„Wiosenne przebudzenie i letnie orzeźwienie”
serdecznie zapraszamy uczniów do udziału w konkursie gastronomicznym.
1. Konkurs odbędzie się w terminie
- 1 konkurs „Wiosenne przebudzenie i letnie orzeźwienie” – 27 maja 2024 r.
2. Główne cele cyklu konkursów to:
- promowanie i kształtowanie trwałych i zdrowych nawyków żywieniowych wśród uczniów,
- pobudzenie kreatywności i pomysłowości w samodzielnym przygotowywaniu posiłków wśród uczniów,
- podniesienie poziomu kształcenia i rozwijanie umiejętności zawodowych uczniów,
- umiejętne wykorzystanie i komponowanie posiłków z produktów sezonowych,
- doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów.
3. Warunki uczestnictwa
- Konkurs adresowany jest do uczniów kształcących się w zawodach gastronomicznych klas I-III Branżowej Szkoły I Stopnia oraz uczniów klas I- IV Technikum Gastronomicznego.
- Zadaniem uczniów jest:
- 1 konkurs „Wiosenne przebudzenie i letnie orzeźwienie” – przygotowanie koktajlu lub smoothie oraz sałatki lub surówki z samodzielnie przygotowanych receptur, których celem będzie dostarczenie organizmowi po okresie zimowym, cennych witamin oraz minerałów.
- Czas na przygotowanie potraw konkursowych wynosi 90 minut.
- W konkursie uczniowie mogą brać udział indywidualnie przy czym czas nie ulega wydłużeniu w przypadku udziału indywidualnego.
- Uczniowie zadanie konkursowe przygotowują z samodzielnie zakupionych produktów.
- Receptury uczestnicy muszą mieć opracowane i przygotowane przez rozpoczęciem Konkursu w formie wydruku na kartce papieru w formacie A4.
- Do dyspozycji uczestników Cyklu Konkursów zostanie udostępnione stanowisko technologiczne wyposażone w: stół roboczy ze stali nierdzewnej, kuchnię gazową 4 palnikową z piekarnikiem gazowym, zlewozmywak oraz drobny sprzęt produkcyjny: garnki różnej wielkości., patelnie różnej wielkości., deski, drobne naczynia produkcyjne, sita, cedzaki ,miarki, łyżki, łopatki itp. Sprzęt mechaniczny: blender kuchenny.
Inne naczynia lub sprzęt specjalistyczny uczestnicy zabezpieczają ze własnym zakresie.
- Ocenie oprócz walorów smakowych, podlegać będzie również sposób podania potraw.
4. Nagrody
- Wszyscy uczestnicy otrzymają dyplomy, a laureaci pierwszych 3 miejsc nagrody rzeczowe.
5. Skład Jury:
Przewodnicząca Zespołu Gastronomicznego: Pani Bożena Demytruk, nauczyciele Zespołu Gastronomicznego: Joanna Dobrzycka oraz Janina Wołosewicz.
6. Zgłoszenia konkursowe oraz terminy zgłoszeń:
1 Konkurs „Wiosenne przebudzenie i letnie orzeźwienie” – do dnia 29 kwietnia 2024 r. na adres