V OGÓLNOPOLSKI KONKURS KULINARNY „LITERACKA KUCHNIA”2018

GRAND PRIX

DLA DOMINIKI BONIKOWSKIEJ I MAGDALENY FRANKIEWICZ

Z KLASY III TGA

23 października 2018 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się V Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Literacka Kuchnia 2018 pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego, Pomorskiego Kuratora Oświaty, Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce oraz Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

Uczniowie w zespołach dwuosobowych, inspirując się literaturą, mieli za zadanie wykonać w czasie 120 minut 2 potrawy kulinarne (zakąskę i deser): dwie porcje do oceny przez jury degustacyjne, jedną porcję do prezentacji na stół konkursowy. Uczestnicy musieli także przygotować prezentację dotyczącą wybranych tekstów literackich.

W konkursie wzięło udział 13 drużyn z całej Polski. Gdynię reprezentował zespół z Zespołu Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w składzie: Dominika Bonikowska i Magdalena Frankiewicz z klasy III TGA. Inspiracją dla naszych uczennic była książka Juli Child Moje życie we Francji. Na jej podstawie dziewczyny sporządziły zakąskę Raviolo z ricottą, solą, kurkami i żółtkiem / sos beurre blanc z masłem szałwiowym oraz tajemniczy deser Biała czekolada / migdał / winogrono /gruszka. Dominika i Magda zdobyły II miejsce w kategorii zakąska oraz II miejsce w kategorii deser.

Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne jury: degustacyjne, techniczne, literackie, design w gastronomii., które oceniało potrawy konkursowe. Łączny wynik wyłonił zwycięską drużynę przyznając ekipie ZSHG GRAND PRIX V Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Literacka Kuchnia 2018.

Przewodniczący jury:

Pan Maciej Dobrzyniecki Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce

Pan Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

Kucharze

Jury degustacyjne

  • Tomasz Koprowski Szef Kuchni Hotelu Grand
  • Jacek Faltyn naczelny Szef kuchni Grupy Dobry Hotel
  • Marcin PopielarzSzef kuchni Restauracji Biały Królik w Gdyni

Jury techniczne

  • Paweł Wątor Szef kuchni Restauracji Eliksir
  • Janusz Małyszko Szef kuchni Hotelu Sadova
  • Łukasz Miecznikowski Szef kuchni Hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto
  • Bartosz Rozbiegała Szef kuchni Restauracji Porto Santo by Magda Gessler
  • Grzegorz Nakrajnik Szef kuchni Restauracji La Cucina w Gdańsku

Cukiernicy

Jury degustacyjne

  • Marek Moskwa Współwłaściciel cukierni Cremo
  • Mateusz Dziwosz zastępca szefa Hotelu De Silwa w Malbork były Szef Atelier Amaro
  • Ilnicki Krzysztof właściciel Cukierni Umam
  • Nina Nawrocka cukiernik Hilton Gdańsk Mercato Restaurant

Jury techniczne

  • Robert AntonowiczWłaściciel cukierni Baccate
  • Sławomir Gordon Cukiernik Umam
  • Paweł Petrykowski Właściciel Lodziarni Petrykowski, Lodziarni Paulo Gelateria
  • Maciej Majzon- Wójtowicz Szef Akademii Czekolady wcześniej cukiernik Restauracji Metamorfoza

Jury Literackie:

  • dr Tomasz Szturo zastępcę dyrektora ds. edukacji i zbiorów Muzeum II Wojny Światowej, literaturoznawca, pedagog, animator kultury
  • dr Małgorzata Paszylka-Glaza historyk sztuki, kustosz i kurator zbiorów sztuki nowoczesnej Muzeum Narodowego w Gdańsku
  • Dominika Ringwelska nauczyciel konsultant ds. diagnoz i analiz oraz edukacji polonistycznej i kulturalno-artystycznej

Jury Design:

  • Dominika Czechowska Menedżer kierunku Turystyka i Rekreacja Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku

2.Ireneusz Osiński wykładowca Wyższej Szkoły Bankowej w Gdańsku, przedsiębiorca, trener, łowca talentów, mówca, networker i mentor biznesowy. Fundator i prezes Fundacji na Rzecz Rozwoju Talentów

Opiekunem podczas przygotowań do konkursu była Pani Bożena Demytruk.

Gratulujemy naszej drużynie i życzymy dalszych sukcesów!

III MIEJSCE

DOMINIKI BONIKOWSKIEJ

RADOSŁWA HEBEL

Z KLASY III TGA

W VII EDYCJI OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE NA NAJLEPSZY PRZEPIS KULINARNY WYKORZYSTUJACY PRODUKTY ZAREJSTROWANE JAKO ChNP, ChOG, GTS

06.10.2018 roku w Warszawie w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM odbył się finał VII edycji ogólnopolskiego konkursu organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni dla uczniów ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).

Celem konkursu było rozpowszechnianie wiedzy na temat polskich produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Zawodnicy opracowywali przepis potrawy, który zawierał wykorzystanie minimum jednego polskiego produktu aplikującego lub zarejestrowanego jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

W finale konkursu udział wzięło 10 drużyn ze szkół gastronomicznych z całej Polski, wyłonionych z nadesłanych do pierwszego etapu konkursu zgłoszeń: Zespół Szkół nr 6 Ełk, Technikum nr 4 dla Niesłyszących i Słabosłyszących w SOS-WLubliniec, Zespół Szkół Gastronomicznych 4 Łódź, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Gdańsk, ZSCKR Sejny, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych Żychlin, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych Gdynia.

Naszą szkołę reprezentował zespół przygotowywany przez panią Bożenę Demytruk, w składzie: Dominika Bonikowska i Radosław Hebel z klasy III TGA.

Dominika i Radek przygotowywali według autorskiego przepisu kulinarnego „Sernik miodowy na kruszonce z fasoli z cudrem wiśniowym, miętową espumą oraz sezamkiem z czarnuszką.” W swoim przepisie wykorzystali aż pięć produktów zarejestrowanych jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność takich jak: Fasola „piękny Jaś” z Doliny Dunajca, Wiśnia nadwiślanka, Miód drahimski gryczany, Jabłka grójeckie oraz Półtorak.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów

I miejsce w Konkursie Gastronomicznym

,,Cud miód w kuchni’’

11.04.2018 r. w Niepublicznej Szkole Rzemiosł w Wejherowie odbyła się II edycja Konkursu Międzyszkolnego "Cud Miód w Kuchni ”. Do konkursu przystąpiło 6 szkół i 12 zespołów jednoosobowych: Branżowa Szkoła I stopnia Nr 5 z Wejherowa, Powiatowy Zespół Szkół nr 3 im. Ks. Edmunda Roszczynialskiego z Wejherowa, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Somonina, Zespół Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych z Gdyni, Zespół Szkół nr 1 z Władysławowa oraz Niepubliczna Szkoła Rzemiosła z Wejherowa. Zadaniem uczestników było przygotowanie dania głównego oraz deseru, w których jednym ze składników musiał być miód. Prace młodych kucharzy oceniali Sławomir Miotk – Stary Browar Kościerzyna, Jakub Kozakiewicz – Dwór Polender , Piotr Struck.

Członkowie jury zdecydowali, że pierwsze miejsce wywalczył nasz Wojciech Niziński z klasy II Tgb.

Drugi nasz uczestnik Jakub Korczyński II Tgc otrzymał wyróżnienie. Chłopcy pracowali w pocie czoła przez dwie godziny. Wykazali się precyzją, odwagą i kreatywnością. Bardzo serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.


III miejsce w IV Międzyszkolnym Konkursie

Turystyczno-Hotelarskim

W dniu 27 marca 2018 r. uczniowie klasy 2 TOT: Paulina Mikuła, Paulina Rutkowska, Julia Lubecka i Eryk Wroński reprezentowali szkołę na IV Międzyszkolnym Konkursie Turystyczno-Hotelarskim, który odbył się w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Rumi. Tematyka konkursu obejmowała Ustawę o usługach turystycznych, Kodeks Postępowania Praktycznego oraz przepisy bhp i przeciwpożarowe obowiązujące w pomieszczeniach biurowych. W konkursie udział wzięło 35 uczniów z 9 szkół ponadgimnazjalnych z Gdyni, Sopotu, Wejherowa, Rumi, Bytowa i Kościerzyny.

Podczas konkursu uczniowie sprawdzili swoją wiedzę rozwiązując test składający się z 30 pytań dotyczących wyżej wymienionych przepisów stosowanych w turystyce i hotelarstwie. Wśród uczniów ZSHG najlepiej z zadaniami poradziła sobie Paulina Mikuła, która zajęła 3 miejsce w konkursie.

Dodatkowo uczniowie mieli okazję zapoznać się z hotelem Faltom w trakcie zwiedzania zapewnionego przez organizatorów konkursu.

III MIEJSCE I WYRÓŻNIENIE DLA UCZNIÓW ZSHG

W V WOJEWÓDZKIM KONKURSIE GASTRONOMICZNYM

„FRANKOFONIA 2018”

22 marca 2018 r w Zespole Szkół gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się V Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny „Frankofonia 2018” pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego i Pomorskiego Kuratora Oświaty.

Tematem wiodącymkonkursu było „ Amuse- bouche et entree ” czyli ,, Czekadełko i przystawka “ FRANCJA TRADYCYJNIE.

Celem konkursu było między innymi:

  • kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o francuskiej tradycji kulinarnej
  • doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych
  • podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią

W finale konkursu udział wzięło 9 drużyn ze szkół gastronomicznych województwa pomorskiego: ze Słupska, Kościerzyny, Rumii, Przodkowa, Wejherowa, Gdańska i Gdyni. Zadaniem 2 – osobowych drużyn było przygotowanie w czasie 90 minut czekadełka (podanych wieloporcjowo)i 4porcji przystawki ( podanych jednoporcjowo) zgodnie z tematem konkursu.

Naszą szkołę reprezentowały dwie drużyny w składzie:

  • Magdalena Frankiewicz, Dominika Bonikowska z klasy II TGA
  • Julianna Wilkus, Paweł Kowalski z klasy II TGC

Jury składające się z szefów kuchni renomowanych restauracji i hoteli Trójmiasta przyznało:

III miejsce dla Julianny Wilkusi Pawła Kowalskiego z klasy II TGCza przygotowanie czekadełka – „Krewetki smażone na maśle czosnkowym z tymiankiem przekładane cytrusami / mus lawendowo-miodowy /mus z awokado i koziego sera” oraz przystawki „Smażone mini szparagi otulone francuskim Jambonem / sos musztardowo-miodowy ze świeżo siekanym rozmarynem”

Wyróżnienie dla Magdaleny Frankiewicz i Dominiki Bonikowskiej z klasy II TGA za przygotowanie czekadełka – „Grzanka z musem z wątróbki , kozim serem i karmelizowaną gruszką” oraz przystawki „Przegrzebek smażony na maśle czosnkowym, opalana marchewka z burakiem i rzodkiewką oraz oliwą koperkową”

Opiekunem podczas przygotowań do konkursu była Pani Bożena Demytruk.


Krzysztof Studziński - Mistrz Wiedzy Hotelarskiej 2018

W dniach 13-14 marca 2018 r. po raz jedenasty odbył się w Słupsku Międzywojewódzki Konkurs „Mistrz Wiedzy Hotelarskiej”, którego organizatorem jest Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. Noblistów Polskich w Słupsku.

Pierwszy etap konkursu odbył się w szkole i wzięło w nim udział 20 uczniów z 10 szkół. Naszą szkołę reprezentowali Paulina Kubala i Krzysztof Studziński, uczniowie trzeciej i drugiej klasy Technikum Hotelarskiego.Konkurs składał się z trzech części: autoprezentacji, testu pisemnego oraz części praktycznej : obsługi gościa w sali restauracyjnej i obsługi gościa w recepcji hotelowej

Etap praktyczny odbył się w Grand Lubicz Hotel Uzdrowisko***** w Ustce, gdzie zostały ogłoszone wyniki oraz nazwiska ośmiu finalistów wyłonionych po dwóch eliminacjach konkursu.

Drugi dzień konkursu rozpoczął się od obsługi gości w Restauracji "Chapeu Bas" w Hotelu Grand Lubicz. W kolejnej części konkursu uczniowie musieli rozwiązać problematyczną scenkę w recepcji hotelowej oraz obsłużyć gościa w języku angielskim.

Największą liczbę punktów wśród finalistów, I MIEJSCE oraz tytuł „MISTRZA WIEDZY HOTELARSKIEJ 2018” zdobył Krzysztof Studziński z ZSHG w Gdyni.


Paulina Kubala zajęła IV miejsce.

Jury przyznało Krzysztofowi Specjalną nagrodę, dzięki której będzie miał on możliwość uczestnictwa w szkoleniach z serii MPI MPEC.

Uczniów do konkursu przygotowały: Katarzyna Thiel Winkler, Ewa CielemęckaorazAnna Spryszyńska.

http://www.gp24.pl/wiadomosci/slupsk/a/mistrz-wied...

http://prk24.pl/36397471/najlepsi-mlodzi-hotelarze-wylonieni


Krzysztof Sałek, uczeń klasy I a Technikum Gastronomicznego nagrodzony w III Wojewódzkim Konkursie na Prezentację Multimedialną Inspirowaną Twórczością Edwarda Stachury

Krzysztof Sałek, uczeń pierwszej klasy Technikum Gastronomicznego, podczas pobytu rehabilitacyjnego w sanatorium w Ciechocinku zgłosił akces do III Wojewódzkiego Konkursu na Prezentację Multimedialną Inspirowaną Twórczością Edwarda Stachury. Konkurs organizowany był przez Miejskie Centrum Kultury w Aleksandrowie Kujawskim w ramach roku Edwarda Stachury w tym mieście. Konkurs był objęty honorowym patronatem pana Dariusza Wochny - Starosty Aleksandrowskiego, pana doktora Andrzeja Cieśli - Burmistrza Miasta Aleksandrowa Kujawskiego i pana Andrzeja Olszewskiego -Wójta Gminy Aleksandrów Kujawski. Patronat medialny nad imprezą objęła Gazeta Pomorska i Gazeta Aleksandrowska. Krzysztof Sałek zajął w tym konkursie drugie miejsce.

Tu możesz obejrzeć pracę konkursową Krzysztofa Sałka:



IV OGÓLNOPOLSKI KONKURS KULINARNY „LITERACKA KUCHNIA”2017

III MIEJSCE W KATEGORII DESIGN W GASTRONOMII

DLA MAGDALENY FRANKIEWICZ I DOMINIKI BONIKOWSKIEJ

Z KLASY II TGA

24 października 2017 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się III Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Literacka Kuchnia”2017 pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego Pana Mieczysława Struka, Pomorskiego Kuratora Oświaty Pani Moniki Kończyk, Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Pana Macieja Dobrzynieckiego, Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Pana Krzysztofa Szulborskiego.

Uczniowie w zespołach dwuosobowych, inspirując się literaturą, mieli za zadanie wykonać zakąskę, deser oraz przygotować prezentację dotyczącą wybranych tekstów literackich.

W konkursie wzięły udział 14 drużyn z całej Polski:

  • Zespół Szkól Przemysłu Spożywczego im. J. Śniadeckich z Poznania
  • Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Murowanej Gośliny
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego z Rumii
  • Zespół Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich z Gdańska
  • Zespół Szkół nr 1 z Władysławowa
  • Zespół Szkół Gospodarczych z Elbląga
  • Powiatowy Zespół Szkół nr 1 z Kościerzyny
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Przodkowa
  • Zespół Szkół Agrobiznesu z Człuchowa
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. ks. Edmunda Roszczynialskiego z Wejherowa
  • Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II z Kościelca
  • Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego z Łodzi
  • Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze Słupska
  • Zespół Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych z Gdyni

Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne jury: degustacyjne, techniczne, literackie, design w gastronomii.

Przewodniczący jury:

Pan Maciej Dobrzyniecki Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce

Pan Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

Jury Techniczne:

Kucharze:

  • Grzegorz Nakrajnik Szef kuchni Restauracji „La Cucina” w Gdańsku
  • Piotr Ruteckilub/oraz Adrian Klonowski –Restauracja Metamorfoza
  • Tomasz Koprowski Szef Kuchni Hotelu Grand
  • Paweł Wątor szef kuchni Restauracji Eliksir
  • Andrzej Wielgosiński Szef Kuchni Novotel Gdańsk Marina

Cukiernicy:

  • Paweł Petrykowski właściciel lodziarni „Pertykowska”, Lodziarski Mistrzowi Polski 2015
  • Paweł Górny – współwłaściciel cukierni Cremo
  • Marek Moskwa – współwłaściciel cukierni Cremo
  • Andrzej Paradowski – właściciel cukierni Paradowski

Jury Degustacyjnemu:

Kucharze:

  • Martin Gimenez Castro - Szef Kuchni "Salto" i "Ceviche Bar", Zwycięzca I Edycji Top Chef
  • Paweł Stawicki Restauracja MERCATO w Hotelu Hilton w Gdańsku
  • Wojciech Harapkiewicz
  • Przemysław Woźny Szef kuchni Gard Nordic Kitchen w hotelu Courtyard by Marriott w Gdyni
  • Krzysztof Gradzewicz - Szef Kuchni w Restauracji Correze
  • Łukasz Miecznikowski – Szef Kuchni w Mercure Stare Miasto Gdańsk

Cukiernicy:

  • Michał Turzyński technolog firmy Master Martini
  • Tomasz Deker – mistrz cukiernictwa
  • Jarosław Celle - cukiernik w cukierni „UMAM”

Jury Literackie:

Jury Design:

Naszą szkołę reprezentował zespół w składzie: MagdalenaFrankiewicz i Dominika Bonikowska z klasy II TGA. Dziewczęta zaintrygowały jury wykorzystaniem książki Elizabeth Gilbert, „Jedz, módl się i kochaj” na podstawie, której sporządziły zakąskę „Kaczkę sous vide , puree zpasternaka, żel figowy, chips z kasztanów jadalnych, sałatka z dzikich ziół oraz deser „Panna cotta z brzoskwini, brzoskwiniowy coulis, żel figowy, palona biała czekolada, beza”

Opiekunem podczas przygotowań do konkursu była Pani Bożena Demytruk.

Życzymy dalszych sukcesów


WYRÓŻNIENIE

DLA

PATRYKA ALICKIEGO I MATEUSZA ŚLEDZIKOWSKIEGO

09.09.2017 roku w Warszawie w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM odbył się finał VI edycji Ogólnopolskiego konkursu organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni dla uczniów ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Celem konkursu było rozpowszechnianie wiedzy na temat polskich produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Zawodnicy opracowywali przepis potrawy, który zawierał wykorzystanie minimum jednego polskiego produktu aplikującego lub zarejestrowanego jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

W finale konkursu udział wzięło 10 drużyn ze szkół gastronomicznych z całej Polski wyłonionych z nadesłanych do pierwszego etapu konkursu zgłoszeń: Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego z Łodzi, Zespół Szkół nr 6 im. M. Rataja z Ełku, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa z Suwałk, Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego z Gorlic, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Ustawicznego z Kościelca, Zespół Szkół Nr 2 im. Przyjaźni Polsko – Norweskiej z Ostrzeszowa

Naszą szkołę reprezentował zespół przygotowywany przez panią Bożenę Demytruk, w składzie: Patryk Alicki i Mateusz Śledzikowski.

Patryk i Mateusz przygotowywali według autorskiego przepisu kulinarnego „Sałatkę z ziół sezonowych ze szparagami, kremem z bryndzy i żelem truskawkowym. Polędwicę wołową z zieloną soczewicą, puree z karmelizowanego fenkuła, karmelizowany rabarbar , puder z kaliskich andrutów.” W swoim przepisie wykorzystali aż sześć produktów regionalnych i tradycyjnych takich jak: bryndza, truskawka kaszubska, kabanos, jabłko grójeckie, miód drahimski, andruty kaliskie.


Sukces filmowy uczniów ZSHG

Uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko- Gastronomicznych w Gdyni, pod kierunkiem Pani Karoliny Kadaj wzięli udział w pierwszym wojewódzkim konkursie multimedialnym „Kreowanie kultury przez media”. Zadaniem dwuosobowych drużyn było stworzenie etiudy filmowej na jeden z dwóch tematów:

1. Wpływ mediów na kreowanie kultury.
2. Wykorzystanie sztuki współczesnej w przekazie reklamowym.

Do finału, który odbył się 13 czerwca 2017 roku, dostało się sześć drużyn z całego województwa.

Uczniowie Artur Czupajło oraz Mateusz Stolc zajęli drugie miejsce filmem „Między mediami, a kulturą”

IV Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny „Frankofonia 2017”

II MIEJSCE DLA UCZENNIC ZSH-G


15 marca 2015 w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku odbył się IV Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny „Frankofonia 2017” pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego, Prezydenta Miasta Gdańska i Pomorskiego Kuratora Oświaty.

Tematem tegorocznej edycji konkursu była „Kuchnia wegetariańska w towarzystwie deserowych kalorii”.

Konkurs „Frankofonia” to kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o francuskiej tradycji kulinarnej. To okazja doskonalenia umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów.

Patronaty Honorowe nad konkursem objęli Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk oraz Pomorska Kurator Oświaty Monika Kończyk, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.

W konkursie udział wzięło 8 drużyn 2-osobowych z 5 szkół gastronomicznych województwa pomorskiego.

Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie czterech porcji dania głównego oraz deseru zgodnie z tematem konkursu.

Jury w składzie:Krzysztof Szulborski - Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Grzegorz Nakrajnik - szef kuchni Restauracji La Cucina, Anna Lewczuk, Krzysztof Szymański - Hotel Cubus, Dominique Chesnais - szef kuchni Restauracji A la francaise, Tomasz Koprowski - szef kuchni Accord Hotel Sofitel Grand Sopot, Dariusz Powierża – zastępca szefa kuchni Accord Hotel Sofitel Grand Sopot, Philipe Abraham z Petit Pari, Mateusz Gaabouri, Marcin Gładczuk kucharze z Restauracji Latający Holender przyznało drugie miejsce naszym uczennicom:

Magdalenie Frankiewicz i Dominice Bonikowskiej z klasy ITGa.

Dziewczęta zachwyciły jury dorszem na parze z czarnym puree, zielonym groszkiem, kawiorem z łososia, cebulką smażoną na maśle oraz pączkiem ze słonym karmelem, orzeszkami pinii, lawendową gruszką, sosem z hibiskusa i paloną białą czeko

III WOJEWÓDZKI KONKURS GASTRONOMICZNY „FRANKOFONIA 2016”
II i III MIEJSCE DLA UCZNIÓW ZSHG

16 marca 2016 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku odbył III Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny „Frankofonia 2016” pod honorowymi patronatami Marszałka Województwa Pomorskiego Pana Mieczysława Struka, Prezydenta Miasta Gdańska Pana Pawła Adamowicza, Pomorskiego Kuratora Oświaty Pani Elżbiety Wasilenko. Tematem tegorocznej edycji były „Kolory Francji’

Głównymi celami konkursu było kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o francuskiej tradycji kulinarnej, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią, doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów.

W konkursie rywalizowało jedenaście zespołów ze szkół gastronomicznych: Powiatowy Zespół Szkół nr 1 w Kościerzynie, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rumii, Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnychw Przodkowie, Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku, Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni.

Jury w składzie: Pan Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pan Krzysztof Wierzba manager gastronomii/ Szef Kuchni Hotelu ,,Trzy Wyspy” w Świnoujściu, Pan Armand Chaillot właściciel manufaktury makaroników Monsieur Armand w Gdyni, Pan Dominique Chesnais Szef Kuchni A la francaise w Gdańsku, Pan Grzegorz Nakrajnik Szef Kuchni La Cucina w Gdańsku, Pan Janusz Małyszko Szef Kuchni So Stay Hotel, Pan Piotr Sawczenko - zastępca Szefa Kuchni "Hotel Mistral Sport" Gniewino przyznało:

II miejsce Natalii Frankiewicz i Idze Metel z klasy IV TGB oraz

III miejsce Patrykowi Alickiemu i Mateuszowi Śledzikowskiemu z klasy III TGB

Do konkursu uczniów przygotowywała pani Bożena Demytruk.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.


II OGÓLNOPOLSKI KONKURS KULINARNY „LITERACKA KUCHNIA”2015I MIEJSCE W KATEGORII LITERACKOŚĆ DLA NATALII FRANKIEWICZ I AGATY KACZYKOWSKIEJ

29 października 2015roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się II Ogólnopolski konkurs Kulinarny „Literacka Kuchnia”2015 pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego Pana Mieczysława Struka, Prezydenta Miasta Gdańska Pana Pawła Adamowicza, Pomorskiego Kuratora Oświaty Pani Elżbiety Wasilenko, Prezydenta Akademii Gastronomicznej w Polsce Pana Macieja Dobrzynieckiego, Prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Pana Krzysztofa Szulborskiego.

Uczniowie w zespołach dwuosobowych, inspirując się literaturą, mieli za zadanie wykonać zakąskę, deser, przygotować prezentację dotyczącą wybranych tekstów literackich.

W konkursie wzięło udział 19 szkół z całej Polski: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Im. Jana Pawła II z Kościelca, Powiatowe Centrum Edukacyjne Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Lęborka, Zespół Szkól Przemysłu Spożywczego im. J. Śniadeckich z Poznania, Zespół Szkół Gospodarczych z Elbląga, Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze Słupska, Zespół Szkół im. Wincentego Witosa z Suchej Beskidzkiej, Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego z Murowanej Gośliny, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Skłodowskiej - Curie z Kwidzyna, Powiatowy Zespół Szkół nr 1 z Kościerzyny, Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych z Olsztyna, Zespół Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich im. księcia Sambora II z Tczewa, Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica i Centrum Kształcenia Ustawicznego z Ostródy, Zespół Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa z Ostródy, Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego z Rusocina, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Małopolska Szkoła Gościnności z Myślenic, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych z Gdyni, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Rumii, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Gdańska, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. ks. Edmunda Roszczynialskiego z Wejherowa.

Uczestników konkursu oceniało:

Jury Degustacyjne: Pan Maciej Dobrzyniecki Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce, Pan Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pan Krystian Szidel Szef Kuchni Hotelu Sheraton, Pan Tomasz Koprowski Szef Kuchni Hotelu Grand, Grzegorz Nakrajnik Szef Kuchni Restauracji „La Cucina”, Pani Justyna Zdunek


WOJEWÓDZKI KONKURS KULINARNY„MATEMATYKA NA TALERZU – SMAKOŁYKI NA ROK MATEMATYKI”SUKCES NASZYCH UCZNIÓW

7 listopada 2015 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się konkurs kulinarny na danie zainspirowane matematyką. Organizatorem konkursu był Instytut Matematyki na Wydziale Matematyki, Fizyki i Informatyki na Uniwersytecie Gdańskim. Konkurs „Matematyka na talerzu – smakołyki na Rok Matematyki” to jedno z działań prowadzonych w ramach wydarzenia 2015 – Rok Matematyki na Pomorzu.

Zapoznanie z ciekawostkami z matematyki i historii matematyki, kształtowanie kreatywności poprzez szukanie inspiracji w matematyce, rozwijanie umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej oraz rozwijanie wrażliwości estetycznej to główne cele konkursu.

W zmaganiach konkursowych naszą szkołę reprezentowały trzy zespoły.

1.Krystian Buksza, Mateusz Schellenberger z klasy IV TGa sporządzając „Kaczkę z sosem z czerwonego wina, krokietem z kalafiora, pieczonymi warzywami, crudi

te z kapusty włoskiej i puree z dyni” wywalczyli I MIEJSCE w kategorii danie główne.

2.Patryk Alicki, Rafał Romejko z klasy III TGb przygotowując „Okręgi stykające się punktowo z białej czekolady, mięty i malin z odrobiną pikanterii wzdłuż bananowej osi symetrii” zajęli II MIEJSCE w kategorii deser.

Opiekunem laureatów konkursu była Pani Bożena Demytruk.

3.Anna Freiberg, Robert Formella z klasy III KZ wyczarowali „Procentowego królika” i zajęli IV MIEJSCE w kategorii danie główne.

Opiekunem Ani i Roberta była Pani Barbara Pierzchała


GRAND PRIX DLA BEATY KUSTOSZ I TOMASZA GROTA Z KLASY IV TKW I OGÓLNOPOLSKIM KONKURSIE KULINARNYM„LITERACKA KUCHNIA”

W dniu 29.10.2014 roku w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył sięI Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Literacka Kuchnia” pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego Mieczysława Struka, Prezydenta Miasta Gdańska Pawła Adamowicza, Pomorskiego Kuratora Oświaty Elżbiety Wasilenko.

W konkursie wzięło udział 19 szkół z całej Polski: Powiatowe Centrum Edukacyjne – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Lęborka, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Skłodowskiej-Curie z Kwidzyna, Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych z Bielsko – Białej, Zespół Szkół nr 2 im. Ks. Warcisława IV ze Szczecinka, Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika z Ostrołęki, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II z Kościelca, Zespół Szkół Mechanicznych im. Józefa Piłsudskiego z Radziejowa, Zespół Szkół Gospodarczych z Elbląga, Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich nr 1 im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego z Warszawy, Zespół Szkół nr 1 im. Jana Pawła II z Władysławowa, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1im. Noblistów Polskich ze Słupska, Zespół Szkół Rzemieślniczych i Kupieckich im. Księcia Sambora II zTczewa, Zespół Szkół nr 3 im. Hugona Kołłątaja z Szamotuł, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica z Nowogardu, Zespół Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego z Rusocina, Zespół Szkół Agrotechnicznych ze Słupska, Zespół Szkół Rolniczych im Wincentego Witosa z Ostródy, Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich z Gdańska i Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych z Gdyni.

Uczniowie w zespołach dwuosobowych, inspirując się literaturą, mieli za zadanie wykonać danie główne, deser, przygotować prezentację dotyczącą wybranych tekstów.

Naszą szkołę reprezentował zespół w składzie: Beata Kustosz i Tomasz Grota uczniowie z klasy IV TK. Swoją kulinarną inspiracje zaczerpnęli z „Rozkosz z Ochmistrzem swoim i ze dwunastą swych służebnic panien” Hieronima Morsztyna przygotowując Suma z groszku i mięty, z pianką z wędzonki, foie gras bon bons z gryką i sosem wiśniowym z zielonym pieprzem” oraz „Czekoladową niespodziankę” , której źródłem była „Pchła Szachrajka” Jana Brzechwy.

Pracę uczniów oceniało jury pod przewodnictwem Krzysztofa Szulborskiego w składzie:

Jury degustacyjne

1. Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

2. Mariusz Gachewicz – Szef Kuchni „Zamku Gniech”

3. Adam Wożniak – Szef Kuchni „Hotel Hilton Gdańsk”

4. Tomasz Deker – Właściciel firmy T. Deker

5. Paweł Mieszała – Mistrz Polski Cukierników i wykładowca Akademii Zeelandia

6. Michał Doroszkiewicz – Doradca technologiczny oraz wykładowca Akademii Zeelandia

7. Krystian Szidel – Szef Kuchni w Hotelu Sheraton Sopot

Jury techniczne

1. Grzegorz Nakrajnik – Szef Kuchni Ristorante „La Cucina”

2. Krzysztof Gradzewicz – Szef Kuchni Hotel Promenada Ostróda

3. Wojciech Dembowski – Szef Kuchni Banglob oraz wiceprezes Stowarzyszenia Kucharzy

Polskich

4. Krzysztof Marciniak – Szef Kuchni Akademii Kulinarnej „Farutex”

5. Rafał Wałęsa – Szef Kuchni Restauracji „Sztuczka” w Gdyni

6.Marcin Pażdzioch – Mistrz Cukiernictwa i właściciel firmy szkoleniowej „Świat

Czekolady”

Jury literackie

1. dr Tomasz Szturo – Wykładowca Kulturoznawstwa z Uniwersytetu Gdańskiego

2. Michał Turek – Redaktor RadiaPlus

3. Monika Jankowska – Redaktor Dziennika Bałtyckiego

W trakcie konkursu odbyły się warsztaty i inspirujące pokazy dla młodzieży i nauczycieli: Pan Krzysztof Wierzba doradca kulinarny Firmy Polska Gastronomia przeprowadził dla nauczycieli pokaz: Metody gotowania „sous – vide”, Panowie Grzegorz Gniech z Firmy ,,Carving-Gniech", Paweł Sztenderski z firmy „ Carving- Art. pl” uczyli młodzież różnych technik carvingu, Pan Tomasz Deker Mistrz cukiernictwa współwłaściciel cukierni T. Deker Patissier& Chocolatier zademonstrował sposoby sporządzania pralin z czekolady, Pan Piotr Sawczenko Szef Kuchni Restauracji Szafarnia 10 i Daniel Borowski Kucharz w Ristorante La Cucina wprowadził młodzież i opiekunów w tajniki kuchni włoskiej.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

Do konkursu uczniów przygotowywała Pani Bożena Demytruk.

Raport z Polski http://regionalna.tvp.pl/17510423/03112014



III EDYCJA OGÓLNOPOLSKIEGO KONKURSU NA NAJLEPSZY PRZEPIS KULINARNY WYKORZYSTUJĄCY PRODUKTY ZAREJESTROWANE LUB APLIKUJĄCE O REJESTRACJĘ JAKO CHRONIONA NAZWA POCHODZENIA, CHRONIONE OZNACZENIE GEOGRAFICZNE ORAZ GWARANTOWANA TRADYCYJNA SPECJALNOŚĆ

Udział ucznia klasy IV Tk Tomasza Grota w III edycji Ogólnopolskiego Konkursu na Najlepszy Przepis Kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, którego organizatorem było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a wykonawcą – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego

Celem konkursu była edukacja w dziedzinie zawodowej oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat polskich produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Zadaniem uczestnika było stworzenie autorskiego przepisu kulinarnego uwzględniającego co najmniej jedenpolski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Konkurs składał się z III etapów:

I etap – wysłanie pracy konkursowej – dokładny opis przepisu kulinarnego z uzasadnieniem wyboru produktów i uzasadnieniem kompozycji ich zestawienia oraz co najmniej 2 zdjęć zgłaszanej potrawy. Warunkiem było wykorzystanie minimum jednego produktu aplikującego lub zarejestrowanego jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Tomasz w swojej potrawie wykorzystał aż 8 takich produktów( Jagnięcina podhalańska, Trójniak, Wiśnia nadwiślańska, Fasola „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca, Kiełbasa jałowcowa, Bryndza podhalańska, Miód drahimski, Olej rydzowy)

II etap – ocena merytoryczna prac czyli wyłonienie laureatów.

Do udziału w konkursie zgłoszono wiele prac. W wyniku zsumowania ocen 8-osobowego jury składającego się z szefów kuchni, znawców produktu regionalnego i kuchni regionalnej, popularyzatorów produktów regionalnych i tradycyjnych, przedstawicieli organizatorów i wykonawcy konkursu, wybrano 11 laureatów, którzy zostali zaproszeni do wzięcia udziału w Ogólnopolskim Finale Konkursu. W wyniku oceny merytorycznej praca Tomasza zajęła siódmą lokatę zdobywając 246 punktów.

III etap – Ogólnopolski Finał Konkursu

Finał konkursu odbył się 11 października 2014 r w Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO, Al. Jerozolimskie 184 w Warszawie. Udział w finale wzięło 11 drużyn z całej Polski: Kołobrzegu, Wrocławia, Warszawy, Słupska, Suwałk, Kościelca, Kościerzyny, Ostrołęki, Łodzi . Poziom umiejętności wszystkich uczestników był bardzo wysoki a zarazem wyrównany. Tomasz godnie reprezentował naszą szkołę.

Podczas finału sporządzał: „Comber pieczony w sośnie z sosem miodowo-wiśniowym, na „Pięknym Jasiu” aromatyzowanym jałowcem, z puree szparagowym z bryndzą, z kurkami w miodzie drahimskim na ziemi jadalnej z kwiatami biedrzeńca, szparagami sous wide w mleku pomarańczowym i kompresowaną botwinką”.”

Opiekunem w przegotowaniach do konkursu była Pani Bożena Demytruk.



VI Międzyszkolny Konkurs
Wiedzy o Turystyce i Hotelarstwie

Dnia 04.04.2014 br. w Zespole Szkół Turystyczno-Hotelarskich w Elblągu odbyła się VI edycja Międzyszkolnego Konkursu Wiedzy o Turystyce i Hotelarstwie. Podczas pierwszego etapu czterdziestu uczniów zmagało się z 50 pytaniami z dwóch kierunków kształcenia – hotelarstwa i turystyki. 10 uczniów, którzy otrzymali największą ilość punktów, zakwalifikowało się do drugiej część konkursu. Była to część praktyczna, która polegała na wykonaniu procedury „przyjęcia rezerwacji telefonicznej od gościa zagranicznego”.

Naszą szkołę reprezentowały uczennice z IV Technikum Hotelarskiego – Karolina Brzeska klasa IV THa i Michalina Kantecka klasa IV THb.

Zwycięzcą VI edycji Międzyszkolnego Konkursu Wiedzy o Turystyce i Hotelarstwie została tegoroczna Mistrzyni Wiedzy Hotelarskiej - Karolina Brzeska. Michalina Kantecka również wykazała się wysokim poziomem wiedzy i umiejętności i zajęła IV miejsce.

Naszym uczennicom serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia na Maturze


WOJEWÓDZKI KONKURS GASTRONOMICZNY „FRANKOFONIA 2014”
I i II miejsce dla ZSHG w Gdyni

27.03.2014 r w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku odbył się Wojewódzki Konkurs Gastronomiczny „Frankofonia2014” ,pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Pomorskiego, Prezydenta Miasta Gdańska i Pomorskiego Kuratora Oświaty. Tematem konkursu były „Świąteczne potrawy francuskie”.

W zmaganiach kulinarnych udział brały zespoły 2-osobowe z pięciu gastronomicznych szkół województwa pomorskiego. Rywalizacja była bardzo wyrównana. Każdy zespół w czasie 90 minut musiał zaprezentować umiejętności w przygotowaniu oryginalnych dań kuchni francuskiej w nowoczesnej aranżacji zgodnie z tematem konkursu

Naszą szkolę reprezentowały dwa zespoły:

1. Magda Witkowska, Marcin Żabinski z klasy III TG

2. Grzegorz Marzejon z klasy IV TGb, Tomasz Grota z klasy III TK

I MIEJSCE przyznano MAGDZIE i MARCINOWI za przygotowanie „Piersi z kaczki w towarzystwie ziemniaczków au gratin i karmelizowanych szalotek z aromatycznym sosem leśnym i musem z wątróbki”.

II MIEJSCE wywalczyli GRZEGORZ i TOMASZ prezentując „Perliczkę na kaszy gryczanej z wątróbką gęsią i Crème brûlée”

Zmagania uczestników konkursu oceniało jury składające się z szefów kuchni z Pomorskiej Akademii Kulinarnej oraz renomowanych restauracji i hoteli Trójmiasta tj. Restauracja Malika w Gdyni, Restauracja Cyrano et Roxane w Sopocie, Restauracja a la Franccaise w Gdańsku, Restauracja Filharmonia w Gdańsku.

Do konkursu uczniów przygotowywała pani Bożena Demytruk.


Międzywojewódzki Konkurs „Mistrz Wiedzy Hotelarskiej” w Zespole szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Słupsku

W dniach 11.03 i 12.03.2014 roku odbył się Międzywojewódzki Konkurs Wiedzy Hotelarskiej w Słupsku. W konkursie wzięło udział 20 uczniów klas hotelarskich z 10 szkół województwa pomorskiego, warmińsko - mazurskiego i zachodniopomorskiego. Naszą szkołę reprezentowały uczennice: Karolina Brzeska z klasy IV THA i Aleksandra Hinz z klasy III THB.

Konkurs składał się z trzech etapów:

I - eliminacje szkół na podstawie nadesłanych prezentacji na temat "Zaprojektuj ofertę usług dodatkowych w hotelu Twoich marzeń, uwzględniając atrakcyjność regionu, w którym mieszkasz"

II – autoprezentacja wszystkich uczestników oraz test składający się z 30 pytań z zakresu hotelarstwa i obsługi konsumenta

II – finał, w którym bierze udział 8 uczestników z najwyższą liczbą uzyskanych punktów, składający się z dwóch części: obsługa konsumenta i obsługa gościa w recepcji.

Po dwóch etapach konkursu do finałowej „ósemki” zakwalifikowały się Karolina Brzeska i Aleksandra Hinz.Finał konkursu odbył się w Hotelu Dolina Charlotty Resort& SPA .Uczennice bardzo dobrze poradziły sobie z zadaniem praktycznym dotyczącym obsługi konsumenta oraz obsługi gościa w recepcji .W wyniku wszystkich etapów tytuł Mistrza Wiedzy Hotelarskiej zdobyła Karolina Brzeska a tytuł I Vicemistrza - Aleksandra Hinz .

Uczennice w nagrodę otrzymały indeksy na Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Turystyki w Gdańsku i na Wyższą Szkołę Gospodarki w Bydgoszczy oaz nagrody rzeczowe i pobyty weekendowe w Hotelu Dolina Charlotty Resort & SPA i Sound Garden Hotel w Warszawie.


II MIEJSCE DLA TOMKA I KRYSTIANA Z III TK W III WOJEWÓDZKIM KONKURSIE KULINARNYM „KUCHNIA LITERACKA”

Dnia 29 października 2013r w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku odbył się III Wojewódzki Konkurs Kulinarny "Literacka Kuchnia" pod Honorowym Patronatem Prezydenta Miasta Gdańska oraz Pomorskiego Kuratora Oświaty.

W konkursie udział wzięło 16 zespołów 2-osobowych z gastronomicznych szkół województwa pomorskiego. Rywalizacja była bardzo wyrównana. Każdy zespół przygotowywał dwie potrawy: zakąskę zimną lub gorącą i deser na podstawie wyszukanego z literatury pięknej przepisu.

Naszą szkołę reprezentowały dwa zespoły 2-osobowe:

1.Tomasz Grota, Krystian Necel z klasy III TK

2.Ewelina Grabowska, Grzegorz Marzejon z klasy IV TGb

Tomasz i Krystian zajęli II miejsce a swoją inspirację zaczerpnęli z "Zwiadowcy 8. Królowie Clonmelu " Flanagana John, przygotowującTurbota na parze z nutą masła pikantno-imbirowego podanego na kremowym puree marchewkowym” oraz „Zupę papuzią z karmelizowanymi ciastkami owsianymi , kawiorem z mango i mascarpone”, której źródłem była "Papuga Flauberta” Juliana Barnes

Ewelina i Grzegorz swoją inspiracje zaczerpnęli z „Lalki” Bolesława Prusa i sporządzaliSandacz w trzech wcieleniach orazCzekoladowe fondant z sosem waniliowym i winnymi galaretkami” z „Lunch w Paryżu” Elizabeth Bard

Do konkursu uczniów przygotowywała pani Bożena Demytruk.


II edycja Ogólnopolskiego Konkursu na Najlepszy Przepis Kulinarny

WYRÓŻNIENIE DLA GRZEGORZA MARZEJON Z KL. IV TGb w II edycji Ogólnopolskiego Konkursu na Najlepszy Przepis Kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność, którego organizatorem było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a wykonawcą – Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Celem konkursu była edukacja w dziedzinie zawodowej oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat polskich produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Konkurs składał się z III etapów:

I etap – wysłanie pracy konkursowej – dokładny opis przepisu kulinarnego z uzasadnieniem wyboru produktów i uzasadnieniem kompozycji ich zestawienia oraz co najmniej 2 zdjęć zgłaszanej potrawy. Warunkiem było wykorzystanie minimum jednego produktu aplikującego lub zarejestrowanego jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Grzegorz w swojej potrawie wykorzystał aż 7 takich produktów( Bryndza podhalańska, Fasola Piękny Jaś z Doliny Dunajca, Jabłka grójeckie, Miód drahimski, Oscypek, Truskawki kaszubskie, Wiśnie nadwiślańskie)

II etap – ocena merytoryczna prac czyli wyłonienie laureatów.

Do udziału w konkursie zgłoszono 95 prac z 42 szkół, z czego etap formalny pomyślnie przeszły 93 zgłoszenie. W wyniku zsumowania ocen 8-osobowego jury składającego się z szefów kuchni, znawców produktu regionalnego i kuchni regionalnej, popularyzatorów produktów regionalnych i tradycyjnych, przedstawicieli organizatorów i wykonawcy konkursu, wybrano 10 laureatów, którzy zostali zaproszeni do wzięcia udziału w Ogólnopolskim Finale Konkursu. W wyniku oceny merytorycznej praca Grzegorza zajęła drugą lokatę zdobywając 246 punktów , tylko jeden punkt mniej od lokaty pierwszej.

III etap – Ogólnopolski Finał Konkursu

Finał konkursu odbył się 5 października 2013 r w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie.

Grzegorz Marzejon podczas finału sporządzał:

Pierś z gęsi na postumencie z „Pięknego Jasia” w towarzystwie ziemniaków z oscypkiem w chrupiącej skórce orzechowej, torcika buraczanego z bryndzą, z nutką karmelizowanych jabłek i sosu wiśniowo –winnego”.


Opiekunem w przegotowaniach do konkursu była Pani Bożena Demytruk.

Gratulujemy i życzymy dalszych kulinarnych sukcesów!



Międzyszkolny konkurs gastronomiczny "Dary Morza"

Dnia 12.04.2013 w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr3 w Wejherowie odbył się z międzyszkolny konkurs gastronomiczny, o tematyce „Dary Morza”.

Z naszej szkoły wzięło udział dwóch uczniów z IV klasy Technikum Gastronomicznego:

- Kornelia Rekowska- Wantoch z potrawą : „Owinięty łosoś bałtycki w towarzystwie kurek oraz krewetek”, zajęła II miejsce.

- Sebastian Littwin z potrawą: „Łosoś bałtycki z krabem i chorizo w towarzystwie „ Jacka Danielsa” , zajął III miejsc

Celem konkursu było:

- doskonalenie umiejętności kulinarnych

- pobudzanie i rozwijanie zainteresowań oraz inspirowanie do tworzenia receptur nowych potraw

- konfrontacja wiedzy i umiejętności uczniów z różnych szkół

- integracja szkół o profilu gastronomicznym

- aktywizowanie współpracy międzyszkolnej i z pracodawcami uczniów.


Finał Międzyszkolnego Konkursu "Wiedza o regionie"

Dnia 10 kwietnia w Zespole Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni odbył się finał II Międzyszkolnego Konkursu "Wiedza o Regionie". Patronat naukowy nad konkursem objęła Europejska Szkoła Wyższa w Sopocie. Zadaniem finalistów było przedstawienie prezentacji multimedialnej o wybranym miejscu w naszym województwie. Prezentacje oceniało jury, w składzie:

przewodniczący jury: dr Piotr Lorkowski - dziekan Europejskiej Szkoły Wyższej w Sopocie

członkowie jury: mgr Jolanta Głodowska - nauczyciel historii i języka kaszubskiego w Szkole Podstawowej nr 26 w Gdyni

p. Marek Rusztyn - absolwent WSM, hotelarz, gastronomik i żywieniowiec

p. Dawid Ochab - projektant stron www

Zwycięzcą konkursu została uczennica Państwowych Szkół Budownictwa w Gdańsku – Balbina Makurat. Drugie miejsce zajął uczeń Zespołu Szkół Gastronomiczno - Hotelarskich w Gdańsku – Mateusz Bańka. Natomiast na trzeciej pozycji znalazła się uczennica Zespołu Szkół Hotelarsko Gastronomicznych w Gdyni Michalina Kantecka. Wszyscy finaliści uhonorowani zostali dyplomami, pucharami oraz upominkami.


Znani i lubiani gotują z uczniami

W dniu 17.04.2013 w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni odbyła się pierwsza edycja konkursu „Znani i lubiani gotują z uczniami" potrawy regionu pomorskiego.
Uczestnikami konkursu były znane osoby cieszące się autorytetem i zaufaniem w regionie.
1) p. Wojciech Szczurek-Prezydent Miasta Gdyni
2) p. Ewa Łowkiel-V-ce Prezydent Miasta Gdyni
3) p. Jerzy Zając-dyrektor Urzędu Miasta Gdyni
4) p. Krystyna Przyborowska- Naczelnik Wydziału Edukacji w Gdyni
5) p. Irena Muszkiewicz – Herok – Prezes Fundacji Gospodarczej
6) pWojciech Zieliński – Dyrektor Teatru Miejskiego w Gdyni
7) p.Piotr Semków – Dziekan Wydziału Nauk Humanistycznych i Społecznych Akademii Marynarki Wojennej w Gdyni
8) p.Mirosław Czechowski – Prorektor ds. Nauki Akademii Morskiej w Gdyni
Oraz uczniowie Technikum Gastronomicznego w Gdyni:
1) KarolinaWantoch-Rekowska kl. IV Tgb
2) Sebastian Littwin kl.IVTgb
3) Krzysztof Michałowski kl. III Tga
4)LukaszDólny kl. III Tga
5.)Michał Fedurek kl. III Tgb
6) Jakub Krzesowski kl. III TU
7) Tomek Grota kl. II Tk
8) Paulina Brzozek kl. II Tg
Drogą losowania zostało utworzonych 8 zespołów dwuosobowych składających sie z gościa i ucznia. Zespółw ciągu 100min musiał przygotowaćdanie zasadnicze ( 4 porcje) składające się z piersi gęsiej, dodatku skrobiowego, warzywnego i sosu. Wszyscy uczestnicy konkursu bardzo się starali, żeby potrawy były smakowite i przypominały nam o tradycji kulinarnej naszego regionu . Na stołach królowała gęś pieczona faszerowana, duszona i smażona w towarzystwie golców kaszubskich, plińców, grucholca, pierogów z kaszą gryczaną i dodatkami takimi jak:musy i sałatki z buraków, brukwi, kapusty czerwonej w połączeniu z ziołami i owocami z naszego regionu. Oczywiście nie mogło zabraknąć sosów gorących na bazie żurawiny, borówek, malin, jabłek i gruszek.
Nad częścią merytoryczną konkursu czuwało profesjonalne jury, któremu przewodniczył Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.


X Międzyszkolnego Konkursu Nakrywania Stołów
„Tradycja i współczesność na pomorskim stole”

W dniu 17.04.2013 w Zespole Szkół Hotelarsko- Gastronomicznych w Gdyni odbyła się jubileuszowa X edycja Międzyszkolnego Konkursu Nakrywania Stołów- „Tradycja i współczesność na pomorskim stole”.

Głównym celem konkursu było rozwijanie zainteresowań zawodowych przez edukację w zakresie kuchni pomorskiej oraz promocje lokalnego dziedzictwa.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu nakrycia stołu dla 2 osób zgodnie z zaplanowanym menu , w którym uwzględniono minimum 3 zarejestrowane produkty tradycyjne województwa pomorskiego .W konkursie uczestniczyło 6 zespołów, reprezentujących szkoły:

Zespół Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich Gdańsk ul. Legionów 7 w Gdańsku – 1 zespół

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr1 im. Noblistów Polskich w Słupsku - 2 zespoły

Zespół Szkół Ekonomicznychim ks.Janusza St.Pasierba w Tczewie -1 zespół

Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni - 2 zespoły

Uczniowie wykazali się dużym zaangażowaniem i znajomością tematu. Przygotowali stoły umiejętnie łącząc elementy tradycyjne z współczesnymi trendami.

Jury w składzie

Adam Krupa – dyrektor Hotelu Mistral w Gniewinie, Tomasz Rusik – przedstawiciel Unilever Food Solutions, Michał Gustyn – manager w Hotelu Sheraton Sopot; Żaneta Wlazło – manager w Hotelu Sherton Sopot

nie miało łatwego zadania i przyznało 6 nagród w następujących kategoriach:

1.Prezentacja stołu - uczennice Wiktoria Martynienko i Nikola Sadocha z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku

2.Najlepsza interpretacja tematyki konkursu- uczennice Monika Burzyńska i Agnieszka Piotrkowska również ze szkoły w Słupsku

3.Aranżacja stołu- uczennice Patrycja Jelińska i Patrycja Wiecka z Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie

4.Atrakcyjne menu i szata graficzna karty- uczennice Sandra Ciołek i Laura Kopińska z Zespołu Szkół Gastronomiczno- Hotelarskich w Gdańsku

5.Ogólna estetyka stołu –uczennice Aleksandra Hinz i Anna Kososka z Zespołu Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni

6.Kreatywność i poprawność nakrycia stołu – uczennice Karolina Wdowiak i Agnieszka Wruk również z naszej szkoły.

Sponsorami nagród rzeczowych w postaci elementów zastawy stołowej po raz kolejny był Prezydent Miasta Gdyni.



III miejsce dla ZSHG na II Ogólnopolskiej Sztafecie Kulinarnej Młodych Kucharzy !!!

23 maja 2013 podczas Targów Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów GASTROEXPO 2013 odbyła się II Ogólnopolska Sztafeta Kulinarna Młodych Kucharzy. W zmaganiach kulinarnych wzięło udział 8 drużyn wybranych spośród 40 zgłoszonych.

Każda drużyna miała za zadanie przygotować: zupę rybną (z określonych gatunków ryb), pełnowartościowe II danie ( z zastosowaniem polędwiczki wieprzowej i bobu) oraz deseru (z wykorzystaniem mięty, czekolady, malin i pomarańczy).

Naszą szkolę reprezentowały uczennice klasy II TG.

Weronika Woszczyk przygotowywała - zupę z pomuchla w towarzystwie mleczka kokosowego, Magda Witkowska - polędwiczki wieprzowe z bakaliami w towarzystwie plińców z bobem i karmelizowanych juniorek a Hanna Knapińska - grysik malinowo-pomarańczowy w towarzystwie czekolady i mięty.