Ułatwienia dostępu

    ZSHG pomaga - charytatywna kolacja

    W niedzielę 1 grudnia w Gdańsku w restauracji na Stadionie Polsat Plus Arena odbyła się charytatywna kolacja dla Tomasza Jakubiaka. Zebrana kwota ma pokryć dalsze koszty leczenia kucharza. Wśród gości charytatywnej kolacji znaleźli się liczni przedstawiciele świata kulinarnego, tacy jak Anna Starmach, Daria Ładocha oraz Michel Moran. W trakcie wydarzenia aukcje poprowadzili Tomasz Kammel, Abelard Giza i Kacper Ruciński, a dodatkową atrakcją był występ Patrycji Markowskiej. Kucharze przygotowali sześć potraw dla gości, a sam Tomasz połączył się z nimi zdalnie, Kolacja była częścią cyklu "Kucharze Pomagają", który od 2015 r. wspiera różne inicjatywy charytatywne.

    Do przygotowania i obsługi kolacji zaangażowanych było 35 kucharzy i szefów kuchni, 25 sommelierów z całej Polski oraz 40 kelenerów, wśrók których nie mogło zabraknąć uczniów i nauczycieli ZSHG:)

     

       


    kolacja_1.jpg                      

                  kolacja_2.jpg  

     

     

    Stypendium Prezesa Rady Ministrów dla Kingi i Oli

    28 listopada 2024 roku w auli gmachu głównego Politechniki Gdańskiej odbyła się wojewódzka uroczystość wręczenia Stypendiów Prezesa Rady Ministrów na rok szkolny 2024/2025. Za wybitne osiągnięcia edukacyjne dwie uczennica naszej szkoły otrzymały to wyjątkowe wyróżnienie. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów Kindze Warlikowskiej z klasy 5 PTOT oraz Aleksandrze Karp z klasy

    4 PTGb.

    stypendium.jpg

    Kamania BIAŁA WSTĄŻKA

    Kampania „Biała Wstążka” to największa na świecie prowadzona w ponad 55 krajach świata międzynarodowa kampania skierowana do mężczyzn, mająca na celu walkę z przemocą wobec kobiet oraz wspieranie działań na rzecz jej przeciwdziałania. Kampania zrodziła się w Kanadzie w 1991 r. Noszenie białej wstążki ma być symbolem sprzeciwu wobec przemocy stosowanej przez mężczyzn wobec kobiet, a także osobistym zobowiązaniem noszącego ją mężczyzny, że nigdy nie będzie stosować, akceptować lub milczeć na temat przemocy wobec kobiet. Kampania odbywa się w ramach 16 Światowych Dni Przeciwko Przemocy. Rozpoczyna się 25 listopada w Międzynarodowym Dniu Przeciw Przemocy Wobec Kobiet, a koniec kampanii przypada 10 grudnia w Międzynarodowym Dniu Praw Człowieka i podkreśla, że przemoc wobec kobiet, ale nie tylko, jest łamaniem podstawowych praw człowieka.
    https://liblink.pl/dK1k0Lccmk
    https://liblink.pl/EQtsY98zSV


    Dzisiaj w naszej Kawiarence będą w sprzedaży ciasteczka w kształcie wstążki, uczniowie będą przypinali białe wstążeczki.

    Moja Szkoła. Jest takie miejsce - wspomnienia Absolwenta

    Od kilku lat systematycznie powracam do mojej dawnej szkoły średniej – Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Mimo, że słynny "gastronomik", ukończyłem już przeszło dwadzieścia lat temu, lubię tu powracać. W ostatnich latach w innych rolach – urzędnika, regionalisty i przedsiębiorcy, ale przede wszystkim – jako absolwent tej wspaniałej, gdyńskiej Szkoły. Gdy rozpocząłem w tym miejscu naukę w 1992 roku w dość ciekawym czasie, trudnych przemian ustrojowych, od pierwszych dni czułem się zawsze traktowany podmiotowo. W ciągu przeszło pięciu lat mojej nauki przy Morskiej 77, dynamicznie zmieniała się Polska oraz nasz region – Kaszuby. Życie pisze czasem niesłychane scenariusze. Pamiętam w 1995 roku przygotowywaliśmy dla gdyńskiego oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego wiele potraw na słynne "Dni śledzia". Prezesem oddziału był wówczas śp. Paweł Śleziński – wielki społecznik z sercem na dłoni, stoczniowiec – dawny szef wydziału K-2 Stoczni Gdynia. Po wielu latach zaprzyjaźniliśmy się, a później zostałem kolejnym jego następcą w gdyńskim parcie, co potwierdza tezę, że życie pisze najciekawsze scenariusze.
    Pisząc o swej Szkole, na wstępie chciałbym wspomnieć o moich nauczycielach – było wielu, których zapamiętam do końca swych dni. Szczególnie mam na myśli tych, którzy przekazywali nam ważne wartości. I nie chodzi tutaj tylko o wiedzę książkową, bo ta jest najprostsza do zgłębienia. Nie sposób wszystkich wymienić, a nie chciałbym kogoś pominąć... Sięgając wspomnieniami, dziś oceniając to jako dorosły człowiek, widzę że wielu z dawnych pedagogów uczyło nas życia w otaczającym świecie i rozumienia innych ludzi. Zresztą ta Szkoła, ze względu na swoją specyfikę zawodu, była zawsze otwarta na różnego typu kontakty, wymiany i projekty. W dużym uproszczeniu można stwierdzić, że to Miejsce było zawsze otwarte na drugiego człowieka. To wszystko sprawiało, że można było poznawać dynamicznie zmieniający się świat i odnajdywać się w tym, jako młody człowiek. Bywając wiele razy w ZSHG, czuję zawsze dużą wdzięczność dla swych Nauczycieli. I myślę, że jako absolwent jestem wiele winien temu miejscu, dlatego od kilku lat staram się choć trochę – w miarę swych możliwości – współpracować z dawną Szkołą. Wśród moich dawnych Nauczycieli wielu już nie ma, ale Ci którzy pozostali są dla mnie swoistym pomostem łączącym z dawnymi czasami. Jest Pani Bogumiła Flisykowska, która uczyła mnie chemii, niezbędnej w wielu dziedzinach na moich późniejszych studiach, a dziś będąca u sterów tej Szkoły jako jej dyrektor.
    Jest też biblioteka (co prawda przeniesiona na inne piętro), w której w pierwszych latach swojej bytności w tym miejscu, wyczytałem chyba większość pozycji odnoszących się do tematów kaszubsko-pomorskich.
    Myśląc dziś o "gastronomiku" z pewnością mogę powiedzieć, że szczęściem było dla mnie to, że kiedyś wybrałem tę Szkołę. Zresztą był to pewien rodzaj tradycji rodzinnej – jej absolwentem był także mój ojciec.
    Moje życie ułożyło się w taki sposób, że nie pracowałem w swym zawodzie, ale wiedza zdobyta w tym miejscu wielokrotnie okazała się pomocna w różnych dziedzinach mojego życia.
    Pisząc o swych czasach w ZSHG muszę także wspomnieć o moich Koleżankach i Kolegach. Nawiązałem wiele wspaniałych kontaktów. Z częścią z nich trafiłem później na studia do Szczecina, część znalazła się na innych uczelniach, co było potwierdzeniem, że poziom nauczania w tym miejscu był od lat na bardzo dobrym poziomie. Jednym nad czym ubolewam, że sporo z Nich mieszka od lat poza granicami naszego kraju, przez co wspólne kontakty osłabły, ale takie były losy naszego pokolenia. Zresztą nie tylko naszego...
    Nie chcę, aby ten tekst zabrzmiał jak podróż sentymentalna, bo w moim wieku jeszcze na nią chyba za wcześnie. Kontakty z moją Szkołą traktuję w dalszym ciągu jako otwartą księgę i mam nadzieję, że będę miał okazję napisania wielu, kolejnych i ciekawych stron.

    Andrzej Busler

    Dane kontaktowe

    Zespół Szkół
    Hotelarsko-Gastronomicznych
    w Gdyni

    ul. Morska 77

    81-222 Gdynia

    tel.: (58) 620 12 89

    tel.: (58) 620 52 07

    mail: sekretariat@zshg.pl

    sekretariat@zshg.edu.gdynia.pl

    Mapa