Ułatwienia dostępu

    Etap Centralny XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu zakończony


    XXIX Olimpiada Wiedzy o Żywieniu

    W dniach 20-22 marca 2025 roku w Zespole Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni odbył się finał XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu. Tegoroczna edycja skupiła się na wyjątkowo ważnym temacie:  „Żywności wspierającej odporność”, a wydarzenie zgromadziło najlepszych młodych uczniów z całej Polski.

    Olimpiada Wiedzy o Żywieniu to prestiżowe wydarzenie, którego celem jest rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadpodstawowych w zakresie prawidłowego żywienia, wartości odżywczej żywności oraz jej roli w profilaktyce chorób dietozależnych. Uczestnicy zdobywają także praktyczne umiejętności z dziedziny gastronomii i obsługi konsumenta.

    Tegoroczna edycja zgromadziła ponad 5000 uczniów z techników i liceów w całej Polsce. Po eliminacjach szkolnych i okręgowych do etapu centralnego zakwalifikowało się 58 najlepszych uczestników. To właśnie oni zmierzyli się w wielkim finale, który odbył się w Gdyni w ZSHG.

    Finał: wiedza, praktyka i emocje

    Ostatni etap Olimpiady składał się z trzech części. 21 marca uczestnicy przystąpili do testu, który pozwolił wyłonić 30 najlepszych uczniów. Następnie odbyła się część praktyczna, podczas której uczestnicy musieli wykazać się umiejętnościami kulinarnymi oraz z zakresu obsługi konsumenta. Do etapu finałowego awansowało 6 najlepszych uczniów.

    22 marca odbył się decydujący quiz, który wyłonił zwycięzców:

    1. Amelia Pysklak – Technikum nr 4 w Zespole Szkół Gastronomicznych w Łodzi
    2. Alicja Żurkowska – II Liceum Ogólnokształcące im. Hugona Kołłątaja w Wałbrzychu
    3. Maja Możdżen – II Liceum Ogólnokształcące im. Hugona Kołłątaja w Wałbrzychu
    4. Milena Wacławczyk – Publiczne Liceum Ogólnokształcące nr II z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Marii Konopnickiej w Opolu
    5. Piotr Reimann – Uniwersyteckie I Liceum Ogólnokształcące im. Juliusza Słowackiego w Chorzowie
    6. Milena Krasowska – Technikum Gastronomiczno – Hotelarskie w Zespole Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie

    Organizacja i patronat

    Za organizację wydarzenia odpowiadali: Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie, Zespół Szkół nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie oraz jako współorganizator Zespół Szkół Hotelarsko - Gastronomicznych w Gdyni.

    Głównymi sponsorami byli: Ministerstwo Edukacji Narodowej i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego, Miasto Szczecin, Prezydent Miasta Gdynia, Kuratorium Oświaty w Szczecinie, Krajowy Ośrodek Wspierania Rolnictwa, Kuratorium Oświaty w Gdańsku, Uniwersytet Morski w Gdyni, Pomorski Uniwersytet Medyczny, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Muzeum Emigracji w Gdyni, Zrzeszenie Kaszubsko Pomorskie odział Gdynia, Zespół Szkół Nr 6 im. Mikołaja Reja w Szczecinie, Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych  w Gdyni, Focus hotel, Moxy Hotels, Grand Focus Hotel, Antares Hotel, Ibis styles Hotels, Nowotel Szczecin Centrum, Diety od Brokuł.

    Patronat honorowy nad wydarzeniem objęli: Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego Olgierd Geblewicz, Marszałek Województwa Pomorskiego Mieczysław Struk, Prezydent Miasta Gdyni, Prezydent Miasta Szczecin oraz Zachodniopomorski Kurator Oświaty i Pomorski Kurator Oświaty, Pomorze Zachodnie, Rektor Uniwersytetu Morskiego w Gdyni.

    Podziękowania i gratulacje

    Tegoroczni współorganizatorzy finału XXIX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu - Zespół Szkół Hotelarsko Gastronomicznych w Gdyni - z całą dyrekcją i społecznością szkolną serdecznie dziękują wszystkim uczestnikom, opiekunom oraz sponsorom za wsparcie tego wyjątkowego wydarzenia. XXIX Olimpiada Wiedzy o Żywieniu to nie tylko rywalizacja, ale także świetna okazja do pogłębienia wiedzy, wymiany doświadczeń i nawiązania nowych znajomości.

    Gratulujemy wszystkim finalistom i życzymy dalszych sukcesów w zgłębianiu tajników zdrowego żywienia!

    Działo  się....

    Finał

    Zdjęcie zbiorowe

    Link fo zdjęć:  https://drive.google.com/drive/folders/1G4XV1t5viF-1X0AOBo875DZioIVvl-CU?usp=sharing

    Hotelowe Zawody - Podaj Dalej - II miejsce ZSHG

     

    Hotelowe Zawody – Podaj Dalej to ogólnopolski konkurs dla uczniów szkół średnich z klas hotelarskich. Konkurs podzielony był na dwa etapy i trwał od listopada 2024 roku do marca 2025 roku. Projekt przygotowany przez uczniowe Technikum Hotelarskiego w Gdyni jako jedenz sześciu zakwalifikowal sie do ścisłego finału, który odbył  się 6 marca w Primavera Jastrzębia Góra.

    Team z naszej szkoły, w skladzie:

    Kornelia Bernatowicz z klasy 4 PTH

    Aleksandra Chojnacka z klasy 4 PTH

    Marta Galica z klasy 3 PTHb

    Nicolas Ostatek z klasy 2 THb

    przygotował niezwykle interesującą ofertę hotelową dla seniorów, którą musiał następnie zprezentować przed jury. Nasi uzdolnieni młodzi hotelare zdobyli II miejsce w tym ogólnoloskim konkursie. Serdecznie im gratulujemy!

    Opiekunem gdyńskiego teamu była Katarzyna Thiel-Winkler, dla której ogromnym wsparciem i pomocą była Pani Joanna Dziedzic i Pani Arianna Uchman.

    prim.jpg

    Zawodowcy - zapraszamy na film

    Z dumą prezentujemy film nagrany przez TVP 3 Gdańsk, który został stworzony do programu „Zawodowcy” i ukazuje pasję, zaangażowanie oraz umiejętności naszych uczniów, którzy przygotowują się do kariery zawodowej.

    To wyjątkowa okazja, by zobaczyć, jak kształcimy przyszłych profesjonalistów w różnych dziedzinach. Zachęcamy do obejrzenia materiału i odkrycia, dlaczego ZSHG to szkoła, która inspiruje do sukcesów!

    Zapraszamy na film:    https://gdansk.tvp.pl/83788537/odc-02122024

     

     

    Moja Szkoła. Jest takie miejsce - wspomnienia Absolwenta

    Od kilku lat systematycznie powracam do mojej dawnej szkoły średniej – Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Mimo, że słynny "gastronomik", ukończyłem już przeszło dwadzieścia lat temu, lubię tu powracać. W ostatnich latach w innych rolach – urzędnika, regionalisty i przedsiębiorcy, ale przede wszystkim – jako absolwent tej wspaniałej, gdyńskiej Szkoły. Gdy rozpocząłem w tym miejscu naukę w 1992 roku w dość ciekawym czasie, trudnych przemian ustrojowych, od pierwszych dni czułem się zawsze traktowany podmiotowo. W ciągu przeszło pięciu lat mojej nauki przy Morskiej 77, dynamicznie zmieniała się Polska oraz nasz region – Kaszuby. Życie pisze czasem niesłychane scenariusze. Pamiętam w 1995 roku przygotowywaliśmy dla gdyńskiego oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego wiele potraw na słynne "Dni śledzia". Prezesem oddziału był wówczas śp. Paweł Śleziński – wielki społecznik z sercem na dłoni, stoczniowiec – dawny szef wydziału K-2 Stoczni Gdynia. Po wielu latach zaprzyjaźniliśmy się, a później zostałem kolejnym jego następcą w gdyńskim parcie, co potwierdza tezę, że życie pisze najciekawsze scenariusze.
    Pisząc o swej Szkole, na wstępie chciałbym wspomnieć o moich nauczycielach – było wielu, których zapamiętam do końca swych dni. Szczególnie mam na myśli tych, którzy przekazywali nam ważne wartości. I nie chodzi tutaj tylko o wiedzę książkową, bo ta jest najprostsza do zgłębienia. Nie sposób wszystkich wymienić, a nie chciałbym kogoś pominąć... Sięgając wspomnieniami, dziś oceniając to jako dorosły człowiek, widzę że wielu z dawnych pedagogów uczyło nas życia w otaczającym świecie i rozumienia innych ludzi. Zresztą ta Szkoła, ze względu na swoją specyfikę zawodu, była zawsze otwarta na różnego typu kontakty, wymiany i projekty. W dużym uproszczeniu można stwierdzić, że to Miejsce było zawsze otwarte na drugiego człowieka. To wszystko sprawiało, że można było poznawać dynamicznie zmieniający się świat i odnajdywać się w tym, jako młody człowiek. Bywając wiele razy w ZSHG, czuję zawsze dużą wdzięczność dla swych Nauczycieli. I myślę, że jako absolwent jestem wiele winien temu miejscu, dlatego od kilku lat staram się choć trochę – w miarę swych możliwości – współpracować z dawną Szkołą. Wśród moich dawnych Nauczycieli wielu już nie ma, ale Ci którzy pozostali są dla mnie swoistym pomostem łączącym z dawnymi czasami. Jest Pani Bogumiła Flisykowska, która uczyła mnie chemii, niezbędnej w wielu dziedzinach na moich późniejszych studiach, a dziś będąca u sterów tej Szkoły jako jej dyrektor.
    Jest też biblioteka (co prawda przeniesiona na inne piętro), w której w pierwszych latach swojej bytności w tym miejscu, wyczytałem chyba większość pozycji odnoszących się do tematów kaszubsko-pomorskich.
    Myśląc dziś o "gastronomiku" z pewnością mogę powiedzieć, że szczęściem było dla mnie to, że kiedyś wybrałem tę Szkołę. Zresztą był to pewien rodzaj tradycji rodzinnej – jej absolwentem był także mój ojciec.
    Moje życie ułożyło się w taki sposób, że nie pracowałem w swym zawodzie, ale wiedza zdobyta w tym miejscu wielokrotnie okazała się pomocna w różnych dziedzinach mojego życia.
    Pisząc o swych czasach w ZSHG muszę także wspomnieć o moich Koleżankach i Kolegach. Nawiązałem wiele wspaniałych kontaktów. Z częścią z nich trafiłem później na studia do Szczecina, część znalazła się na innych uczelniach, co było potwierdzeniem, że poziom nauczania w tym miejscu był od lat na bardzo dobrym poziomie. Jednym nad czym ubolewam, że sporo z Nich mieszka od lat poza granicami naszego kraju, przez co wspólne kontakty osłabły, ale takie były losy naszego pokolenia. Zresztą nie tylko naszego...
    Nie chcę, aby ten tekst zabrzmiał jak podróż sentymentalna, bo w moim wieku jeszcze na nią chyba za wcześnie. Kontakty z moją Szkołą traktuję w dalszym ciągu jako otwartą księgę i mam nadzieję, że będę miał okazję napisania wielu, kolejnych i ciekawych stron.

    Andrzej Busler

    Erasmus+ Mobilność uczniów i kadry w ramach sektora Kształcenie i Szkolenia Zawodowe.

     

     Erasmus

    Wyniki rekruracji

    W procesie rekrutacji złożono 78 wniosków spełniających wymogi.

    Lista uczniów zakwalifikowanych do mobilności osób uczących się  w ramach kształcenia i szkolenia zawodowego KA122.

    PIERWSZA MOBILNOŚĆ – CZERWIEC 2025 R.

    L.P.

    IMIE I NAZWISKO

    KLASA

    PROFIL

    1.

    Zuzanna Emilia Turzyńska

    3 ptha

    TECHNIK HOTELARSTWA

    2.

    Olivia Pola Pachowicz

    3 ptha

    3.

    Nicolas Ostatek  

    2 thb

    TECHNIK HOTELARSTWA

    4.

    Natasza Lendasz

    2 thb

    5.

    Maja Emilia Głogowska

    3 ptot

    TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI

    6.

    Łukasz Leszek Borek

    2 tota

    7.

    Kacper Hubert Kwiatkowski 

    2 tota

    8.

    Zuzanna kołodziejska 

    3 ptot

    9.

    Alicja Błaszczykowska

    2 tga

    Technik żywienia
    i usług gastronomicznych

    10.

    Julia Dorota Gliszczyńska

    2 tgc

    11.

    Julian Józef Chomik 

    2 tgc

    12.

    Sofia Mashkarova 

    2 tgc

     

    DRUGA MOBILNOŚĆ – PAŹDZIERNIK 2025 R.

    L.P.

    IMIE I NAZWISKO

    KLASA

    PROFIL

    1.

    Mateusz Michalczak

    3pthb

    TECHNIK HOTELARSTWA

    2.

    Daniel Marcin Kwiek

    2 thb

    3.

    Kornelia Bernatowicz 

    4 pth

    4.

    Zuzanna Ziółkowska 

    4 pth

    5.

    Maria Magdalena Sypniewska

    4 ptot

    TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI

    6.

    Laura Guździoł

    2ptota

    7.

    Julia Suzga 

    2 tota

    8.

    Hubert Stanisław Fitas 

    2 tota

    9.

    Jakub Bogdan Reszczyński

    3 ptgc

    Technik żywienia
    i usług gastronomicznych

    10.

    Aleksandra Karp

    4ptgb

    11.

    Łucja Agnieszka Łysoń 

    3 ptgc

    12.

    Sławomir Kuchta

    3ptga

     

     

    Weź udział w projekcie Erasmus+: Kształcenie i szkolenie zawodowe, Akcja 1: Mobilność Edukacyjna.

    Zapraszamy uczniów klas II, III i IV technikum do udziału w 10-dniowym stażu zawodowym na Sycylii we Włoszech. Planowane są dwie mobilności: pierwsza w czerwcu, druga  w październiku 2025 roku.

    Aby wziąć udział w rekrutacji do projektu należy pobrać i wydrukować Formularz rekrutacyjny z linku poniżej lub pobrać wniosek papierowy w Sekretaracie szkoły. Nastepnie wypełniony Formularz należy złożyć osobiście w Sekretariacie najpóźniej do 10 października 2024 roku.

    Opiekunowie projektu zaplanowali spotkanie informacyjne dla wszystkich zainteresowanych uczniów, uprawnionych do udziału w projekcie. Spotkanie to odbędzie się 25 września 2024 roku, o godzinie 11.15 w sali 032.

    Opiekunowie projektu: Agnieszka Dutkiewicz, Magdalena Buczma - Pawelec, Katarzyna Thiel-Winkler.

     Regulamin rekrutacji

     Zapraszamy do śledzenia wydarzeń na FB https://www.facebook.com/profile.php?id=61565705774955

     Ochrona danych osobowych w programach Erasmus

    Z przyjemnością informujemy, że  złożony przez ZSHG wniosek w programie Erasmus+  Mobilność uczniów i kadry w ramach sektora Kształcenie i Szkolenia Zawodowe. został zatwierdzony przez Nardową Agencję. We wrześniu 2024 r. rozpocznie się rekrutacja uczniów na staże zawodowe, które realizowane będą w dwóch grupach u pracodawców na Sycylii. Szvzegółowych informacji udziela koordynator projektu - Pani Agnieszka Dutkiewicz. Autorami projektu są: Magdalena BUczma - Pawelec, Agnieszka Dutkiewicz, Katarxyna Thiel-Winkler

    ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU

    Dane kontaktowe

    Zespół Szkół
    Hotelarsko-Gastronomicznych
    w Gdyni

    ul. Morska 77

    81-222 Gdynia

    tel.: (58) 620 12 89

    tel.: (58) 620 52 07

    mail: sekretariat@zshg.pl

    sekretariat@zshg.edu.gdynia.pl

    Mapa