Ułatwienia dostępu

    Oferty edukacyjne

    TECHNIKUM GASTRONOMICZNE - 5 letnie


    Zawód: technik żywienia i usług gastronomicznych

    wyodrębnione kwalifikacje:

    K.1 Przygotowanie i wydawanie dań.

    K.2 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych


    Technik żywienia i usług gastronomicznych stworzony jest dla ludzi lubiących przygodę ze sztuką kulinarną, myślących o zdrowym odżywianiu i przedsiębiorczych. Kandydaci powinni legitymować się dobrym stanem zdrowia, umiejętnością pracy w zespole oraz dobrym wyczuciem smaku i estetyki. Mile widziana jest również bogata wyobraźnia i pomysłowość . W dzisiejszym czasach praca kucharza nie polega już tylko na gotowaniu, ale na eksperymentowaniu, łączeniu ze sobą różnych smaków i nadawaniu nowej wizji klasycznym przepisom.

    Zawód ten kształtuje umiejętności związane z:

    • planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego typu otwartego i zamkniętego,
    • sporządzaniem potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i estetycznym ich podaniem,
    • prawidłową obsługą konsumenta,
    • stosowaniem nowoczesnych metod zarządzania i finansowania działalności gastronomicznej,
    • fachową i kompleksowa obsługą zleceniodawcy, organizowaniem przyjęć, projektowaniem i aranżowaniem wnętrza sal konsumenckich..

    Zdobycie tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych umożliwia wykonywanie pracy kucharza, dietetyka,technologa żywienia w zakładach gastronomicznych. Umożliwia również pracę na stanowiskach kierowniczych w gastronomii i hotelach oraz promach.


    Szkoła dysponuje bardzo dobrze wyposażonymi pracowniami technologicznymi i warsztatami szkolnymi oraz zapewnia odbywanie praktyk zawodowych w najlepszych hotelach Trójmiasta, m.in

    • Soffitel Grand w Sopocie
    • Rezydent w Sopocie
    • Sheraton Sopot Hotel
    • Hotel Haffner w Sopocie
    • Mercure Gdynia Centrum w Gdyni
    • Hotel Różany Gaj w Gdyni
    • Hotel Kuracyjny w Gdyni
    • Hotel Quadrille Relais & Châteaux w Gdyni
    • Hotel Courtyard Gdynia Waterfront
    • Hotel Antares w Gdyni

    Szkoła zapewnia profesjonalną kadrę dydaktyczno-wychowawczą oraz profesjonalnie wyposażone pracownie zawodowe i językowe.
    Na terenie szkoły funkcjonuje sala restauracyjna oraz kawiarenka oferujące smaczne zestawy obiadowe, wyroby garmażeryjne i cukiernicze przygotowane przez uczniów szkoły.

    Zapewniamy:

    • miłą atmosferę,
    • szansę zdobycia atrakcyjnego zawodu
    • bezpieczeństwo.

    Przyjdź do nas, nie pożałujesz. Do zobaczenia.


     

    SZKOŁA BRANŻOWA i STOPNIA NR 5

    zawód: kucharz

    wyodrębniona kwalifikacja:

    K.1 Przygotowanie i wydawanie dań

    Kandydaci powinni legitymować się dobrym stanem zdrowia, umiejętnością pracy w zespole oraz dobrym wyczuciem smaku i estetyki. W dzisiejszym czasach praca kucharza nie polega już tylko nagotowaniu, ale na eksperymentowaniu, łączeniu ze sobą smaków i nadawaniu nowych wymiarów klasycznym przepisom. Dla tego u kandydata cenione są bogata wyobraźnia i pomysłowość, które umożliwiają wymyślanie i tworzenie nowych potraw, ich modyfikowanie, jak również nowatorskie dekorowanie.

    Zajęcia praktyczne odbywają się w nowoczesnych, dobrze wyposażonym warsztacie szkolnym oraz u potencjalnych pracodawców (zakłady gastronomiczne i hotele). Szkoła posiada również bardzo dobrze wyposażone pracownie technologiczne.

    Miejscami pracy dla kucharza mogą być: restauracje, hotele, publiczne miejsca żywienia,stołówki, ośrodki wypoczynkowe. Można także zająć się działalnością cateringowąi obsługiwać prywatne imprezy.


    Szkoła zapewnia profesjonalną kadrę dydaktyczno-wychowawczą oraz profesjonalnie wyposażone pracownie zawodowe i językowe.
    Na terenie szkoły funkcjonuje sala restauracyjna oraz kawiarenka oferujące smaczne zestawy obiadowe, wyroby garmażeryjne i cukiernicze przygotowane przez uczniów szkoły.

     

    Zapewniamy:

    • miłą atmosferę,
    • atrakcyjny zawód,
    • bezpieczeństwo.

    Przyjdź do nas, nie pożałujesz. Do zobaczenia.


     

    TECHNIKUM HOTELARSKIE - 5 letnie


    Zawód: technik hotelarstwa

    wyodrębnione kwalifikacje

    K.1 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie.

    K.2 Realizacja usług w recepcji.


    Technik hotelarstwa - daje możliwość pracy na wszystkich stanowiskach łącznie ze stanowiskami kierowniczymi w hotelach, pensjonatach, ośrodkach wczasowych, bazach promowych, lotnictwie
    Kandydaci powinni legitymować się bardzo dobrymi wynikami w nauce, dobrym stanem zdrowia oraz zdolnościami do nawiązywania kontaktów z ludźmi.

    Zawód: technik organizacji turystyki

    wyodrębnione kwalifikacje:

    K.1 Przygotowanie imprez i usług turystycznych.

    K.2 Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych.

    Technik organizacji turystyki to zawód, który nauczy Cię prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług turystycznych; przygotuje Cię do pracy w biurach podróży, agencjach turystycznych, ośrodkach informacji turystycznej, organach administracji samorządowej, organizacjach branżowych,stowarzyszeniach, obiektach noclegowych, na bazach promowych i lotniczych. Szkoła zapewni Ci praktyki zawodowe oraz zajęcia praktyczne w najlepszych hotelach i biurach podróży Trójmiasta oraz na promach Unity Line.


    Szkoła zapewnia praktyki zawodowe w najlepszych hotelach Trójmiasta, m.in.:

    • Soffitel Grand w Sopocie
    • Rezydent w Sopocie
    • Sheraton Sopot Hotel
    • Hotel Haffner w Sopocie
    • Mercure Gdynia Centrum w Gdyni
    • Hotel Różany Gaj w Gdyni
    • Hotel Kuracyjny w Gdyni
    • Hotel Quadrille Relais & Châteaux w Gdyni
    • Hotel Courtyard Gdynia Waterfront
    • Hotel Antares w Gdyni


    Uczniowie naszej szkoły mają możliwość odbycia stażu w hotelu oraz zdobycia różnorodnych uprawnień zawodowych.
    Szkoła zapewnia profesjonalną kadrę dydaktyczno-wychowawczą oraz profesjonalnie wyposażone pracownie zawodowe i językowe.
    Na terenie szkoły funkcjonuje sala restauracyjna oraz kawiarenka oferujące smaczne zestawy obiadowe, wyroby garmażeryjne i cukiernicze przygotowane przez uczniów szkoły.

    Zapewniamy:

    - miłą atmosferę,
    - szansę zdobycia atrakcyjnego zawodu,

    - bezpieczeństwo.

    Dane kontaktowe

    Zespół Szkół
    Hotelarsko-Gastronomicznych
    w Gdyni

    ul. Morska 77

    81-222 Gdynia

    tel.: (58) 620 12 89

    tel.: (58) 620 52 07

    mail: sekretariat@zshg.pl

    sekretariat@zshg.edu.gdynia.pl

    Mapa