Ułatwienia dostępu

    Współpraca z absolwentami ZSHG

    14 listopada 2023r rozpoczął się w naszej szkole cykl warsztatów gastronomicznych prowadzonych przez absolwentów ZSHG. Warsztaty skierowane są dla uczniów klas III Technikum Gastronomicznego oraz Szkoły Branżowej I Stopnia.

    Podczas warsztatów Pan Janusz Sychta (absolwent Technikum Gastronomicznego) oraz Pan Piotr Sawczenko (absolwent Technikum Uzupełniającego) dzielili się swoją wiedzą i umiejętnościami w tworzeniu bardzo ciekawych i nietuzinkowych potraw z wykorzystaniem kasz i warzyw.  Pierwsze z wielu warsztatów spotkały się z dużym zainteresowaniem uczniów klasy III PBK. Dzięki tej niesamowitej współpracy absolwentów i obecnych uczniów naszej szkoły powstały wyśmienite wizualnie i smakowo potrawy. Głównym sponsorem tych i kolejnych warsztatów, które przed nami jest firma „Diety od Brokuła”. Serdecznie dziękujemy, nie możemy doczekać się kolejnych odsłon warsztatów gastronomicznych.

    b1.png  b2.png   b3.png  b4.png  b5.png

    21 listopada 2023r uczniowie II grupy z klasy III PBK uczestniczyli w warsztatach gastronomicznych sponsorowanych przez firmę „DIETY OD BROKUŁA”. Po raz drugi Pan Janusz Sychta i Pan Piotr Sawczenko przekazywali naszym uczniom swoją wiedzę i doświadczenie. Z ogromnym zaangażowanie naszych uczniów powstawały wyśmienite potrawy. Uczniowie mieli okazję poznać tajniki wykorzystania różnych surowców bardziej i mniej znanych. Współpraca uczniów z kucharzami zaowocowała w powstaniu wspaniały dań:

    1. RISSOTTO Z GLONAMI WAKAME/PSTRĄG SV PAPRYKOWO-LNIANY/ŻÓŁTKO PLASTYCZNE W PUDRZE Z ZIEMI JADALNEJ/ KIEŁKI GROSZKU
    2. KACZKA Z BULGUREM W PANKO/SOS Z GRYCZANYM MIODEM I KARMELIZOWANYM JABŁKIEM W RUMIE/MINI WARZYWKA/SIANKO Z BAKŁAŻANA I PORA/MINI GRUSZKA W WINIE/MIKRO KIEŁKI
    3. SMOCZE JAJO/SPAGHETTI Z CUKINI Z FETTUCINI KONJAC/EKSPANDOWANE PROSO/CHIPS ORKISZOWO-KOPERKOWY/BLACMAYO Z CZARNYM CZOSNKIEM/OLIWA SZCZYPIORKOWA/KIEŁKI SOCZEWICY/SZCZAWIK KRWISTY

    Bardzo dziękujemy za interesujące przeżycia smakowe i oczywiście czekamy na następne warsztaty.

    Dane kontaktowe

    Zespół Szkół
    Hotelarsko-Gastronomicznych
    w Gdyni

    ul. Morska 77

    81-222 Gdynia

    tel.: (58) 620 12 89

    tel.: (58) 620 52 07

    mail: sekretariat@zshg.pl

    sekretariat@zshg.edu.gdynia.pl

    Mapa