TECHNIKUM GASTRONOMICZNE - 5 letnie
Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych
wyodrębnione kwalifikacje:
K.1 Przygotowanie i wydawanie dań.
K.2 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Technik żywienia i usług gastronomicznych stworzony jest dla ludzi lubiących przygodę ze sztuką kulinarną, myślących o zdrowym odżywianiu i przedsiębiorczych. Kandydaci powinni legitymować się dobrym stanem zdrowia, umiejętnością pracy w zespole oraz dobrym wyczuciem smaku i estetyki. Mile widziana jest również bogata wyobraźnia i pomysłowość . W dzisiejszym czasach praca kucharza nie polega już tylko na gotowaniu, ale na eksperymentowaniu, łączeniu ze sobą różnych smaków i nadawaniu nowej wizji klasycznym przepisom.
Zawód ten kształtuje umiejętności związane z:
- planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu otwartego i zamkniętego,
- sporządzaniem potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i estetycznym ich podaniem,
- prawidłową obsługą konsumenta,
- stosowaniem nowoczesnych metod zarządzania i finansowania działalności gastronomicznej,
- fachową i kompleksowa obsługą zleceniodawcy, organizowaniem przyjęć, projektowaniem i aranżowaniem wnętrza sal konsumenckich..
Zdobycie tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych umożliwia wykonywanie pracy kucharza, dietetyka,technologa żywienia w zakładach gastronomicznych. Umożliwia również pracę na stanowiskach kierowniczych w gastronomii i hotelach oraz promach.
Szkoła dysponuje bardzo dobrze wyposażonymi pracowniami technologicznymi i warsztatami szkolnymi oraz zapewnia odbywanie praktyk zawodowych w najlepszych hotelach Trójmiasta, m.in
- Soffitel Grand w Sopocie
- Rezydent w Sopocie
- Sheraton Sopot Hotel
- Hotel Haffner w Sopocie
- Mercure Gdynia Centrum w Gdyni
- Hotel Różany Gaj w Gdyni
- Hotel Kuracyjny w Gdyni
- Hotel Quadrille Relais & Châteaux w Gdyni
- Hotel Courtyard Gdynia Waterfront
- Hotel Antares w Gdyni
Szkoła zapewnia profesjonalną kadrę dydaktyczno-wychowawczą oraz profesjonalnie wyposażone pracownie zawodowe i językowe.
Na terenie szkoły funkcjonuje sala restauracyjna oraz kawiarenka oferujące smaczne zestawy obiadowe, wyroby garmażeryjne i cukiernicze przygotowane przez uczniów szkoły.
Zapewniamy:
- miłą atmosferę,
- szansę zdobycia atrakcyjnego zawodu
- bezpieczeństwo.
Przyjdź do nas, nie pożałujesz. Do zobaczenia.
SZKOŁA BRANŻOWA i STOPNIA NR 5
zawód: kucharz
wyodrębniona kwalifikacja:
K.1 Przygotowanie i wydawanie dań
Kandydaci powinni legitymować się dobrym stanem zdrowia, umiejętnością pracy w zespole oraz dobrym wyczuciem smaku i estetyki. W dzisiejszym czasach praca kucharza nie polega już tylko nagotowaniu, ale na eksperymentowaniu, łączeniu ze sobą smaków i nadawaniu nowych wymiarów klasycznym przepisom. Dla tego u kandydata cenione są bogata wyobraźnia i pomysłowość, które umożliwiają wymyślanie i tworzenie nowych potraw, ich modyfikowanie, jak również nowatorskie dekorowanie.
Zajęcia praktyczne odbywają się w nowoczesnych, dobrze wyposażonym warsztacie szkolnym oraz u potencjalnych pracodawców (zakłady gastronomiczne i hotele). Szkoła posiada również bardzo dobrze wyposażone pracownie technologiczne.
Miejscami pracy dla kucharza mogą być: restauracje, hotele, publiczne miejsca żywienia,stołówki, ośrodki wypoczynkowe. Można także zająć się działalnością cateringowąi obsługiwać prywatne imprezy.
Szkoła zapewnia profesjonalną kadrę dydaktyczno-wychowawczą oraz profesjonalnie wyposażone pracownie zawodowe i językowe.
Na terenie szkoły funkcjonuje sala restauracyjna oraz kawiarenka oferujące smaczne zestawy obiadowe, wyroby garmażeryjne i cukiernicze przygotowane przez uczniów szkoły.
Zapewniamy:
- miłą atmosferę,
- atrakcyjny zawód,
- bezpieczeństwo.
Przyjdź do nas, nie pożałujesz. Do zobaczenia.
TECHNIKUM HOTELARSKIE - 5 letnie
Zawód: technik hotelarstwa
wyodrębnione kwalifikacje
K.1 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.
K.2 Realizacja usług w recepcji.
Technik hotelarstwa - daje możliwość pracy na wszystkich stanowiskach łącznie ze stanowiskami kierowniczymi w hotelach, pensjonatach, ośrodkach wczasowych, bazach promowych, lotnictwie
Kandydaci powinni legitymować się bardzo dobrymi wynikami w nauce, dobrym stanem zdrowia oraz zdolnościami do nawiązywania kontaktów z ludźmi.
Zawód: technik organizacji turystyki
wyodrębnione kwalifikacje:
K.1 Przygotowanie imprez i usług turystycznych.
K.2 Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych.
Technik organizacji turystyki to zawód, który nauczy Cię prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług turystycznych; przygotuje Cię do pracy w biurach podróży, agencjach turystycznych, ośrodkach informacji turystycznej, organach administracji samorządowej, organizacjach branżowych,stowarzyszeniach, obiektach noclegowych, na bazach promowych i lotniczych. Szkoła zapewni Ci praktyki zawodowe oraz zajęcia praktyczne w najlepszych hotelach i biurach podróży Trójmiasta oraz na promach Unity Line.
Szkoła zapewnia praktyki zawodowe w najlepszych hotelach Trójmiasta, m.in.:
- Soffitel Grand w Sopocie
- Rezydent w Sopocie
- Sheraton Sopot Hotel
- Hotel Haffner w Sopocie
- Mercure Gdynia Centrum w Gdyni
- Hotel Różany Gaj w Gdyni
- Hotel Kuracyjny w Gdyni
- Hotel Quadrille Relais & Châteaux w Gdyni
- Hotel Courtyard Gdynia Waterfront
- Hotel Antares w Gdyni
Uczniowie naszej szkoły mają możliwość odbycia stażu w hotelu oraz zdobycia różnorodnych uprawnień zawodowych.
Szkoła zapewnia profesjonalną kadrę dydaktyczno-wychowawczą oraz profesjonalnie wyposażone pracownie zawodowe i językowe.
Na terenie szkoły funkcjonuje sala restauracyjna oraz kawiarenka oferujące smaczne zestawy obiadowe, wyroby garmażeryjne i cukiernicze przygotowane przez uczniów szkoły.
Zapewniamy:
- miłą atmosferę,
- szansę zdobycia atrakcyjnego zawodu,
- bezpieczeństwo.