łącznie ze stanowiskami kierowniczymi w hotelach, pensjonatach, ośrodkach wczasowych, bazach promowych, lotnictwie
Kandydaci powinni legitymować się bardzo dobrymi wynikami w nauce, dobrym stanem zdrowia oraz zdolnościami do nawiązywania kontaktów z ludźmi.

W okresie czterech lat nauki w szkole uczniowie zdobywają wiedzę z następujących przedmiotów: język polski, matematyka, przysposobienie obronne, wychowanie fizyczne, wiedza o społeczeństwie, historia, chemia, geografia, dwa języki obce, religia/etyka, wiedza o kulturze, fizyka i astronomia, biologia, podstawy przedsiębiorczości, technologia informacyjna, ekonomia i prawo w hotelarstwie, obsługa konsumenta, organizacja pracy w hotelarstwie, technika pracy biurowej, obsługa informatyczna w hotelarstwie, podstawy rachunkowości i finansów, marketing w hotelarstwie, zajęcia praktyczne, praktyka zawodowa.


Szkoła zapewnia praktyki zawodowe w najlepszych hotelach Trójmiasta, m.in.:


· Orbis S.A. Hotel Mercure Hevlius w Gdańsku
· Orbis S.A. Novotel Marina w Gdańsku
· Scandic w Gdańsku
· Hilton w Gdańsku
· Radisson Blu w Gdańsku
· Hotel Hanza w Gdańsku
· Orbis S.A. Hotel Grand w Sopocie
· Rezydent w Sopocie
· Hotel Haffner w Sopocie
· Orbis S.A. Hotel Gdynia w Gdyni
· Hotton w Gdyni
· Hotel Nadmorski w Gdyni
· Blick w Gdyni
· Hotel Faltom w Rumii
· Hotel Dwór Oliwski w Gdańsku


Uczniowie naszej szkoły mają możliwość  uzyskania uprawnień opiekuna wypoczynku oraz  uprawnienia animatora czasu wolnego.

Dzięki współpracy ZSHG z Wyższą Szkołą Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku, Wyższą Szkołą Bezpieczeństwa w Gdańsku i z Europejską Szkołą Wyższą w Sopocie nasi absolwenci mają liczne przywileje przy rekrutacji do tych szkół.

Szkoła zapewnia profesjonalną kadrę dydaktyczno-wychowawczą. Dysponuje również bardzo dobrze wyposażoną pracownią komputerową
Na terenie szkoły funkcjonuje szkolny bufet z salą konsumpcyjną oferujący smaczne zestawy obiadowe, wyroby garmażeryjne i cukiernicze przygotowane przez uczniów szkoły.

Zapewniamy:

miłą atmosferę,
szansę zdobycia atrakcyjnego zawodu,
bezpieczeństwo.

 

Wszelkie prawa zastrzeżone (C) 2011 Zespół Szkół Hotelarsko Gastronomicznych w Gdyni