XXIX Olimpiada Wiedzy o Żywieniu
W dniach 20-22 marca 2025 roku w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni odbył się finał XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Tegoroczna edycja skupiła się na wyjątkowo ważnym temacie: „Żywności wspierającej odporność”, a wydarzenie zgromadziło najlepszych młodych uczniów z całej Polski.
Olimpiada Wiedzy o Żywieniu to prestiżowe wydarzenie, którego celem jest rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadpodstawowych w zakresie prawidłowego żywienia, wartości odżywczej żywności oraz jej roli w profilaktyce chorób dietozależnych. Uczestnicy zdobywają także praktyczne umiejętności z dziedziny gastronomii i obsługi konsumenta.
Tegoroczna edycja zgromadziła ponad 5000 uczniów z techników i liceów w całej Polsce. Po eliminacjach szkolnych i okręgowych do etapu centralnego zakwalifikowało się 58 najlepszych uczestników. To właśnie oni zmierzyli się w wielkim finale, który odbył się w Gdyni w ZSHG.
Finał: wiedza, praktyka i emocje
Ostatni etap Olimpiady składał się z trzech części. 21 marca uczestnicy przystąpili do testu, który pozwolił wyłonić 30 najlepszych uczniów. Następnie odbyła się część praktyczna, podczas której uczestnicy musieli wykazać się umiejętnościami kulinarnymi oraz z zakresu obsługi konsumenta. Do etapu finałowego awansowało 6 najlepszych uczniów.
22 marca odbył się decydujący quiz, który wyłonił zwycięzców:
- Amelia Pysklak – Technikum nr 4 w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi
- Alicja Żurkowska – II Liceum Ogólnokształcące im. Hugona Kołłątaja w Wałbrzychu
- Maja Możdżen – II Liceum Ogólnokształcące im. Hugona Kołłątaja w Wałbrzychu
- Milena Wacławczyk – Publiczne Liceum Ogólnokształcące nr II z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Marii Konopnickiej w Opolu
- Piotr Reimann – Uniwersyteckie I Liceum Ogólnokształcące im. Juliusza Słowackiego w Chorzowie
- Milena Krasowska – Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie w Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie
Organizacja i patronat
Za organizację wydarzenia odpowiadali: Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie oraz jako współorganizator Zespół Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni.
Głównymi sponsorami byli: Ministerstwo Edukacji Narodowej i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego, Miasto Szczecin, Prezydent Miasta Gdynia, Kuratorium Oświaty w Szczecinie, Krajowy Ośrodek Wspierania Rolnictwa, Kuratorium Oświaty w Gdańsku, Uniwersytet Morski w Gdyni, Pomorski Uniwersytet Medyczny, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Muzeum Emigracji w Gdyni, Zrzeszenie Kaszubsko Pomorskie odział Gdynia, Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych w Gdyni, Focus hotel, Moxy Hotels, Grand Focus Hotel, Antares Hotel, Ibis styles Hotels, Nowotel Szczecin Centrum, Diety od Brokuł.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli: Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz, Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk, Prezydent Miasta Gdyni, Prezydent Miasta Szczecin oraz Zachodniopomorski Kurator Oświaty i Pomorski Kurator Oświaty, Pomorze Zachodnie, Rektor Uniwersytetu Morskiego w Gdyni.
Podziękowania i gratulacje
Tegoroczni współorganizatorzy finału XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu - Zespół Szkół Hotelarsko Gastronomicznych w Gdyni - z całą dyrekcją i społecznością szkolną serdecznie dziękują wszystkim uczestnikom, opiekunom oraz sponsorom za wsparcie tego wyjątkowego wydarzenia. XXIX Olimpiada Wiedzy o Żywieniu to nie tylko rywalizacja, ale także świetna okazja do pogłębienia wiedzy, wymiany doświadczeń i nawiązania nowych znajomości.
Gratulujemy wszystkim finalistom i życzymy dalszych sukcesów w zgłębianiu tajników zdrowego żywienia!
Link fo zdjęć: https://drive.google.com/drive/folders/1G4XV1t5viF-1X0AOBo875DZioIVvl-CU?usp=sharing