Ułatwienia dostępu

    Szkolny Cykl Konkursów: Cztery pory roku w koktajlach i sałatkach

    „Wiosenne przebudzenie i letnie orzeźwienie”

    serdecznie zapraszamy uczniów do udziału w konkursie gastronomicznym.

    1. Konkurs odbędzie się w terminie

    • 1 konkurs „Wiosenne przebudzenie i letnie orzeźwienie” – 27 maja 2024 r.

    2. Główne cele cyklu konkursów to:

    • promowanie i kształtowanie trwałych i zdrowych nawyków żywieniowych wśród uczniów,
    • pobudzenie kreatywności i pomysłowości w samodzielnym przygotowywaniu posiłków wśród uczniów,
    • podniesienie poziomu kształcenia i rozwijanie umiejętności zawodowych uczniów,
    • umiejętne wykorzystanie i komponowanie posiłków z produktów sezonowych,
    • doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów.

    3. Warunki uczestnictwa

    - Konkurs adresowany jest do uczniów kształcących się w zawodach gastronomicznych klas I-III Branżowej Szkoły I Stopnia oraz uczniów klas I- IV Technikum Gastronomicznego.

    - Zadaniem uczniów jest:

    • 1 konkurs „Wiosenne przebudzenie i letnie orzeźwienie” – przygotowanie koktajlu lub smoothie oraz sałatki lub surówki z samodzielnie przygotowanych receptur, których celem będzie dostarczenie organizmowi po okresie zimowym, cennych witamin oraz minerałów.

    - Czas na przygotowanie potraw konkursowych wynosi 90 minut.

    - W konkursie uczniowie mogą brać udział indywidualnie  przy czym czas nie ulega wydłużeniu w przypadku udziału indywidualnego.

    - Uczniowie zadanie konkursowe przygotowują z samodzielnie zakupionych produktów.

    - Receptury uczestnicy muszą mieć opracowane i przygotowane przez rozpoczęciem Konkursu w formie wydruku na kartce papieru w formacie A4.

    - Do dyspozycji uczestników Cyklu Konkursów zostanie udostępnione stanowisko technologiczne wyposażone w: stół roboczy ze stali nierdzewnej, kuchnię gazową 4 palnikową z piekarnikiem gazowym, zlewozmywak oraz drobny sprzęt produkcyjny: garnki różnej wielkości., patelnie różnej wielkości., deski, drobne naczynia produkcyjne, sita, cedzaki ,miarki, łyżki, łopatki itp. Sprzęt mechaniczny: blender kuchenny.

    Inne naczynia lub sprzęt specjalistyczny uczestnicy zabezpieczają ze własnym zakresie.

    - Ocenie oprócz walorów smakowych, podlegać będzie również sposób podania potraw.

    4. Nagrody

    - Wszyscy uczestnicy otrzymają dyplomy, a laureaci pierwszych 3 miejsc  nagrody rzeczowe.

    5. Skład Jury:

    Przewodnicząca Zespołu Gastronomicznego: Pani Bożena Demytruk, nauczyciele Zespołu Gastronomicznego:  Joanna Dobrzycka oraz Janina Wołosewicz.

    6. Zgłoszenia konkursowe oraz terminy zgłoszeń:

    1 Konkurs „Wiosenne przebudzenie i letnie orzeźwienie” – do dnia 29 kwietnia 2024 r. na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., bądź też osobiście u Organizatorów Pani Joanny Dobrzyckiej lub Pani Janiny Wołosewicz,

     

    PLAKAT

    RECEPTURA

    Dane kontaktowe

    Zespół Szkół
    Hotelarsko-Gastronomicznych
    w Gdyni

    ul. Morska 77

    81-222 Gdynia

    tel.: (58) 620 12 89

    tel.: (58) 620 52 07

    mail: sekretariat@zshg.pl

    sekretariat@zshg.edu.gdynia.pl

    Mapa