KONKURSY PLANOWANE W ROKU SZKOLNYM 2017/2018

Kulinarne barwy Niepodległej Polski - wyniki

29 listopada 2017 roku w ZSHG w Gdyni odbył się szkolny Konkurs Gastronomiczny „Kulinarne barwy Niepodległej Polski”

Głównymi celami konkursu było

- doskonalenie umiejętności kulinarnych uczniów,

- rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości uczniów,

- podniesienie poziomu kształcenia zawodowego,

- wykorzystanie bogactwa produktów tradycyjnych i lokalnych regionu,

- kształtowanie patriotyzmu,

- prezentacja umiejętności praktycznych w przygotowaniu potraw,

- umiejętność autoprezentacji.

Konkurs skierowany był do uczniów klas 1-3 Technikum Gastronomicznego i 2-3 Zasadniczej Szkoły Zawodowej Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Do konkursu zgłosiło się 17 uczniów i ze względu na duże zainteresowanie wybrane zostały zgłoszenia najbardziej oryginalne, kreatywne i fantazyjne. Zadaniem uczestników było przygotowanie 2porcji deseru, tak aby kolorystyka potrawy była w barwach Narodowych Polski – (biało-czerwone).

W rywalizacji wzięli udział uczniowie

1. Artur Rynio II TGA

2. Wojciech Niziński II TGB

3. Michał Krupecki III TGC

4. Sylwester Snarski III TGC

5. Agnieszka Miąskowska I TGB

6. Edyta Kutela II TGA

7. Magdalena Frankiewicz II TGA

8. Grzegorz Dominik II TGC

9. Kacper Ladach II T

JaJakub Korczyński II TGC

Uczestników konkursu oceniało jury w składzie :

Pani mgr inż. Janina Wołosewicz, mgr inż. Beata Hermann, mgr inż. Barbara Kosela , mgr inż. Bożena Demytruk wraz z zespołem dyrekcyjnym przyznało:

I miejsce: Michał Krupecki „ Waniliowa niespodzianka- muf inka z żelem z figi i sos malinowy”

II miejsce: Magdalena Frankiewicz „ Wiśnia,biała czekolada ,pasternak, biała czekolada”

III miejsce: Artur Rynio „ Mus z białej czekolady”

oraz desery pozostałych uczestników konkursu:

Wojciech Niziński II TG B Sernik żurawinowo-wiśniowy

Sylwester Snarski III TG C Panna Cotta z karmelizowanym ananasem i sosem malinowo wiśniowym

Agnieszka Miąskowska I TG B Krem bawarski z sosem truskawkowym

Edyta Kutela II TG A Sernik na kruchym spodzie z galaretką żurawinową, konfiturą z żurawiny i wiórkami z białej czekolady

Grzegorz Dominik II TG C Panna Cotta z kawiorem z malin, z musem z truskawek i mascarpone

Kacper Ladach II TG C Czekoladowa półkula”-migdałowo-czekoladowy herbatnik, żelka truskawkowa, mus z białej czekolady

Jakub Korczyński II TG C Mus z białej czekolady na truskawkowej konfiturze oraz puszysta pianka w czekoladzie

Zwycięzcy trzech pierwszych miejsc otrzymali nagrody rzeczowe i dyplomy, pozostali uczestnicy dyplomy za udział w konkursie.

Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.

WYSZUKAJ NA STRONIE