I MIEJSCE DLA UCZNIA ZSHG

WOJCIECHA NIZIŃSKIEGO

3 kwietnia 2019 r w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się II Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „La cucina Italiana 2019” pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego Pana Mieczysława Struka, Pomorskiego Kuratora Oświaty Pani Moniki Kończyk, Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Pana Krzysztofa Szulborskiego, HonorowegoKonsula Republiki Włoch Pani Claudia Filippi Chodorowska.

Tematem przewodnimkonkursu La cucina Italiana 2019 było: „La cucina italiana -magia in cucina –Kuchnia włoska - magia w kuchni”

Zadaniem uczestników finału było w czasie 90 minut wykonać 2 potrawy kulinarne (antipasto-przystawka oraz danie zasadnicze) w ilości po 3 porcje: dwie porcje do oceny przez jury degustacyjne, jedna porcja do prezentacji na stół konkursowy oraz przygotować prezentację dotyczącą sporządzonych potraw. W przygotowywanych potrawach finaliści zobowiązani byli wykorzystać 5 produktów wybranych według własnego uznania z listy obowiązkowych składników.

Podczas finału konkursu nasza szkołę reprezentował uczeń klasy III TGb Wojciech Niziński. Zwycięskimi potrawami okazała się przystawka „Caprese w nowej odsłonie” oraz danie zasadnicze „Łosoś / risotto / szparagi”.

Zmagania konkursowe uczestników finału oceniane były przez 2 niezależne składy jury: techniczne i degustacyjne, któremu przewodniczył zaproszony z Włoch Pan Iwar Foglieni prezydent Stowarzyszenia Kucharzy w Bergamo, prezydent Stowarzyszenia Kucharzy Regionu Lombardia, przedstawiciel Europe 3000.

Finaliści mieli możliwość uczestniczyć w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Pana Iwar Foglieni, podczas których zdradził młodym adeptom sztuki kulinarnej tajniki sporządzania włoskiego risotto.

Opiekunem podczas przygotowań do konkursu była Pani Bożena Demytruk.

Gratulujemy Wojtkowi i życzymy dalszych sukcesów!