Ułatwienia dostępu

    Rekrutacja

     

    REGULAMIN REKRUTACJI

    Załącznik 1

    Załącznik 2

    Regulamin rekrutacji

     


     

    LOGOWANIE DO SYSTEMU

    https://nabor-pomorze.edu.com.pl/kandydat/app/index.html

     


     

    STRÓJ SZKOLNY

    FORMULARZ ZAMÓWIENIA WRAZ Z CENNIKIEM

    Nr tel. do zakładu krawieckiego: 577 13 14 10

     

    STRÓJ SZKOLNY:

    1. Marynarka granatowa z emblematem szkoły - wymagana w klasach TH i TOT

    2. Spodnie Poly/visco Teflon lub spódniczka kolor czarny - można zakupić w innym sklepie

    3. Koszula galowa dziewczęca lub chłopięca kolor biały długi rękaw - można zakupić w innym sklepie

    4. Koszulka Polo z krótkim rękawem z tarczą kolor SKY lub NAVY - wymagana w klasach TH, TOT, TG, BK jako letni strój codzienny

    5 Bluza sportowa z kapturem i logo szkoły (bordowa lub granatowa) - wymagana w klasach TH, TOT, TG i BK jako zimowy strój codzienny

    6. Krawat dla chłopców lub fular dla dziewcząt - wy,magane w klasach TH i TOT

    UNIFORM KUCHARSKI:

    1. Bluza kucharska biała z emblematem szkoły - wymagane w klasach TH, TG i Bk

    2. Spodnie kucharskie białe - wymagane w klasach TG i Bk

    3. Fartuch biały z emblematem szkoły - wymagane w klasach TH, TG i Bk

    4. Zapaska granatowa z emblematem szkoły - wymagane w klasach TH, TG i Bk

    5. Czapka kucharska - wymagana w klasach TH, TG i Bk

    6. Obuwie - można zakupić w innym sklepie

    STRÓJ KELNERSKI:

    1. Kamizelka czarna - wymagana w klasach TG i Bk

    2. Muszka kelnerska czarna - wymagana w klasach TG i Bk

     


     

    BADANIA LEKARSKIE

    ORGANIZACJA BADAŃ PROFILAKTYCZNYCH KANDYDATÓW NA UCZNIÓW ORAZ
    UCZNIÓW ZESPOŁU SZKÓŁ HOTELARSKO – GASTRONOMICZNYCH W GDYNI

    UWAGA!!!

    Badania lekarskie są obowiązkowe oraz są warunkiem podjęcia nauki w ZSHG!

     

    Kandydaci do szkół ZSHG zgłaszają się do placówki EUROMEDICUS Sp.z o.o., Rondo Czechosłowacka 3, 81-336 Gdynia w towarzystwie opiekuna prawnego ze skierowaniem, kartą zdrowia ucznia wraz z bilansem ucznia kończącego szkołę podstawową (jeżeli bilans został wykonany na koniec nauki w szkole podstawowej) oraz poniższymi wynikami badań, w terminie ustalonym na podstawie telefonicznej rejestracji: 58 660 81 97; 58 660 81 60; 58 660 81 61; 58 660 81 62.

    Uczeń na badania zgłasza się chwilę przed wyznaczoną godziną (czas na wypełnienie zgód) z rodzicem lub przedstawicielem ustawowym wraz z dokumentem ze zdjęciem (dotyczy zarówno ucznia jak i rodzica).. Jeżeli dziecko posiada orzeczenie (niepełnosprawność, potrzeby dostosowania, choroby przewlekłe) dostarczenie dokumentacji odnośnie przebytego leczenia.

     

    1) technik żywienia i usług gastronomicznych

    a) badanie na nosicielstwo –badanie wykonywane w SANEPID, (bezpłatne na podstawie skierowania ze Szkoły), - pojemniki do próbek należy odebrać wcześniej w Sanepidzie!

    b) orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych (na podstawie wyniku badania na nosicielstwo) -koszt samodzielny ucznia 65,00 zł,

    c) orzeczenie lekarskie o przydatności do zawodu - bezpłatnie w ramach umowy ze szkołą.

    2) technik hotelarstwa

    a) badanie na nosicielstwo –badanie wykonywane w SANEPID, (bezpłatne na podstawie skierowania ze Szkoły), - pojemniki do próbek należy wcześniej pobrać w Sanepidzie!

    b) orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych (na podstawie wyniku badania na nosicielstwo) -koszt samodzielny ucznia 65,00 zł,

    c)orzeczenie lekarskie o przydatności do zawodu - bezpłatnie w ramach umowy ze szkołą,

    3)technik organizacji turystyki

    a) badanie na nosicielstwo –badanie wykonywane w SANEPID, (bezpłatne na podstawie skierowania ze Szkoły), - pojemniki do próbek należy pobrać wcześniej w Sanepidzie!

    b) orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych (na podstawie wyniku badania na nosicielstwo) -koszt samodzielny ucznia 65,00 zł,

    c)orzeczenie lekarskie o przydatności do zawodu - bezpłatnie w ramach umowy ze szkołą,

    4) kucharz (Szkoła Branżowa 1 Stopnia)

    a) badanie na nosicielstwo –badanie wykonywane w SANEPID, (bezpłatne na podstawie skierowania ze Szkoły), - pojemniki do próbek należy pobrać wcześniej w Sanepidzie!

    b) orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych (na podstawie wyniku badania na nosicielstwo) -koszt samodzielny ucznia 65,00 zł,

    c)orzeczenie lekarskie o przydatności do zawodu - bezpłatnie w ramach umowy ze szkołą.

    Czynniki szkodliwe i uciążliwe

    występujące na stanowiskach pracy, na które narażeni są uczniowie odbywający praktyczną naukę zawodu w zawodzie –technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz.

    Czynniki fizyczne:

    • Powierzchnie, na których możliwy jest upadek pracownika -śliskie i mokre posadzki
    • Ostre narzędzia, ostrza
    • Wysoka temperatura – zagrożenie poparzeniem para, gorącymi cieczami, gorącą powierzchnia urządzeń grzejnych
    • Zagrożenie porażeniem prądem elektrycznym
    • Ruchome części maszyn i urządzeń
    • Zróżnicowane oświetlenie
    • Hałas
    • Mikroklimat- zróżnicowana wilgotność i temperatura.

    Czynniki psychofizyczne:

    • Obciążenia fizyczne rąk i nóg
    • Praca w pozycji stojącej przewagą statycznej
    • Obciążenie emocjonalne
    • Niedociążenie percepcyjne
    • Niewłaściwe relacje osobowe
    • Praca w godzinach nocnych.

    Czynniki biologiczne:

    • Mikroorganizmy i wytwarzane przez nie substancje, wśród których należy wymienić: pałeczki Salmonella i Shigella, niektóre szczepy pałeczki okrężnicy, laseczkę jadu kiełbasianego , gronkowiec złocisty
    • Makroorganizmy – owady i gryzonie

    Skutki oddziaływania powyższych czynników :

    - skaleczenia

    - oparzenia

    - stłuczenia

    - płaskostopie

    - żylaki podudzi

    - gościec

    - przepuklinę brzuszną

     

    INFORMACJE O SZKOLE - WERSJA ANGLOJĘZYCZNA 

    Our school’s name is ZespółSzkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni -Secondary Hotel and Catering Vocationalschool in Gdynia.

    Our students consist of graduates from primary and lower secondaryschools and the age range is 15-20.

    Students in our school are taught both core and vocational subjects.

    We train them in the following areas:

    • Specialistin tourist services
    • Specialistin hotel management
    • Specialistin nutrition and catering services(nutritionists, chefs, waiters)

    Our pedagogical innovation providestraining for :

    • Flightattendants
    • Tour guideswith destinations for France ,Italy and Spain
    • Nutrition(food science) branch
    • Confectionerybranch

    We are proud of our foreigncooperation and exchange programmes with France and Italy. For the past 25years we have succesfully carried out many student exchanges with France, theUK, Italy and organized various foreign trips to Berlin ,Malta, Sweden.

    The languages taught at our school include:English (major), French, German and Spanish. In the upcoming school year , to meetstudents’ needs we are planning to introduce Italian to the curriculum.

    The school is situated in the centre of Gdynia, close to the main railway station.Gdynia is a beautiful, vibrant city on the Baltic coast. Together with theneighbouring cities of Gdańsk and Sopot it forms an extensive urbanagglomeration called the Tricity. Gdańsk is a historic place with outstandingmonuments, Gdynia is a modern port town and Sopot
    an elegant seaside resort. All these places are well worth a visit.

    Pls find below the short movie about our region and school:

    you are interested in cooperating with our school pls contact us at the following:

    Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

    Dane kontaktowe

    Zespół Szkół
    Hotelarsko-Gastronomicznych
    w Gdyni

    ul. Morska 77

    81-222 Gdynia

    tel.: (58) 620 12 89

    tel.: (58) 620 52 07

    mail: sekretariat@zshg.pl

    sekretariat@zshg.edu.gdynia.pl

    Mapa